ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΣΟΚ
Στο πλευρό της κυβέρνησης για την κατάργηση του ασύλου

Ο Θ. Πάγκαλος ζήτησε να περιπολεί στα πανεπιστήμια η Αστυνομία

Το «κάρο» της δικομματικής ενορχηστρωμένης επίθεσης, κατασυκοφάντησης του πανεπιστημιακού ασύλου, με στόχο τον περιορισμό έως και την πλήρη κατάργησή του, ανέλαβε να σύρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλος, ζητώντας αστυνομικές περιπολίες μέσα στα πανεπιστήμια!

«Δε βλέπω γιατί πρέπει να είναι απούσα η αστυνομία τάξης από τα πανεπιστήμια», δήλωσε την προηγούμενη Κυριακή με συνέντευξή του στην «Καθημερινή» το μέλος του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, υπεύθυνος για την Εξωτερική Πολιτική, ρίχνοντας «νερό στο μύλο» της αντιδραστικής επίθεσης εναντίον του ασύλου, όπου συμμετέχουν από κοινού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Οι δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου, όσο και αν επιχειρήθηκε από τη Χαριλάου Τρικούπη να εμφανιστούν σαν... «προσωπικές απόψεις», εκφράζουν το «όλον ΠΑΣΟΚ». Ο Θ. Πάγκαλος ήταν εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, βασικός εκφραστής δηλαδή των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ που είχαν στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, με αιχμή του δόρατος την αναθεώρηση του άρθρου 16, το οποίο βάζει εμπόδια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, όπως εμπόδιο για την ίδρυσή τους βάζει και το πανεπιστημιακό άσυλο.

Ο πόλεμος που κήρυξε ο Θ. Πάγκαλος στο πανεπιστημιακό άσυλο έρχεται σε μια χρονική περίοδο που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει το νόμο - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, με το οποίο φιλοδοξεί να καταργήσει το άσυλο, και το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ φρόντισε να της προσφέρει χείρα βοηθείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες στον «Ελεύθερο Τύπο» υπήρξε δημοσίευμα, στο οποίο γινόταν λόγος για τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Θ. Πάγκαλου και της υπουργού Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, στο οποίο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ...σχολιάστηκαν οι πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

Εξυπηρετώντας αυτούς τους στόχους, λοιπόν, ο Θ. Πάγκαλος προχώρησε στην κατασυκοφάντηση του πανεπιστημιακού ασύλου και υποστήριξε: «Το άσυλο είναι και μόνον ένας χώρος όπου εκφράζονται ελεύθερα όλες ανεξαιρέτως οι απόψεις. Αυτό και μόνον είναι το άσυλο και δεν έχει καμία σχέση με τις παράνομες πράξεις που βλέπουμε κάθε τόσο μέσα στα πανεπιστήμια. Εγώ θα έλεγα ότι το πανεπιστημιακό άσυλο δε σημαίνει καν ότι δεν μπαίνει η αστυνομία στα πανεπιστήμια».

Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε ότι η Αστυνομία πρέπει να μπαίνει στα πανεπιστήμια «χωρίς καμία άδεια» (!!!), αφού, όπως είπε, το πανεπιστήμιο «θυμίζει πλέον ένα τεράστιο παζάρι», στο οποίο μικροπωλητές «πωλούν» μικροαντικείμενα «χωρίς άδεια, χωρίς να κόβουν αποδείξεις, χωρίς να πληρώνουν φόρους» και στη συνέχεια αποκαλύπτοντας τις πραγματικές του διαθέσεις αναρωτήθηκε: «Αν είναι δυνατόν να μην μπορεί η αστυνομία να μπει μέσα και να επιβάλει την τάξη;».

Ο ίδιος μάλιστα έφτασε στο σημείο να ζητήσει και πεζές περιπολίες αστυνομικών. Μάλιστα, χτες, μιλώντας στη ΝΕΤ ισχυρίστηκε ότι δε βλέπει «πού είναι το κακό, αγαθά παιδάκια της αστυνομίας τάξης να περιπολούν στους χώρους του πανεπιστημίου»!

Ο Θ. Πάγκαλος δεν περιόρισε τη «δράση» του μόνο εναντίον του ασύλου, αλλά στράφηκε και κατά των κινητοποιήσεων των πανεπιστημιακών και των φοιτητών που αγωνίζονται για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, λέγοντας: «Από τους τρεις - τέσσερις χιλιάδες διαδηλωτές που κάνουν πορείες κάθε εβδομάδα η μεγάλη πλειοψηφία δεν έχει ιδέα καν για τι θέμα μιλάμε».

Ως επικοινωνιακό λάθος αντιμετώπισε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τις δηλώσεις Πάγκαλου: Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, αρκέστηκε να δηλώσει: «Ο διάλογος στο ΠΑΣΟΚ είναι ελεύθερος, αλλά κάθε τι που δημιουργεί σύγχυση δεν προσφέρει τίποτα αυτή τη στιγμή»... Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χ. Καστανίδης, υπενθύμισε ότι με τον ισχύοντα νόμο «μπορεί να επεμβαίνει στο άσυλο η αστυνομία, χωρίς έγκριση πρυτανικών αρχών όταν υπάρχει αυτόφωρο κακούργημα». Η Α. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι χρειάζονται διευκρινίσεις για το «πώς νοείται πλέον το άσυλο». Το ΠΑΣΟΚ, εξάλλου, σε κάθε ευκαιρία θυμίζει τη στάση που κράτησε το 1995, όταν αξιοποιώντας τον «κλεφτοπόλεμο» ΜΑΤ και κουκουλοφόρων, με συνοπτικές διαδικασίες κατέλυσε το πανεπιστημιακό άσυλο.

Αγώνας με σαφή πολιτική προοπτική

Σε συγκέντρωση για την Παιδεία, στα Τρίκαλα, μίλησε ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

O αγώνας για μια Παιδεία στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Αυτό τονίστηκε στη συγκέντρωση επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, που διοργάνωσε το ΚΚΕ στα Τρίκαλα, στον Πυργετό - όπου μίλησε ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο ομιλητής έδωσε το έναυσμα για μια ουσιαστική συζήτηση, στην οποία αναδείχτηκαν οι πραγματικές αιτίες του προβλήματος της Παιδείας, που ανάγονται στις ταξικές πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες υλοποιούνται στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ και στοχεύουν στη χρησιμοποίηση και της Παιδείας για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων.

Ο διάλογος που αναπτύχθηκε στη συγκέντρωση στάθηκε, ιδιαίτερα, στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται στην Εκπαίδευση, με στόχο την πλήρη παράδοση της Παιδείας στις κερδοσκοπικές ορέξεις του κεφαλαίου. Και τονίστηκε ότι η πάλη για την Παιδεία, που βρίσκεται σε εξέλιξη, χρειάζεται να συνεχιστεί, να κλιμακωθεί και να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Δ. Γόντικας, «τα λαϊκά στρώματα δεν μπορούν ν' αφήσουν την τύχη των παιδιών τους στα χέρια των μονοπωλίων». Κι επισήμανε ότι έχει, ήδη, κλονιστεί η εμπιστοσύνη πλατιών μαζών στο σημερινό σχολείο, κάτι που ανησυχεί, ιδιαίτερα, τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις της άρχουσας τάξης, γι' αυτό και εντείνουν την ιδεολογική και πολιτική επίθεση ενάντια στο λαϊκό κίνημα και, ιδιαίτερα, κατά των κομμουνιστών. Σ' αυτό το πλαίσιο - τόνισε - εντάσσεται και η επίθεση του ΠΑΣΟΚ κατά του ΚΚΕ, με την οποία επιχειρεί να συγκαλύψει τη συναίνεσή του με την ταξική, αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και στα ζητήματα της Παιδείας.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ για την Παιδεία, ο Δ. Γόντικας υπογράμμισε ότι η πρόταση του Κόμματος για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και ενιαία Παιδεία για όλους, χωρίς ταξικούς, γεωγραφικούς, θρησκευτικούς ή άλλους περιορισμούς, ανταποκρίνεται στις σημερινές διευρυμένες ανάγκες του λαού για ουσιαστική μόρφωση. Τόνισε, όμως, ότι μέσα στο σημερινό καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να εξασφαλιστεί μια Παιδεία στην υπηρεσία του λαού και της κοινωνικής προόδου, γι' αυτό και χρειάζεται ο αγώνας να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και σαφή πολιτική προοπτική, στην κατεύθυνση ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών δύναμης ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάδειξης της Λαϊκής Εξουσίας, η οποία θα εφαρμόσει μια άλλη πολιτική, υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Το άρθρο 16 πρέπει να αλλάξει γιατί είναι «αναχρονιστικό»

«Η θέση μου και η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι γνωστή και δεν αλλάζει. Το άρθρο 16 είναι αναχρονιστικό και αυταρχικό άρθρο, δεν προστατεύει το δημόσιο Πανεπιστήμιο, το πνίγει. Το άρθρο 16 θα αλλάξει».

Μ' αυτή του την πολιτική τοποθέτηση, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» την Κυριακή, ο Γ. Παπανδρέου ήρθε να επαναβεβαιώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πλήρη ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών στην εκπαίδευση. Ηρθε επίσης να αποκαλύψει ότι η πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση ήταν ένα τέχνασμα για να εξαπατηθούν λαϊκά στρώματα. Παρουσιάζοντας την «ολοκληρωμένη πρόταση» του ΠΑΣΟΚ για την εκπαίδευση, όπως τη χαρακτήρισε ο Γ. Παπανδρέου, ανέφερε ότι το «πανεπιστήμιο πρέπει να αναπνεύσει από την κρατική γραφειοκρατία, να γίνει πιο υπεύθυνο, πιο αξιοκρατικό, πιο σύγχρονο», να μπορεί να «ανταγωνιστεί» στη «νέα εκπαιδευτική πραγματικότητα στην Ευρώπη και παγκοσμίως». Να εναρμονιστεί δηλαδή με τις επιταγές της στρατηγικής της Λισαβόνας και της διακήρυξης της Μπολόνια.

Ξεκαθαρίζοντας ότι τάσσεται υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε: «Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ομόφωνα ψήφισε για την αλλαγή του άρθρου 16. Καταθέσαμε την πρότασή μας ομόφωνα ως Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και τελικά το ΠΑΣΟΚ ψήφισε για το άρθρο 16 στην Επιτροπή Αναθεώρησης, χωρίς κανένα πρόβλημα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι το κόμμα του θα ξεκινήσει από την αρχή την αναθεώρηση του Συντάγματος, με στόχο και την αναθεώρηση του 16 και έσπευσε να θέσει ψευτοδίλημμα στον ελληνικό λαό, ότι στις εκλογές «το δίλημμα είναι αν θα δώσουμε σοβαρό κοινωνικό περιεχόμενο στο νέο άρθρο και τον εφαρμοστικό νόμο ή θα πάμε με μια συντηρητική προσέγγιση στη διαμόρφωση και εφαρμογή ενός νέου άρθρου 16». Δηλαδή, αν θα εμπορευματοποιηθεί και θα ιδιωτικοποιηθεί η ανώτατη εκπαίδευση από «πράσινη» ή «γαλάζια» κυβέρνηση...

Γ. ΠΑΝΟΥΣΗΣ
Οι εργάτες παραβιάζουν το άσυλο!

Οι δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου «νομίζω ότι έχουν ένα στοιχείο πραγματικότητας». Ποιος προχώρησε σ' αυτή την πολιτική εκτίμηση; Ο υποψήφιος νομάρχης του ΣΥΝ και καθηγητής Πανεπιστημίου Γ. Πανούσης, μιλώντας στον «Φλας».

Ο ίδιος δεν περιορίστηκε στις διαπιστώσεις, με τρόπο που βάλλει ευθέως εναντίον του πανεπιστημιακού ασύλου και κυρίως στοχεύοντας η υπεράσπιση να μη γίνει υπόθεση του λαϊκού κινήματος, έθεσε και ορισμένα ερωτήματα: «Οποιοσδήποτε μπορεί να μπαίνει μέσα και να λέει "εγώ υπερασπίζομαι το άσυλο"; Τι είστε εσείς; "Εργάτης". Τι κάνετε; "Υπερασπίζω το άσυλο". Ποιος σας είπε ότι μπορείτε;»!!

Δε σταμάτησε όμως εκεί, αναφερόμενος στην είσοδο αστυνομικού στο Πολυτεχνείο πριν από αρκετούς μήνες ο οποίος συνόδευε το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευάγ. Βενιζέλο, είπε: «Πολύ κακώς το έκανε, όμως δεν είναι παραβίαση ασύλου να μπει ένας αστυνόμος μέσα στο άσυλο. Δηλαδή αν μπαίνανε 100 εργάτες μέσα στο άσυλο δεν υπάρχει πρόβλημα και αν μπαίνει ένας αστυνόμος υπάρχει πρόβλημα; Ποιος το λέει αυτό, πού είναι γραμμένο στο νόμο και πότε το έχουμε συμφωνήσει;»...

Εκφράζει απέχθεια προς την αγωνιστική κοινωνική δραστηριότητα

Σε ερώτηση δημοσιογράφου χτες σχετικά με τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σημείωσε:

«Μόνο κάποιος που αισθάνεται απέχθεια για κάθε μορφή αγωνιστικής κοινωνικής δραστηριότητας μπορεί να υποστηρίξει μια τέτοια θέση και μάλιστα να αγνοήσει το γεγονός ότι το λαϊκό κίνημα σε όλες του τις εκφράσεις - και το νεολαιίστικο - είναι σε θέση να αυτοπεριφρουρηθεί.

Το ζήτημα είναι ποιος μας περιφρουρεί από τους πολιτικούς εχθρούς του λαϊκού κινήματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ