Τρίτη 13 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αγώνας με σαφή πολιτική προοπτική

Σε συγκέντρωση για την Παιδεία, στα Τρίκαλα, μίλησε ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

O αγώνας για μια Παιδεία στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Αυτό τονίστηκε στη συγκέντρωση επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, που διοργάνωσε το ΚΚΕ στα Τρίκαλα, στον Πυργετό - όπου μίλησε ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο ομιλητής έδωσε το έναυσμα για μια ουσιαστική συζήτηση, στην οποία αναδείχτηκαν οι πραγματικές αιτίες του προβλήματος της Παιδείας, που ανάγονται στις ταξικές πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες υλοποιούνται στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ και στοχεύουν στη χρησιμοποίηση και της Παιδείας για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων.

Ο διάλογος που αναπτύχθηκε στη συγκέντρωση στάθηκε, ιδιαίτερα, στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται στην Εκπαίδευση, με στόχο την πλήρη παράδοση της Παιδείας στις κερδοσκοπικές ορέξεις του κεφαλαίου. Και τονίστηκε ότι η πάλη για την Παιδεία, που βρίσκεται σε εξέλιξη, χρειάζεται να συνεχιστεί, να κλιμακωθεί και να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Δ. Γόντικας, «τα λαϊκά στρώματα δεν μπορούν ν' αφήσουν την τύχη των παιδιών τους στα χέρια των μονοπωλίων». Κι επισήμανε ότι έχει, ήδη, κλονιστεί η εμπιστοσύνη πλατιών μαζών στο σημερινό σχολείο, κάτι που ανησυχεί, ιδιαίτερα, τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις της άρχουσας τάξης, γι' αυτό και εντείνουν την ιδεολογική και πολιτική επίθεση ενάντια στο λαϊκό κίνημα και, ιδιαίτερα, κατά των κομμουνιστών. Σ' αυτό το πλαίσιο - τόνισε - εντάσσεται και η επίθεση του ΠΑΣΟΚ κατά του ΚΚΕ, με την οποία επιχειρεί να συγκαλύψει τη συναίνεσή του με την ταξική, αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και στα ζητήματα της Παιδείας.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ για την Παιδεία, ο Δ. Γόντικας υπογράμμισε ότι η πρόταση του Κόμματος για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και ενιαία Παιδεία για όλους, χωρίς ταξικούς, γεωγραφικούς, θρησκευτικούς ή άλλους περιορισμούς, ανταποκρίνεται στις σημερινές διευρυμένες ανάγκες του λαού για ουσιαστική μόρφωση. Τόνισε, όμως, ότι μέσα στο σημερινό καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να εξασφαλιστεί μια Παιδεία στην υπηρεσία του λαού και της κοινωνικής προόδου, γι' αυτό και χρειάζεται ο αγώνας να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και σαφή πολιτική προοπτική, στην κατεύθυνση ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών δύναμης ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάδειξης της Λαϊκής Εξουσίας, η οποία θα εφαρμόσει μια άλλη πολιτική, υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ