Τρίτη 13 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΙΔΕΙΑ
Η επιστήμη μπορεί να συμβάλει στη λαϊκή ευημερία

Στην ομιλία της, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επισήμανε ότι «όταν κυβερνητικοί παράγοντες, η σημερινή κυβέρνηση και η προηγούμενη, αλλά και υποστηρικτές της κυρίαρχης πολιτικής μιλάνε για την παιδεία, βάζουν ένα "π" κεφαλαίο, και συνήθως καταναλώνουν διθυραμβικά λόγια για την παιδεία». Προβάλλουν, σημείωσε, «ότι σήμερα όλα τα προβλήματα που υπάρχουν σ' αυτόν τον τόπο, από την κοινωνική εγκληματικότητα μέχρι και παγκόσμια τα προβλήματα του πολέμου, σε τελευταία ανάλυση είναι θέμα παιδείας, θέμα κουλτούρας, θέμα μορφωτικού επιπέδου».

Ωστόσο, εξήγησε, «οι άνθρωποι δε χωρίζονται σε μορφωμένους και αμόρφωτους» και συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν άνθρωποι με τεράστια μόρφωση και συνήθως αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία έχουν μόρφωση, έχουν τελειώσει πανεπιστήμιο. Αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει να είναι αντιλαϊκοί, εγκληματίες, διεφθαρμένοι, με ό,τι συνεπάγεται αυτό».

Εξήγησε ότι η προβολή της παιδείας με αυτόν τον τρόπο, γίνεται ακριβώς για «να τεκμηριώσουν και τη θέση ότι σήμερα όλα τα προβλήματα, η φτώχεια, η πείνα, ο πόλεμος μπορούν να αντιμετωπιστούν με αλλαγές στην παιδεία. Και πρόκειται πραγματικά για μεγάλο ψέμα».

Ακόμα υπογράμμισε ότι αυτές οι απόψεις προβάλλουν πως «ο κόσμος δεν μπορεί να αλλάξει, η καπιταλιστική κοινωνία δεν μπορεί να αλλάξει, δεν μπορεί να αλλάξει η πραγματικότητα. Οτι αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι ο άνθρωπος μέσω της παιδείας. Και όταν λένε να αλλάξει ο άνθρωπος μέσω της παιδείας, εννοούν να προσαρμοστεί ο άνθρωπος σε μια ταξική κοινωνία, στην κοινωνία των κερδών, στην κοινωνία που όχι απλώς παράγει αλλά έχει απόλυτο στοιχείο τον πόλεμο, τη βία, την καταστολή, τη διαφθορά κλπ.».

Η Αλ. Παπαρήγα, σημείωσε ότι η παιδεία και η επαγγελματική κατάρτιση «δεν είναι φάρμακο για την απασχόληση» και συμπλήρωσε ότι «η ανεργία χτυπάει σήμερα και τους πτυχιούχους πανεπιστημίου και τους απόφοιτους λυκείου. Οπωσδήποτε δε χτυπάει μόνο αυτούς - που λέγαμε παλιά - ανειδίκευτους ή ειδικευμένους σε ορισμένους τομείς της επαγγελματικής δραστηριότητας. Η ανεργία χτυπάει όλους, όλες τις ηλικίες και μεγαλύτερος είναι ο δείκτης στους νέους και τις γυναίκες».

Και τόνισε ότι «το ΚΚΕ είχε, έχει και θα έχει πάντα ψηλά τη γνώση, την επιστήμη. Είναι μέσα στη φύση και την ιδεολογία του. Μόνο που για εμάς η μόρφωση, η γνώση και η επιστήμη πρώτα πρώτα είναι δημιούργημα του ανθρώπου. Για εμάς η επιστήμη και το επίπεδο που έχει φτάσει σήμερα, είναι μια απόδειξη ότι μπορεί να υπάρξει λαϊκή ευημερία, στο βαθμό που η επιστήμη είναι στην υπηρεσία του λαού, στο βαθμό που υπάρχει μια εξουσία τέτοια που και με τα επιστημονικά δεδομένα θα δώσει τη δυνατότητα στο λαό να ζει καλύτερα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ