ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΕΞ ΕΕ
Κατοχύρωση του ευρωΝΑΤΟικού Κοσσόβου

Ανησυχία για την κατάσταση στο Αφγανιστάν

Το Κόσσοβο και η «ευρωπαϊκή προοπτική» της Σερβίας, ήταν τα κυρίαρχα θέματα στην ατζέντα των υπουργών Εξωτερικών, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες. Η υποστήριξη στη μετατροπή του Κοσσόβου στο πρώτο ΝΑΤΟικό κράτος, υπό το φως των προτάσεων του Ειδικού Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάρτι Αχτισαάρι, με την ευλογία της ΕΕ, η οποία μέσω της εν λόγω «διευθέτησης», προωθεί και τα δικά της συμφέροντα, επαναβεβαιώθηκε απερίφραστα από το Συμβούλιο, αγνοώντας τις αντιδράσεις από τη σερβική πλευρά, που καταγγέλλει το σχέδιο ως απαράδεκτο...

Σύμφωνα με τους «27» ΥΠΕΞ της ΕΕ, ιδιαίτερης σημασίας είναι το «να υπάρχει ενιαία στάση της ΕΕ για το κρίσιμο αυτό θέμα», ενώ στα συμπεράσματα του Συμβουλίου είναι σαφές ότι η Ενωση επιθυμεί ένα ασταθές Κόσσοβο, όπου θα έχει τον οικονομικό και αναπτυξιακό έλεγχο, ώστε να αποκομίσει όσο το δυνατό μεγαλύτερα κέρδη, ενώ θα έχει και λόγο ως «διαιτητής» στα πολιτικά πράγματα, μαζί με τις ΗΠΑ.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, υπάρχει ανάγκη δημιουργίας «δημοκρατικού πολυεθνικού Κοσσόβου», όπου θα υπάρχει «σταθερή πολιτική και οικονομική ανάπτυξη», αλλά και «ενίσχυση της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή», στοιχεία που αποδεικνύουν την πρόθεση άμεσης εμπλοκής της ΕΕ στο νέο «κράτος».

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ κάλεσαν Βελιγράδι και Πρίστινα να «συμμετάσχουν ενεργώς και εποικοδομητικά σε εντατικές διαβουλεύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός», δηλώνοντας ετοιμότητα της Ενωσης «να συμβάλει αποφασιστικά με τη συμμετοχή και παρουσία της στην προσπάθεια που θα αναλάβει η Διεθνής Κοινότητα, μετά τον καθορισμό - με Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας - του καθεστώτος του Κοσσόβου».

Η ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπούμενη από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Βαληνάκη, ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τα ευρω - ΝΑΤΟικά σχέδια για το Κόσσοβο για την αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια. Σε δηλώσεις του δε ο Γ. Βαληνάκης επικαλούμενος την ανάγκη σταθερότητας στην περιοχή δήλωσε ότι «η Διεθνής Κοινότητα και, ιδιαιτέρως, η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να έχουν ισχυρό ρόλο μετά τον καθορισμό του καθεστώτος του Κοσσόβου. Και είμαστε αποφασισμένοι για μία ουσιαστική ελληνική συμβολή και παρουσία».

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, το Συμβούλιο, «χαλάρωσε» λίγο τον εκβιασμό, για τη σύλληψη Μλάντιτς, προκειμένου να λειάνει το έδαφος για το Κοσσυφοπέδιο, υποστηρίζοντας ότι είναι έτοιμη η Ενωση να επανακινήσει διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι, εφόσον υπάρξει δέσμευση για πλήρη συνεργασία με το Διεθνές Δικαστήριο...

Αφγανιστάν

Οσον αφορά την πολιτική της Ενωσης στο Αφγανιστάν, το συμβούλιο επαναβεβαίωσε τη μακροχρόνια δέσμευση ανάμειξης της Ενωσης στα εσωτερικά του κράτους, όπως εκφράστηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συντονισμού των δυνάμεων που δρουν στην περιοχή της Καμπούλ, τονίζοντας παράλληλα ότι η «ΕΕ θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με την κυβέρνηση της χώρας, προκειμένου να υπάρξει σταθεροποίηση της κατάστασης και ανοικοδόμηση της χώρας»... Αλλα θέματα που επίσης συζητήθηκαν ήταν αυτά της Μέσης Ανατολής και του Ιράν, όπου επαναδιατυπώθηκαν και πάλι οι επιδιώξεις αυτού του ιμπεριαλιστικού οργανισμού.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Απειλές Γκέιτς

Η αντίσταση στους εισβολείς κατοχικούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν δε λέει να καμφθεί

Associated Press

Η αντίσταση στους εισβολείς κατοχικούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν δε λέει να καμφθεί
ΡΑΟΥΑΛΠΙΝΤΙ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Από το Πακιστάν, όπου είχε συνάντηση με το λεγόμενο «πρόεδρο» της χώρας, τον πραξικοπηματία στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ, ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς διαμήνυσε ότι η κυβέρνησή του «δε θα επαναλάβει το λάθος να αφήσει εξτρεμιστές να καταλάβουν τον έλεγχο του Αφγανιστάν». Πιο εξτρεμιστές από τους πολέμαρχους που κυβερνούν τη χώρα διορισμένοι από τις δυνάμεις κατοχής δύσκολα βρίσκει κανείς, βέβαια, αλλά ο Γκέιτς εννοούσε τους άλλους εξτρεμιστές, που βγήκαν από το «μαντρί» του ελέγχου της CIA. Ο υπουργός είπε ότι η Ουάσιγκτον «εμπέδωσε τα μαθήματα των δεκαετιών του 1980 και του 1990». Και πρόσθεσε ότι - όπως ακριβώς και τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 - «δεν μπορούμε να επιτύχουμε (στο Αφγανιστάν) εάν το Πακιστάν δεν είναι μέρος της εξίσωσης».

Στόχος του Γκέιτς είναι να υπάρξει - ξανά - μια συντονισμένη επιχείρηση στο Αφγανιστάν και στις εσχατιές του Πακιστάν εναντίον των Ταλιμπάν, ώστε να αποτραπεί η θρυλούμενη «εαρινή επίθεσή» τους. Τον επικεφαλής του Πενταγώνου θα ακολουθήσει προσεχώς ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, σε «μία νέα προοπτική σχεδιασμού για το Αφγανιστάν».

Χτες σε επιχειρήσεις των κατοχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, φέρεται να σκοτώθηκαν «αρκετοί μαχητές Ταλιμπάν» σε επίθεση με στόχο τον μουλά Μοχάμεντ Ομάρ. Παράλληλα, ο κυβερνήτης της Χελμάντ υποστήριξε ότι περίπου 700 Ταλιμπάν πέρασαν από το Πακιστάν στο Αφγανιστάν για να καταστρέψουν υδροηλεκτρικό φράγμα στο Καζάκι. Οι μαχητές «είναι Πακιστανοί, Ουζμπέκοι και Τσετσένοι» σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Παράλληλα, στην Μπατζαούρ του Πακιστάν φανατικοί ισλαμιστές φέρονται να απείλησαν τους κουρείς να μην κόβουν και να μην ξυρίζουν γενειάδες, σε άλλη μια ένδειξη «ταλιμπανοποίησης» της περιοχής.

ΟΜΑΔΑ ΕΠΑΦΗΣ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Δε θέλουν τώρα τη «βία»... .

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Δεν είναι σήμερα αρεστή στους Αμερικανούς, Ευρωενωσιακούς και ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους η εφαρμογή των μεθόδων που οι ίδιοι δίδαξαν - μεταξύ πολλών άλλων - στους Κοσσοβάρους Αλβανούς πρώην μέλη του ΟΥΤΣΕΚΑ που σήμερα συσπειρώνονται στην οργάνωση «ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ»... Αυτό τουλάχιστον έδειξαν χτες διπλωματικοί εκπρόσωποι των χωρών της λεγόμενης Ομάδας Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο (ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) στην Πρίστινα. Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, μετά τις συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομικών το Σάββατο, προειδοποίησαν πως «δεν υπάρχει χώρος για βίαιη δράση με σκοπό την επίτευξη πολιτικών στόχων» και ότι «όσοι την επιδιώκουν βλάπτουν τα δικά τους συμφέροντα»...

Γεγονός πάντως είναι πως ο απόηχος της διαδήλωσης Κοσσοβάρων Αλβανών μελών της «Αυτοδιάθεσης» που αντιτίθενται στο σχέδιο Αχτισαάρι, εξακολουθεί να είναι έντονος. Οι δύο νεκροί, οι περίπου 80 τραυματίες (εκ των οποίων δύο εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση) έκαναν χτες τον «υπουργό Εσωτερικών» του Κοσσυφοπεδίου, Φατμίρ Ρετζέπι, να υποβάλλει την παραίτησή του. Νωρίτερα, ο «πρωθυπουργός» Αγκίμ Τσέκου είχε αποδώσει την έκβαση των επεισοδίων του Σαββάτου στον «υπερβολικό ζήλο των αστυνομικών». Δε διευκρίνισε εάν αυτό το ζήλο τον έδειξαν μόνον οι Κοσσοβάροι Αλβανοί της «Υπηρεσίας Αστυνομίας Κοσσόβου» ή και οι αστυνομικοί του ΟΗΕ που επίσης έριξαν στους περίπου 3.000 διαδηλωτές σφαίρες καουτσούκ, νερό με πίεση από πυροσβεστικές αντλίες και δακρυγόνα...

Το ίδιο 24ωρο, ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς ζήτησε από το ΓΓ του ΝΑΤΟ να λάβει «δρακόντεια μέτρα» για την ασφάλεια της σερβικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο.

ΚΚΕ
Στηρίζει την αλλαγή συνόρων η κυβέρνηση

Ανακοίνωση για την απόφαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Με χτεσινή ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων και τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης σημειώνει:

«Η ένθερμη υποστήριξη της ΕΕ στο απαράδεκτο σχέδιο Αχτισαάρι που οδηγεί στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου επιβεβαιώνει ότι ΗΠΑ και ΕΕ ανταγωνίζονται για το ποιος θα έχει μεγαλύτερη συμβολή στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων του "διαίρει και βασίλευε" στα Βαλκάνια.

Η υπογραφή της κυβέρνησης της ΝΔ σε αυτή την απόφαση της ΕΕ, που προωθεί την αλλαγή των συνόρων, θα πάρει τη θέση της δίπλα στις υπογραφές που έβαλαν οι ελληνικές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που αφορούσαν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εξαπέλυσαν εναντίον της, ΗΠΑ και ΕΕ.

Σε αυτή την κρίσιμη επιλογή που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ κανένα κόμμα δεν έχει δικαίωμα να μην πάρει ξεκάθαρη θέση. Ο ελληνικός λαός έχει χρέος και πρέπει να την καταδικάσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Η προώθηση των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων στα Βαλκάνια και η συμμετοχή της χώρας μας σε αυτά εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής. Η αντιιμπεριαλιστική δράση και η πάλη των λαών είναι η μόνη διέξοδος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ