Τρίτη 13 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΕΞ ΕΕ
Κατοχύρωση του ευρωΝΑΤΟικού Κοσσόβου

Ανησυχία για την κατάσταση στο Αφγανιστάν

Το Κόσσοβο και η «ευρωπαϊκή προοπτική» της Σερβίας, ήταν τα κυρίαρχα θέματα στην ατζέντα των υπουργών Εξωτερικών, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες. Η υποστήριξη στη μετατροπή του Κοσσόβου στο πρώτο ΝΑΤΟικό κράτος, υπό το φως των προτάσεων του Ειδικού Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάρτι Αχτισαάρι, με την ευλογία της ΕΕ, η οποία μέσω της εν λόγω «διευθέτησης», προωθεί και τα δικά της συμφέροντα, επαναβεβαιώθηκε απερίφραστα από το Συμβούλιο, αγνοώντας τις αντιδράσεις από τη σερβική πλευρά, που καταγγέλλει το σχέδιο ως απαράδεκτο...

Σύμφωνα με τους «27» ΥΠΕΞ της ΕΕ, ιδιαίτερης σημασίας είναι το «να υπάρχει ενιαία στάση της ΕΕ για το κρίσιμο αυτό θέμα», ενώ στα συμπεράσματα του Συμβουλίου είναι σαφές ότι η Ενωση επιθυμεί ένα ασταθές Κόσσοβο, όπου θα έχει τον οικονομικό και αναπτυξιακό έλεγχο, ώστε να αποκομίσει όσο το δυνατό μεγαλύτερα κέρδη, ενώ θα έχει και λόγο ως «διαιτητής» στα πολιτικά πράγματα, μαζί με τις ΗΠΑ.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, υπάρχει ανάγκη δημιουργίας «δημοκρατικού πολυεθνικού Κοσσόβου», όπου θα υπάρχει «σταθερή πολιτική και οικονομική ανάπτυξη», αλλά και «ενίσχυση της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή», στοιχεία που αποδεικνύουν την πρόθεση άμεσης εμπλοκής της ΕΕ στο νέο «κράτος».

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ κάλεσαν Βελιγράδι και Πρίστινα να «συμμετάσχουν ενεργώς και εποικοδομητικά σε εντατικές διαβουλεύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός», δηλώνοντας ετοιμότητα της Ενωσης «να συμβάλει αποφασιστικά με τη συμμετοχή και παρουσία της στην προσπάθεια που θα αναλάβει η Διεθνής Κοινότητα, μετά τον καθορισμό - με Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας - του καθεστώτος του Κοσσόβου».

Η ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπούμενη από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Βαληνάκη, ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τα ευρω - ΝΑΤΟικά σχέδια για το Κόσσοβο για την αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια. Σε δηλώσεις του δε ο Γ. Βαληνάκης επικαλούμενος την ανάγκη σταθερότητας στην περιοχή δήλωσε ότι «η Διεθνής Κοινότητα και, ιδιαιτέρως, η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να έχουν ισχυρό ρόλο μετά τον καθορισμό του καθεστώτος του Κοσσόβου. Και είμαστε αποφασισμένοι για μία ουσιαστική ελληνική συμβολή και παρουσία».

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, το Συμβούλιο, «χαλάρωσε» λίγο τον εκβιασμό, για τη σύλληψη Μλάντιτς, προκειμένου να λειάνει το έδαφος για το Κοσσυφοπέδιο, υποστηρίζοντας ότι είναι έτοιμη η Ενωση να επανακινήσει διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι, εφόσον υπάρξει δέσμευση για πλήρη συνεργασία με το Διεθνές Δικαστήριο...

Αφγανιστάν

Οσον αφορά την πολιτική της Ενωσης στο Αφγανιστάν, το συμβούλιο επαναβεβαίωσε τη μακροχρόνια δέσμευση ανάμειξης της Ενωσης στα εσωτερικά του κράτους, όπως εκφράστηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συντονισμού των δυνάμεων που δρουν στην περιοχή της Καμπούλ, τονίζοντας παράλληλα ότι η «ΕΕ θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με την κυβέρνηση της χώρας, προκειμένου να υπάρξει σταθεροποίηση της κατάστασης και ανοικοδόμηση της χώρας»... Αλλα θέματα που επίσης συζητήθηκαν ήταν αυτά της Μέσης Ανατολής και του Ιράν, όπου επαναδιατυπώθηκαν και πάλι οι επιδιώξεις αυτού του ιμπεριαλιστικού οργανισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ