Τρίτη 13 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Δίκη με ενδιαφέρον σε πολλά επίπεδα

ΠΑΡΙΣΙ.-

Στο εδώλιο κάθεται από χθες ο γαλλικός πετρελαϊκός γίγαντας «Total SA» για την υπόθεση της βύθισης του πετρελαιοφόρου «Erika», ιδιοκτησίας του, πριν από επτά χρόνια. Το πετρελαιοφόρο κόπηκε στη μέση και στη θάλασσα χύθηκαν περισσότεροι από 20.000 τόνοι πετρελαίου, με αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρότατη οικολογική καταστροφή 400 χιλιόμετρα των γαλλικών ακτών.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον της συγκεκριμένης δίκης είναι το γεγονός ότι η δικαστική διαδικασία, για πρώτη φορά, θα εξετάσει το κατά πόσον η πετρελαϊκή εταιρεία βαρύνεται «με εγκληματική πράξη» για το ατύχημα. Αν το δικαστήριο, τελικά, κρίνει ένοχη την εταιρεία για «εγκληματική πράξη», αυτό σημαίνει ότι η «Total» θα κληθεί να δώσει αποζημιώσεις και σε ανθρώπους, κοινότητες και τοπικές εταιρείες.

Επίσης, θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο, για τα γαλλικά δεδομένα, καθώς μέχρι σήμερα η γαλλική νομοθεσία προέβλεπε, σε παρόμοιες περιπτώσεις, αποζημίωση μόνον εφόσον έχουν πληγεί οικονομικά συμφέροντα και όχι εάν έχει προκληθεί οικολογική καταστροφή. Μάλιστα, Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκτιμούσαν ότι μια τέτοια απόφαση θα παρασύρει ολόκληρη την ΕΕ σε επανεξέταση της σχετικής νομοθεσίας της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ