Τρίτη 13 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ικανοποίηση εντός, δυσαρέσκεια και πιέσεις εκτός

Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ στη Χεβρώνα

Associated Press

Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ στη Χεβρώνα
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Την παραίτησή της θα υποβάλλει η παλαιστινιακή κυβέρνηση, ώστε ο Χανίγια να λάβει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, στη βάση της συμφωνίας διανομής υπουργείων που επιτεύχθηκε στη Μέκκα. Ο Χανίγια, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, παραδέχτηκε, όμως, ότι ορισμένα ακανθώδη ζητήματα, όπως ο έλεγχος των δυνάμεων ασφαλείας και η τύχη του πολυπληθούς παραστρατιωτικού τμήματος της κυβέρνησης της «Χαμάς», δε λύθηκαν. Εντούτοις, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «όλα θα οδεύσουν καλώς».

Εξίσου αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Πρόεδρος Αμπάς, που χτες ενημέρωσε τον Ιορδανό μονάρχη. Προηγουμένως είχε πράξει το ίδιο με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο. Ο Αμπάς υποστήριξε ότι «η νέα κυβέρνηση θα είναι ικανή να οικοδομήσει στενούς δεσμούς με άλλες κυβερνήσεις» και απευθυνόμενος προς το Τελ Αβίβ τόνισε ότι «το ζήτημα είναι παλαιστινιακό και αραβικό, και θα πρέπει η ισραηλινή ηγεσία να σεβαστεί τις αποφάσεις μας».

Ο Αμπάς, που σήμερα θα συναντηθεί στο Αμμάν και με το Ρώσο Πρόεδρο, εκτίμησε ότι στη συνάντηση της 19ης Φεβρουαρίου με την Κοντολίζα Ράις και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό είναι «αποφασισμένος να θίξει όλα τα σημαντικά ζητήματα: τελικό καθεστώς και σύνορα, εποικισμούς, ανατολική Ιερουσαλήμ, πρόσφυγες. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει πρόοδος».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, πάντως, την Κυριακή κατά το Υπουργικό Συμβούλιο, δήλωνε ότι «το Ισραήλ δεν απορρίπτει, ούτε αποδέχεται τη συμφωνία. Περιμένουμε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του διαπραγματευτικού Κουαρτέτου - ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία: αναγνώριση του Ισραήλ και των προϋπαρχουσών συμφωνιών και αποκήρυξη της βίας». Ο Ολμέρτ υποστήριζε ότι θα περιμένει να ακούσει λεπτομέρειες κατά τη συνάντηση της 19ης Φεβρουαρίου.

Ανάλογη στάση τηρεί η Ουάσιγκτον αλλά και οι Βρυξέλλες, όπου χτες βρέθηκε ο στενός συνεργάτης του Αμπάς, Αμπού Αμρ. Οι υπουργοί Εξωτερικών καλωσόρισαν τη συμφωνία αλλά η αρμόδια Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις στη βάση των αποφάσεων του Κουαρτέτου, για να επανεξεταστεί επί του πρακτέου η οικονομική συνεργασία». Ο Αμρ, όπως και ο Χανίγια, ζήτησαν άμεση άρση του οικονομικού αποκλεισμού, ενώ η ηγεσία της «Χαμάς» διαβεβαίωνε ότι δεν επηρεάζεται από καμία «ξένη δύναμη».

  • Χτες ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ ανακοίνωσε την προσωρινή παύση των εργασιών κατασκευής πεζογέφυρας στην είσοδο της πλατείας των Τεμένων, όπου βρίσκεται και το ιερό Αλ Ακτσα, προκειμένου «να γίνει διάλογος και να υπάρξει ομοφωνία μεταξύ όλων των κατοίκων της πόλης για τα έργα». Προηγήθηκαν σφοδρά επεισόδια, την Παρασκευή, μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών αστυνομικών. Πάντως, οι αρχαιολογικές ανασκαφές συνεχίζονται παραπλεύρως της επίμαχης περιοχής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ