Τρίτη 13 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΗΠΑ
Συναντήσεις... και απειλητικές αποφάσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Το Ιράν δεν επιθυμεί καμία σύγκρουση με οποιονδήποτε, οπουδήποτε» επανέλαβε χτες ο Ιρανός Πρόεδρος μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο ABC. Ο Αχμαντινετζάντ επέμεινε ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι «καθαρά ειρηνικό» και υποστήριξε ότι «για να υπάρξει ειρήνη στο Ιράκ πρέπει να αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα». Τέλος, απέρριψε κατηγορηματικά τις αμερικανικές κατηγορίες περί εμπλοκής Ιρανών πρακτόρων στις συγκρούσεις στο Ιράκ, στο πλευρό σιιτών παραστρατιωτικών, οι οποίοι, κατά την Ουάσιγκτον, εξοπλίζονται με ιρανικά όπλα.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του επικεφαλής διαπραγματευτή για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα Αλί Λαριτζάνι με τον υπεύθυνο εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα. Οι δύο άνδρες χαρακτήρισαν τη συνάντηση «καλή και εποικοδομητική» και ανέφεραν ότι «ανταλλάχτηκαν ιδέες». Ο Λαριτζάνι δήλωσε ότι η χώρα του «είναι έτοιμη για διάλογο αρκεί να απαντηθούν ταυτοχρόνως οι ανησυχίες και των δύο πλευρών».

Ο Σολάνα επανέλαβε την άποψη ότι «η πόρτα του διαλόγου δεν πρέπει να κλείσει» και χτες κατά τη σχετική συζήτηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Τελικά, το συμβούλιο ενέκρινε την απόφαση του ΟΗΕ για επιβολή περιορισμένων κυρώσεων στο Ιράν (απαγόρευση εξαγωγών βαλλιστικής και πυρηνικής τεχνολογίας, απαγόρευση χορήγησης αδειών σε συγκεκριμένους Ιρανούς αξιωματούχους και πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων). Για να εφαρμοστούν, βέβαια, οι κυρώσεις χρειάζεται και σχετική νομική απόφαση.

Κατά τα άλλα, στο τελικό κείμενο αναφέρεται ότι «πρέπει να μείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ