Τρίτη 13 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ G7
Στο επίκεντρο των πιέσεων η Κίνα

ΕΣΣΕΝ.--

Στο μικροσκόπιο των υπουργών Οικονομίας και των τραπεζιτών της Ομάδας των Επτά οικονομικά ισχυροτέρων κρατών-G7, η Κίνα και συνολικά οι αγορές της Ασίας.

Οι υπουργοί Οικονομίας της G7, δηλαδή του Καναδά, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών ουσιαστικά έθεσαν την οικονομική ατζέντα της Συνόδου της G8 που θα πραγματοποιηθεί στο Χέιλινγκνταμ του Μεκλεβούργου από τις 6 έως τις 8 Ιούνη φυσικά με φετινή προεδρεύουσα τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Στα παραλειπόμενα η απουσία της ρωσικής αντιπροσωπείας που παρακολουθούσε κατά το παρελθόν, ενίοτε, τις εργασίες της Ομάδας καθώς η Ρωσία είναι μέλος της G8. Ομως φέτος, δεν ήταν παρούσα, «για πολιτικούς, αμιγώς, λόγους» όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Ντι Βελτ» ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν.

Οι υπουργοί Οικονομικών ανανέωσαν την πολιτική τους για άσκηση πιέσεων προς την Κίνα για να «χαλάρωση των ελέγχων» στο νόμισμα της, το Γουάν. Μάλιστα, κατηγόρησαν την Κίνα ότι υποτιμά τεχνητά το νόμισμά της για να κάνει τα προϊόντα της φθηνότερα για τις εξαγωγές. Από την πλευρά του ο Κινέζος υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι «η Κίνα θα συνεχίσει να ενισχύει τις μακρο-οικονομικές προσαρμογές». Ανάλογες κατηγορίες απευθύνθηκαν και στην Ιαπωνία της οποίας ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δήλωσε ότι «η ισοτιμία του γεν αντικατοπτρίζει την ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας».

Στη σύνοδο συμμετείχαν ως παρατηρητές, η Κίνα, η Βραζιλία, η Ινδία, το Μεξικό, η Ρωσία και η Νότιος Αφρική, ενώ ο προεδρεύων Γερμανός υπουργός των Οικονομικών, Πέερ Στάινμπρεκ, δήλωσε ότι διάκειται ευνοϊκά στην επέκταση της Ομάδας των Επτά και σε κράτη που η οικονομία τους είναι της κατηγορίας των «αναδυομένων», όπως παραδείγματος χάρη είναι η Κίνα και η Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ