ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σήμερα η σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών

Σταθμό για την ανάπτυξη της δράσης των ταξικών δυνάμεων το αμέσως επόμενο διάστημα αποτελεί η πλατιά σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών που διοργανώνει σήμερα Τρίτη 13 Φλεβάρη στις 6 μ.μ. η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος).

Η συμμετοχή αποτελεί καθήκον για κάθε συνδικαλιστή, καθώς η ένταση της επίθεσης του κεφαλαίου και των κομμάτων του σε όλα τα μέτωπα, κάνει επιτακτική την ανάγκη για ανάληψη αγωνιστικών πρωτοβουλιών από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί το ζήτημα των κλαδικών Συμβάσεων, η μάχη για την υπογραφή των οποίων βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, αλλά και η ένταση της δράσης για την Παιδεία, το Ασφαλιστικό κ.ά.

Με αιχμή τη νέα κλαδική Σύμβαση Εργασίας, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας έχει ήδη προγραμματίσει συλλαλητήρια στις 8 Μάρτη και πανελλαδική απεργία στις 29 του ίδιου μήνα, επιδιώκοντας το συντονισμό με Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα που δρουν μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ και άλλα που στην πορεία μπορούν και πρέπει να μπουν στον κοινό αγώνα.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, στην πρόσφατη συνεδρίασή της εκτίμησε ότι στη μάχη για την υπογραφή των κλαδικών Συμβάσεων «δεν υπάρχουν περιθώρια για αναστολές και αναμονή», αφού «κάθε μέρα που περνάει οι αντίπαλοι της εργατικής τάξης δυναμώνουν την επίθεσή τους στα δικαιώματά μας». Την απόφαση για συντονισμένη δράση θα τη θέσει η Εκτελεστική Επιτροπή στην Ολομέλεια της Διοίκησης στις 15 Φλεβάρη, οπότε και θα συγκεκριμενοποιηθούν οι μορφές πάλης.


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πλήρης και ουσιαστική Πρόνοια για τους συνταξιούχους

Συνάντηση με εκπροσώπους των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Ομοσπονδιών είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων
Από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων
Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες συνταξιούχοι, οι διεκδικήσεις και οι αγώνες τους αποτέλεσαν τα θέματα της συνάντησης που είχε χτες αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με αντιπροσωπεία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Ομοσπονδιών ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ, ΕΛΤΑ, ΤΑΕ, ΟΤΑ και ΔΗΜΟΣΙΟΥ. Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μετά το τέλος της συνάντησης, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε: «Οι αυξήσεις που η κυβέρνηση λέει ότι θα δώσει στους συνταξιούχους, από 0,50 λεπτά έως 1,2 ευρώ την ημέρα, είναι όχι μόνο εξευτελιστικές, είναι απαράδεκτες και δείχνουν ακριβώς την αντιλαϊκότητα της κυβέρνησης, δείχνουν ακριβώς ότι τα κροκοδείλια δάκρυα που έριξαν προεκλογικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν μόνο για την κάλπη. Η δική μας θέση είναι όχι μόνο να υπάρξει ουσιαστική αύξηση των συντάξεων, αλλά και ταυτόχρονα, εδώ και τώρα, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ώστε οι συνταξιούχοι να έχουν πλήρη και ουσιαστική περίθαλψη, πρόνοια στα θέματα της υγείας. Επιπλέον θεωρούμε ότι εδώ και τώρα - δεν υπάρχει άλλος χρόνος για να πάει χαμένος - πρέπει να διασφαλιστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι, ένα σύστημα προστασίας των ηλικιωμένων που δεν μπορούν να ζουν μόνοι. Να μπει ένα τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση των λεγόμενων "οίκων ευγηρίας"».

Ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, εκ μέρους των συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών των συνταξιούχων, στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Από την πλευρά του ΚΚΕ εκφράστηκε η συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματά μας καθώς και ότι θα κάνει ό,τι μπορεί από την πλευρά του ώστε αυτά τα προβλήματα να προωθηθούν στη Βουλή, αλλά και έξω από τη Βουλή. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι που να δικαιωθούμε».


ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΠΛΟΙΑ
Εκμετάλλευση και κοροϊδία εν πλω

Δυο μήνες μετά από το διορισμό τους, παραμένουν απλήρωτοι, δουλεύοντας σε εξαντλητικές συνθήκες

Απλήρωτη εργασία, χωρίς ωράριο και ρεπό, στο πόδι αρκετές φορές μέχρι και 20 ώρες το 24ωρο, έλλειψη βασικού τεχνολογικού εξοπλισμού, έλλειψη φαρμάκων, είναι ορισμένα μόνον από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί στα πλοία της ακτοπλοΐας, την τοποθέτηση των οποίων με τυμπανοκρουσίες ανακοίνωσε η κυβέρνηση πριν από δυο περίπου μήνες. Τα όσα βιώνουν μέσα στα καράβια εξέθεσαν οι ίδιοι οι γιατροί στη διάρκεια συνάντησης εκπροσώπων τους με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από την Μαρία Λαμπρινού, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Υγείας, τον Γιώργο Σκιαδιώτη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Εργατικού Συνδικαλιστικού Τμήματος, τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη, μέλος της ΚΕ, πρόεδρο της ναυτεργατικής Ενωσης «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», και την Μαριάνθη Αλιφεροπούλου - Χαλβατζή, μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ.

Οπως αναφέρθηκε από τους γιατρούς Πέτρο Χασιώτη και Ελενα Κελετζιάν, οι γιατροί στα ακτοπλοϊκά πλοία είναι αποσπασμένοι από περιφερειακά ιατρεία, χωρίς ωστόσο γι' αυτό να υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο που να καθορίζει τους όρους δουλιάς τους. Ετσι, εδώ και δύο μήνες που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους, δεν έχουν πληρωθεί, αφού όλες οι Διευθύνσεις Μισθοδοσίας δηλώνουν αναρμόδιες! Το 8ωρο, 5ήμερο καταπατούνται. Δεν έχουν καθοριστεί ωράρια εργασίας. Δουλεύουν ακόμα και 20 ώρες, που είναι αμφίβολο αν θα τις πληρωθούν, αφού ως υπερωρίες ξεπερνούν κατά πολύ το πλαφόν που δικαιούνται ως γιατροί!

Και από πάνω οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, για να τοποθετήσουν γιατρό, τους ζητούν υπεύθυνη δήλωση ότι η εταιρεία δε φέρει καμία ευθύνη για τις πράξεις τους! Κι αυτό, όταν υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε εξοπλισμό και φάρμακα! Αποτέλεσμα αυτών είναι από τους 20 γιατρούς που τοποθετήθηκαν ένας να μην παρουσιαστεί και δύο να παραιτηθούν.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επανέλαβε τη θέση του Κόμματος για γενικούς και όχι αγροτικούς γιατρούς σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, που δε θα εκτελούν και καθήκοντα γιατρού Εργασίας, θα ανήκουν σε μια ειδική, ενιαία Υπηρεσία που θα συσταθεί στο πλαίσιο του ΕΣΥ, ενώ με νομοθετική ρύθμιση θα καθορίζεται η πληρωμή και η καταβολή της υπερωρίας. Το ΚΚΕ δεσμεύτηκε να σταθεί δίπλα τους. Και τους κάλεσε να βγάλουν συμπέρασμα από την κατάσταση που ζουν, για την πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε βάρος της Υγείας και υπέρ των εφοπλιστών, να αντιδράσουν μαζί με τα ταξικά συνδικάτα.


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΔΗΓΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μαφιόζικες μέθοδοι και εκβιασμοί

Μετά τους τραμπουκισμούς και το κλίμα τρομοκρατίας που επιδίωξε να περάσει η ΠΑΣΚΕ στο πρόσφατο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, στελέχη της εντείνουν την πρόκληση, αυτή τη φορά στις εκλογές του Σωματείου Οδηγών Φορτηγών. Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΔΕΣΚ), ο πρόεδρος του σωματείου Γιάννης Παπαδάκης, μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, σε συνεργασία με τον εργοδότη Κωνσταντίνο Δημητρά, απειλώντας με απόλυση, προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τον Γιάννη Κάρφη, μέλος του σωματείου και υποψήφιο με τη ΔΕΣΚ για το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ώστε να μη συμμετάσχει στην ψηφοφορία. Ο εκβιασμός «συνοδεύτηκε» από ανώνυμα τηλεφωνήματα στο σπίτι του και απειλές σε βάρος του ίδιου και της οικογένειάς του, ενώ ο Παπαδάκης απείλησε και τον Γιώργο Ζεμπεκίδη, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Οδηγών και επικεφαλής της παράταξης της ΔΑΣ, γιατί υπερασπίστηκε τον συνάδελφό του και κατήγγειλε τον εκβιασμό.

«Η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ και η "Αυτόνομη Παρέμβαση" - τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΔΕΣΚ - αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες, γιατί με τη στάση τους ευνοούν και υποθάλπουν αυτές τις μαφιόζικες συμπεριφορές και λειτουργίες, να περάσουν μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα». Η ΔΕΣΚ καλεί τους οδηγούς να καταδικάσουν αυτές τις μεθοδεύσεις και πρακτικές, να συσπειρωθούν στις ταξικές δυνάμεις της ΔΑΣ και του ΠΑΜΕ και να οργανώσουν την αντίστασή τους στις αντιλαϊκές πολιτικές και τις δυνάμεις που τις υπηρετούν μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ