Τρίτη 13 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΠΛΟΙΑ
Εκμετάλλευση και κοροϊδία εν πλω

Δυο μήνες μετά από το διορισμό τους, παραμένουν απλήρωτοι, δουλεύοντας σε εξαντλητικές συνθήκες

Απλήρωτη εργασία, χωρίς ωράριο και ρεπό, στο πόδι αρκετές φορές μέχρι και 20 ώρες το 24ωρο, έλλειψη βασικού τεχνολογικού εξοπλισμού, έλλειψη φαρμάκων, είναι ορισμένα μόνον από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί στα πλοία της ακτοπλοΐας, την τοποθέτηση των οποίων με τυμπανοκρουσίες ανακοίνωσε η κυβέρνηση πριν από δυο περίπου μήνες. Τα όσα βιώνουν μέσα στα καράβια εξέθεσαν οι ίδιοι οι γιατροί στη διάρκεια συνάντησης εκπροσώπων τους με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από την Μαρία Λαμπρινού, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Υγείας, τον Γιώργο Σκιαδιώτη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Εργατικού Συνδικαλιστικού Τμήματος, τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη, μέλος της ΚΕ, πρόεδρο της ναυτεργατικής Ενωσης «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», και την Μαριάνθη Αλιφεροπούλου - Χαλβατζή, μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ.

Οπως αναφέρθηκε από τους γιατρούς Πέτρο Χασιώτη και Ελενα Κελετζιάν, οι γιατροί στα ακτοπλοϊκά πλοία είναι αποσπασμένοι από περιφερειακά ιατρεία, χωρίς ωστόσο γι' αυτό να υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο που να καθορίζει τους όρους δουλιάς τους. Ετσι, εδώ και δύο μήνες που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους, δεν έχουν πληρωθεί, αφού όλες οι Διευθύνσεις Μισθοδοσίας δηλώνουν αναρμόδιες! Το 8ωρο, 5ήμερο καταπατούνται. Δεν έχουν καθοριστεί ωράρια εργασίας. Δουλεύουν ακόμα και 20 ώρες, που είναι αμφίβολο αν θα τις πληρωθούν, αφού ως υπερωρίες ξεπερνούν κατά πολύ το πλαφόν που δικαιούνται ως γιατροί!

Και από πάνω οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, για να τοποθετήσουν γιατρό, τους ζητούν υπεύθυνη δήλωση ότι η εταιρεία δε φέρει καμία ευθύνη για τις πράξεις τους! Κι αυτό, όταν υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε εξοπλισμό και φάρμακα! Αποτέλεσμα αυτών είναι από τους 20 γιατρούς που τοποθετήθηκαν ένας να μην παρουσιαστεί και δύο να παραιτηθούν.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επανέλαβε τη θέση του Κόμματος για γενικούς και όχι αγροτικούς γιατρούς σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, που δε θα εκτελούν και καθήκοντα γιατρού Εργασίας, θα ανήκουν σε μια ειδική, ενιαία Υπηρεσία που θα συσταθεί στο πλαίσιο του ΕΣΥ, ενώ με νομοθετική ρύθμιση θα καθορίζεται η πληρωμή και η καταβολή της υπερωρίας. Το ΚΚΕ δεσμεύτηκε να σταθεί δίπλα τους. Και τους κάλεσε να βγάλουν συμπέρασμα από την κατάσταση που ζουν, για την πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε βάρος της Υγείας και υπέρ των εφοπλιστών, να αντιδράσουν μαζί με τα ταξικά συνδικάτα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εφημερία χωρίς παθολόγο τις μισές μέρες του μήνα! (2014-06-04 00:00:00.0)
Συλλείτουργα λιτότητας στο «Αττικόν» (2008-07-09 00:00:00.0)
Διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλιά (2008-01-25 00:00:00.0)
Κρύβει τα τεράστια προβλήματα (2007-02-24 00:00:00.0)
«Οδύσσεια» για νησιώτες και ναυτεργάτες (2001-08-07 00:00:00.0)
Συγκέντρωση καταδίκης σήμερα (2000-09-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ