Τετάρτη 4 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΗΒΑΣ - ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Εφημερία χωρίς παθολόγο τις μισές μέρες του μήνα!

Μεγάλες ελλείψεις αναισθησιολόγων καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Χωρίς παθολόγους εφημερεύουν αρκετές μέρες το μήνα τα νοσοκομεία Θήβας και Λιβαδειάς, όπως καταγγέλλουν γιατροί και ιατρικοί σύλλογοι της Βοιωτίας. Συγκεκριμένα, κάθε νοσοκομείο έχει από τρεις παθολόγους, με αποτέλεσμα να παραμένουν ακάλυπτοι ασθενείς και κάτοικοι για 15 μέρες στη Θήβα και για 10 μέρες στη Λιβαδειά.

Αυτό σημαίνει πως εκείνες τις μέρες οι ασθενείς που νοσηλεύονται στον παθολογικό τομέα των νοσοκομείων μένουν από το μεσημέρι και μετά χωρίς παθολόγο. Δηλαδή, είναι μόνοι τους με ένα μόνο ειδικευόμενο, κάτι που απαγορεύεται δια νόμου λόγω επικινδυνότητας. Επίσης, δεν υπάρχει παθολόγος για τα έκτακτα περιστατικά.

Τα δυο νοσοκομεία απέχουν μεταξύ τους περίπου 50 χιλιόμετρα. Οταν υπάρχει παθολόγος στο νοσοκομείο Θήβας και παραπέμπονται εκεί τα περιστατικά οι ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με άλλες επικίνδυνες ελλείψεις, αφού κάποιες μέρες του μήνα, από το μεσημέρι και μετά, δε λειτουργούν τα τμήματα Ακτινολογικό, Μικροβιολογικό, Αιμοδοσία.

Η διοίκηση των νοσοκομείων, αντί να λύσει το ζήτημα και να απαιτήσει προσλήψεις, καλεί γενικούς γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας Ερυθρών και Σχηματαρίου -απέχουν πάνω από 80 χλμ από τη Λιβαδειά και 30 - 40 χλμ από τη Θήβα- αναγκάζοντάς τους σε υπεράριθμες υπερωρίες. Ωστόσο, ούτε με αυτόν τον τρόπο καλύπτονται οι ασθενείς, αφού οι γενικοί γιατροί, αφενός, δεν είναι παθολόγοι και, αφετέρου, δεν ανήκουν στο μόνιμο δυναμικό των νοσοκομείων.

Βασικά, κάνουν τον «τροχονόμο» στα επείγοντα και παραπέμπουν τα έκτακτα περιστατικά στη Θήβα ή στη Λιβαδειά, ανάλογα πού υπάρχει παθολόγος εκείνη τη μέρα. Η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί αν προσλαμβάνονταν από δύο παθολόγοι σε κάθε νοσοκομείο. Ομως η γενική κατεύθυνση σε όλα τα νοσοκομεία είναι η υποβάθμιση, οι συγχωνεύσεις τμημάτων, το κλείσιμο κρεβατιών ή κλινικών.

Στο μεταξύ, χωρίς τις αναγκαίες, προγραμματισμένες, χειρουργικές επεμβάσεις κινδυνεύουν να μείνουν εκατοντάδες ασθενείς από τη Θεσσαλία και τις γύρω περιοχές, λόγω έλλειψης γιατρών αναισθησιολόγων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Για να καλυφτούν οι τωρινές ανάγκες, το Νοσοκομείο θα έπρεπε να διαθέτει 25 με 30 αναισθησιολόγους - στον Οργανισμό προβλέπονται 15. Σήμερα εργάζονται μόνο 8 (μια ακόμη γιατρός βρίσκεται σε άδεια κύησης), ενώ τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η θητεία 3 επικουρικών ιατρών.

Το υπουργείο Υγείας απέρριψε αρχικά το αίτημα της διοίκησης του Νοσοκομείου για πρόσληψη τριών επικουρικών αναισθησιολόγων, εγκρίνοντας μόνο τη μία θέση. Στη συνέχεια δέχτηκε το αίτημα αλλά καθυστερεί πολύ να προχωρήσει στις προσλήψεις. Λόγω των θερινών αδειών, οι εργαζόμενοι προβλέπουν ότι από τα μέσα Ιούλη το Νοσοκομείο θα διαθέτει αναισθησιολόγους μόνο για ένα χειρουργικό τραπέζι, το οποίο θα «μοιράζεται» σε δέκα χειρουργικές ειδικότητες!

Τέλος, σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από σήμερα οι γιατροί ΕΣΥ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, διαμαρτυρόμενοι για τη γενική κατάσταση με τις ελλείψεις στο νοσοκομείο και διεκδικώντας να πληρωθούν τις εφημερίες. Οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι από εφημερίες για 14 μήνες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο «κόκκινο» η λειτουργία τους, κλινικές και τμήματα καταρρέουν (2023-10-06 00:00:00.0)
Η δωρεάν δημόσια Υγεία αργοπεθαίνει στη Δυτική Μακεδονία (2022-06-08 00:00:00.0)
Εκρηκτική η κατάσταση, αντιμέτωποι με κίνδυνο μπλακάουτ υγειονομικοί και ασθενείς (2022-01-19 00:00:00.0)
«Στο κόκκινο» με χιλιάδες κενές θέσεις και εκατοντάδες συμβασιούχους πριν από την απόλυση (2020-10-01 00:00:00.0)
Επικίνδυνες καταστάσεις για τους ασθενείς (2012-01-13 00:00:00.0)
Ξεχείλισε το ποτήρι (1997-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ