Τετάρτη 4 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δεν έχουν γιατρούς οι Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας

Χωρίς ούτε ένα γιατρό λειτουργεί η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας (ΜΜΑ) στο νοσοκομείο παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπου μεταγγίζονται 25 παιδιά. Αλλά και στο «Αγία Σοφία», όπου μεταγγίζονται 400 άτομα (παιδιά και ενήλικες), στη ΜΜΑ υπηρετούν ένας επιμελητής και ένας επικουρικός γιατρός.

Στο «Αγλαΐα Κυριακού» οι μεταγγίσεις γίνονται από νοσηλεύτρια και όταν χρειαστεί γιατρός φωνάζουν κάποιον παιδίατρο, ενώ στο «Αγία Σοφία» -όπου προστίθενται και 350 άτομα με άλλες μορφές θαλασσαιμίας- οι ανάγκες σε γιατρούς καλύπτονται από ειδικευόμενους. «Οι ΜΜΑ έχουν αδειάσει από γιατρούς, καθώς το 75% έχει συνταξιοδοτηθεί και δε γίνονται προσλήψεις. Στο "Αγία Σοφία" θα έπρεπε να υπάρχουν πέντε μόνιμοι επιμελητές και υπάρχει επιμελητής με έναν επικουρικό».

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου. Οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία περιλαμβάνονται στις 43 παθήσεις που δε χρειάζονται επανεξετάσεις απ' τα ΚΕΠΑ. Ομως ορισμένες μορφές, όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία, δεν περιλαμβάνονται και έτσι υποβάλλονται στην ταλαιπωρία των επανεξετάσεων.

Παρότι οι πάσχοντες έχουν μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα, εντούτοις υπάρχουν περιπτώσεις που υποχρεώνονται σε βαριές συμμετοχές για την αγορά τους. Για παράδειγμα, ένα φάρμακο πρωτότυπο, που περιέχει τη βιταμίνη D, έχει Λιανική Τιμή (ΛΤ) 9 ευρώ και Ασφαλιστική Τιμή (ΑΤ) 2,71 ευρώ. Ο πάσχων έχει μηδενική συμμετοχή επί της ΑΤ, ενώ πληρώνει τη διαφορά ΛΤ - ΑΤ (9 - 2,71) = 6,29 ευρώ. Κάποιος που χρειάζεται δύο κουτιά το μήνα θα πληρώσει 12,58 ευρώ. Επίσης, όπως αναφέρθηκε, οι πάσχοντες πληρώνουν -όπως όλοι- απ' την τσέπη τους τα φάρμακα της αρνητικής λίστας, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πανάκριβα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ