ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Συμφωνία με στόχο την αποπυρηνικοποίηση

Στιγμιότυπο από τις εξαμερείς συνομιλίες

Associated Press

Στιγμιότυπο από τις εξαμερείς συνομιλίες
ΠΕΚΙΝΟ.--

Με ικανοποίηση και επιφύλαξη μέχρι την πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας που καταλήχθηκε χτες στο Πεκίνο αντέδρασαν αξιωματούχοι από τις έξι χώρες που συμμετέχουν στις συνομιλίες για αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Ο Πρόεδρος Τζ.Ου. Μπους, για παράδειγμα (ξεχνώντας τις τρομοκρατικές απειλές και τα δόγματα προληπτικής επέμβασης) προτίμησε χτες να εμφανιστεί ως ένας από τους ικανοποιημένους, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία σαν «την καλύτερη ευκαιρία για την επιτυχία της διπλωματίας».

Το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων ανήγγειλε την είδηση σαν αποτέλεσμα «ειλικρινών συνομιλιών» που οδήγησαν στην απόφαση για «προσωρινό» κλείσιμο των πυρηνικών εγκαταστάσεων έναντι οικονομικής και ενεργειακής βοήθειας ενός εκατομμυρίου τόνων πετρελαίου».

Η Ρωσία (που συμμετέχει στις εξαμερείς συνομιλίες του Πεκίνου) ανακοίνωσε ότι η συμφωνία δίνει «ισχυρή ώθηση για την επίτευξη του τελικού στόχου αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου». Ικανοποίηση εξέφρασαν αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας που αφορούν τις επόμενες 30 μέρες αναφέρουν:

  • Τη συγκρότηση πέντε ξεχωριστών ομάδων εργασίας με στόχο την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, την ομαλοποίηση και τη σύναψη πλήρων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ - ΛΔ Κορέας, την οικονομική συνεργασία και ειρηνική ανάπτυξη στη βορειοανατολική Ασία.
  • Την επανάλειψη των συνομιλιών του Πεκίνου μεταξύ Κίνας, ΗΠΑ, ΛΔ Κορέας, Νότιας Κορέας, Ιαπωνίας και Ρωσίας στις 19 Μάρτη.

Μέσα στο επόμενο 60ήμερο:

  • Η ΛΔ Κορέα θα πρέπει να κλείσει και να σφραγίσει το μεγαλύτερο πυρηνικό συγκρότημα στην περιοχή Γιονγκμπιόν και να δεχτεί τις επισκέψεις επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Καλείται επίσης να παραδώσει στο διεθνή οργανισμό λίστα με όλα τα πυρηνικά της προγράμματα και θα λάβει ενεργειακή βοήθεια ίση με 50.000 τόνους αργού πετρελαίου.

Αργότερα, στο μέλλον, η ΛΔ Κορέας προβλέπεται να λάβει επιπρόσθετα οικονομική και ενεργειακή βοήθεια 950.000 τόνων πετρελαίου.

ΓΟΥΙΝΕΑ
Λαϊκή αντίσταση στο στρατιωτικό νόμο

KONAKPI.- Οργή, αποφασιστικότητα και όχι φόβος ήταν η απάντηση χιλιάδων πολιτών της δυτικοαφρικανικής Γουινέας στην (τώρα και επίσημη...) επιβολή στρατιωτικού νόμου λίγο πριν τα μεσάνυχτα Δευτέρας προς Τρίτη απ' τον 72χρονο δικτάτορα Λανσάνα Κόντε... Σύμφωνα με δυτικοαφρικανικά ΜΜΕ, μερικές χιλιάδες εργαζόμενοι - παρά το κλίμα τρομοκρατίας του στρατού - διαδήλωσαν και συγκρούστηκαν χτες με τις δυνάμεις «ασφαλείας» τόσο στην πρωτεύουσα Κόνακρι, όσο και σε άλλες τρεις μεγάλες πόλεις της χώρας (Κάνκαν, Λάμπε, Ντζερεκόρε).

Ο Κόντε είχε νωρίτερα επιχειρήσει να δικαιολογήσει την επιβολή στρατιωτικού νόμου, ισχυριζόμενος πως «ικανοποίησε»... τη συμφωνία που είχε κάνει στα τέλη Γενάρη με τη Γενική Ενωση Εργαζομένων Γουινέας και κόμματα της αντιπολίτευσης για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συναίνεσης. Κάλεσε, έτσι, το στρατό «να προστατεύσει το λαό της χώρας απ' τον κίνδυνο εμφύλιας σύρραξης». Ετσι ερμήνευσε το σκληρό αγώνα που δίνουν εδώ και καιρό εργαζόμενοι και κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γουινέα, διεκδικώντας απαλλαγή της πατρίδας τους απ' την τυραννία του Κόντε, αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανέχειας που μαστίζει εδώ και δύο δεκαετίες μία χώρα με τα πλουσιότερα κοιτάσματα βωξίτη στον κόσμο...

Πληροφορίες για τα θύματα χτεσινών συγκρούσεων δεν έγιναν άμεσα γνωστές. Ωστόσο, μόνον προχτές (Δευτέρα) σκοτώθηκαν από τις σφαίρες στρατιωτών και αστυνομικών τουλάχιστον 15 διαδηλωτές, συνολικά 27 από το περασμένο Σάββατο.

Μέσα σ' όλα αυτά, η αμερικανική πρεσβεία ανακοίνωσε την απομάκρυνση του μη απαραίτητου προσωπικού και όσων Αμερικανών πολιτών βρίσκονται στη Γουινέα. Παράλληλα, η Αφρικανική Ενωση καταδίκασε τη στυγνή βία του στρατού (όχι όμως και τον «πρόεδρο» Κόντε...) και την «καταπίεση του λαού», ζητώντας ετεροχρονισμένα τη διεξαγωγή «ανεξάρτητης έρευνας» για τα δεκάδες θύματα της βίας που σημειώθηκαν στα τελευταία επεισόδια, αλλά και κατά την 18ήμερη γενική απεργία του περασμένου Γενάρη...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Ο ηγέτης των μαοϊκών του Νεπάλ, Πρατσάντα, προειδοποίησε χθες σε ομιλία του ότι υπάρχουν φιλοβασιλικές δυνάμεις που προσπαθούν να «εμποδίσουν» τη διεξαγωγή των εκλογών που έχει συμφωνηθεί στους κόλπους της κυβέρνησης των 7+1 κομμάτων να γίνουν τον Ιούνη. «Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει το Νεπάλ να γίνει δημοκρατία» αποσείοντας τη βασιλεία, πρόσθεσε.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Πάνω από 165 εκατ. άνθρωποι, που θεωρούνται «ανέγγιχτοι», αντιμετωπίζουν μια ζωή διακρίσεων και κακομεταχείρισης, καταδικασμένοι στη φτώχεια και την εξαθλίωση, λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης της Ινδίας να καταργήσει το σύστημα των καστών, σημείωσαν χθες δύο οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Εντονες διαμαρτυρίες στο Βέλγιο προκαλεί η φυλάκιση για πέντε χρόνια, στα τέλη του 2006, ενός τουρκικής καταγωγής Βέλγου πολίτη, του Μπαχάρ Κιμγιονγκούρ ο οποίος κατήγγειλε τα τελευταία δέκα χρόνια τη σωρεία παραβιάσεων στην Τουρκία, λόγω της πολιτικής του τοποθέτησης. Πρόκειται για μια απόφαση βάσει των εμπνευσμένων από τις ΗΠΑ «αντιτρομοκρατικών» νόμων. «Οι διαφορετικές πολιτικές απόψεις δε συνιστούν τρομοκρατία», επισημαίνει κείμενο που καλεί για την απελευθέρωσή του.

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Ενας πολίτης δολοφονήθηκε στην περιοχή Τζάφνα χθες από αγνώστους, ενώ πέντε στρατιώτες, περιλαμβανομένων τεσσάρων ανδρών μιας ειδικής μονάδας, τραυματίστηκαν από πυρά αυτονομιστών της αυτονομιστικής οργάνωσης Τίγρεις της μειονότητας των Ταμίλ.

ΝΑΡΑΤΙΒΑΤ.- Τρεις άνθρωποι, περιλαμβανομένου ενός αστυνομικού, σκοτώθηκαν χθες από τα πυρά αγνώστων, που οι αρχές θεωρούν ότι είναι ισλαμιστές στις επαρχίες Ναρατιβάτ και Πατάνι.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ο Πρόεδρος Μπους διαβεβαίωνε, χθες, ότι δεν προτίθεται «να κάνει πόλεμο στο Ιράν», ενώ ο Ιρανός Πρόεδρος διαβεβαίωνε ότι προτίθεται να συνομιλήσει για το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, στρατηγός Πίτερ Πέις, ουσιαστικά, υποτιμούσε τις πληροφορίες αμερικανικών πηγών ότι εντόπισαν ιρανικά όπλα στο Ιράκ, τονίζοντας ότι «από μόνο του το στοιχείο αυτό δε σημαίνει ότι η Τεχεράνη εξοπλίζει παραστρατιωτικές ιρανικές ομάδες».

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.- Κατά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το αμερικανικό σχέδιο να εγκατασταθεί η λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» στην Πολωνία, τάχθηκε χτες ο Πρόεδρος της χώρας Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, μετά την προχτεσινή συνάντησή του με εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

ΚΙΝΑ - ΤΑΪΒΑΝ
Επικίνδυνες κινήσεις

ΤΑΪΠΕΪ.--

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν αφαίρεσε και επίσημα, αυτή τη βδομάδα, τη λέξη «Κίνα» από τα ονόματα των δύο πιο προβεβλημένων κρατικών εταιριών της χώρας, μια κίνηση σχεδιασμένη για να επισημάνει τη διακριτή ταυτότητα της νήσου από την ηπειρωτική Κίνα, σημειώνει η εφημερίδα «Financial Times».

«Η αλλαγή των ονομάτων αυτών είναι ένα μικρό μέρος της προσπάθειάς μας να κάνουμε την Ταϊβάν... μια κανονική χώρα», ανέφερε ο Πρόεδρος της χώρας Τσεν Σούι-μπιαν σε μια τελετή για τη μετονομασία του ταχυδρομικού συστήματος της χώρας σε «Ταχυδρομεία της Ταϊβάν». Το Πεκίνο, που θεωρεί πάντοτε την Ταϊβάν ως αποσχισμένη επαρχία της και προειδοποιεί ότι θα εισβάλει στη νήσο εάν αυτή παραβιάζοντας το διμερές consensus (συναίνεση) για μελλοντική επανένωση ανακηρύξει επίσημα την (de facto) ανεξαρτησία της, δεν έχει ακόμη αντιδράσει στις κινήσεις του Τσεν.

Πάντως, η κυβέρνηση της Κίνας έχει επανειλημμένως καταδικάσει τον Πρόεδρο και το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (ΔΠΚ) της Ταϊβάν, του οποίου ηγείται, για την προσπάθειά τους να «αποσινοποιήσουν» τη νήσο και να επιδιώξουν πλήρη, και τυπική, ανεξαρτησία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ