Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Συμφωνία με στόχο την αποπυρηνικοποίηση

Στιγμιότυπο από τις εξαμερείς συνομιλίες

Associated Press

Στιγμιότυπο από τις εξαμερείς συνομιλίες
ΠΕΚΙΝΟ.--

Με ικανοποίηση και επιφύλαξη μέχρι την πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας που καταλήχθηκε χτες στο Πεκίνο αντέδρασαν αξιωματούχοι από τις έξι χώρες που συμμετέχουν στις συνομιλίες για αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Ο Πρόεδρος Τζ.Ου. Μπους, για παράδειγμα (ξεχνώντας τις τρομοκρατικές απειλές και τα δόγματα προληπτικής επέμβασης) προτίμησε χτες να εμφανιστεί ως ένας από τους ικανοποιημένους, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία σαν «την καλύτερη ευκαιρία για την επιτυχία της διπλωματίας».

Το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων ανήγγειλε την είδηση σαν αποτέλεσμα «ειλικρινών συνομιλιών» που οδήγησαν στην απόφαση για «προσωρινό» κλείσιμο των πυρηνικών εγκαταστάσεων έναντι οικονομικής και ενεργειακής βοήθειας ενός εκατομμυρίου τόνων πετρελαίου».

Η Ρωσία (που συμμετέχει στις εξαμερείς συνομιλίες του Πεκίνου) ανακοίνωσε ότι η συμφωνία δίνει «ισχυρή ώθηση για την επίτευξη του τελικού στόχου αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου». Ικανοποίηση εξέφρασαν αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας που αφορούν τις επόμενες 30 μέρες αναφέρουν:

  • Τη συγκρότηση πέντε ξεχωριστών ομάδων εργασίας με στόχο την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, την ομαλοποίηση και τη σύναψη πλήρων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ - ΛΔ Κορέας, την οικονομική συνεργασία και ειρηνική ανάπτυξη στη βορειοανατολική Ασία.
  • Την επανάλειψη των συνομιλιών του Πεκίνου μεταξύ Κίνας, ΗΠΑ, ΛΔ Κορέας, Νότιας Κορέας, Ιαπωνίας και Ρωσίας στις 19 Μάρτη.

Μέσα στο επόμενο 60ήμερο:

  • Η ΛΔ Κορέα θα πρέπει να κλείσει και να σφραγίσει το μεγαλύτερο πυρηνικό συγκρότημα στην περιοχή Γιονγκμπιόν και να δεχτεί τις επισκέψεις επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Καλείται επίσης να παραδώσει στο διεθνή οργανισμό λίστα με όλα τα πυρηνικά της προγράμματα και θα λάβει ενεργειακή βοήθεια ίση με 50.000 τόνους αργού πετρελαίου.

Αργότερα, στο μέλλον, η ΛΔ Κορέας προβλέπεται να λάβει επιπρόσθετα οικονομική και ενεργειακή βοήθεια 950.000 τόνων πετρελαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ