Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Οι παλλαϊκές κινητοποιήσεις άνοιξαν το δρόμο για το νέο Σύνταγμα

ΚΙΤΟ.--

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα όλες οι λαϊκές δυνάμεις του Εκουαδόρ βρίσκονταν επί ποδός πολέμου, καθώς στο Κοινοβούλιο η ειδική έκτακτη συνεδρίαση είχε ως αντικείμενο την έγκριση διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Τελικά, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», αργά το βράδυ το Κοινοβούλιο, παρά τις παλινδρομήσεις, ενέκρινε τη διεξαγωγή του με 57 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 42 αποχές.

Εντούτοις, αυτή η έγκριση έχει το παρελθόν της. Από την προηγούμενη εβδομάδα εκατοντάδες πολιτικές, κοινωνικές, λαϊκές και ιθαγενικές οργανώσεις έδωσαν μαχητικό «παρών» στις κινητοποιήσεις και στις πολύ μαχητικές και μαζικές διαδηλώσεις απαιτώντας την άμεση και απρόσκοπτη προσφυγή σε δημοψήφισμα, ενώ ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα προειδοποίησε ότι το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να αποτελεί εμπόδιο στην ικανοποίηση των λαϊκών αιτημάτων.

Η έκτακτη συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα το προεδρικό διάταγμα διεξαγωγής δημοψηφίσματος, που ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα, αναβλήθηκε για «λόγους ασφαλείας», όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Σώματος, Χόρχε Σεβάγιος, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες είχαν περικυκλώσει το Κοινοβούλιο και όλο το κέντρο του Κίτο. Ο Σεβάγιος δήλωσε ότι η έκτακτη ολομέλεια «μεταφέρθηκε για την επομένη», δηλαδή χτες.

Οι διαδηλώσεις, που πραγματοποιούνται σχεδόν ένα μήνα αποτελούν το κύριο μέσο λαϊκής πίεσης στις προσπάθειες των δυνάμεων της ολιγαρχίας, που έχουν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, να αποτρέψουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης και να μπλοκάρουν το έργο της κυβέρνησης του προέδρου Κορέα. Ομως, καθώς φαίνεται, το τελεσίγραφο των λαϊκών δυνάμεων ότι εάν επιχειρήσουν να αποτρέψουν το δημοψήφισμα θα βρεθούν αντιμέτωποι με «γενικευμένη εξέγερση», αυτή τη φορά τουλάχιστον, έγινε αντιληπτό. Αλλά πρόκειται μόνο για μία μάχη, ο πόλεμος εξάλλου μόλις έχει ξεκινήσει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ