Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΤΑΪΒΑΝ
Επικίνδυνες κινήσεις

ΤΑΪΠΕΪ.--

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν αφαίρεσε και επίσημα, αυτή τη βδομάδα, τη λέξη «Κίνα» από τα ονόματα των δύο πιο προβεβλημένων κρατικών εταιριών της χώρας, μια κίνηση σχεδιασμένη για να επισημάνει τη διακριτή ταυτότητα της νήσου από την ηπειρωτική Κίνα, σημειώνει η εφημερίδα «Financial Times».

«Η αλλαγή των ονομάτων αυτών είναι ένα μικρό μέρος της προσπάθειάς μας να κάνουμε την Ταϊβάν... μια κανονική χώρα», ανέφερε ο Πρόεδρος της χώρας Τσεν Σούι-μπιαν σε μια τελετή για τη μετονομασία του ταχυδρομικού συστήματος της χώρας σε «Ταχυδρομεία της Ταϊβάν». Το Πεκίνο, που θεωρεί πάντοτε την Ταϊβάν ως αποσχισμένη επαρχία της και προειδοποιεί ότι θα εισβάλει στη νήσο εάν αυτή παραβιάζοντας το διμερές consensus (συναίνεση) για μελλοντική επανένωση ανακηρύξει επίσημα την (de facto) ανεξαρτησία της, δεν έχει ακόμη αντιδράσει στις κινήσεις του Τσεν.

Πάντως, η κυβέρνηση της Κίνας έχει επανειλημμένως καταδικάσει τον Πρόεδρο και το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (ΔΠΚ) της Ταϊβάν, του οποίου ηγείται, για την προσπάθειά τους να «αποσινοποιήσουν» τη νήσο και να επιδιώξουν πλήρη, και τυπική, ανεξαρτησία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ