ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Προσπάθησε να κάνει το μαύρο άσπρο

Να παρουσιάσει ως φιλολαϊκές τις πλέον αντιδραστικές προτάσεις της συνταγματικής αναθεώρησης επιχείρησε με τη χτεσινή ομιλία του ο πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, και ιδίως αυτές που αφορούν τα άρθρα 24 και 16 για τα δάση και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης έκανε νέα έκκληση συναίνεσης προς το ΠΑΣΟΚ, παρά τις κατηγορίες που απηύθυνε στην αξιωματική αντιπολίτευση για την τακτική της απέναντι στη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Κώστας Καραμανλής άσκησε έντονη κριτική στο ΠΑΣΟΚ για την αποχώρησή του από τη συνταγματική αναθεώρηση. Οπως είπε, πρόκειται για «την πιο κυνική απόπειρα υπονόμευσης μιας κοινά συμφωνημένης πορείας. Ολοι γνωρίζουμε ότι οι σημερινοί απόντες είχαν συμφωνήσει στην ανάγκη άμεσης συνταγματικής αναθεώρησης και είχαν καταθέσει τις δικές τους προτάσεις. Ορισμένες από τις προτάσεις αντιμετωπίζονται θετικά. Ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξηγούσε αναλυτικά τους λόγους που καθιστούν αναγκαία την αναθεώρηση σειράς άρθρων. Κορυφαία στελέχη της αναγνώριζαν διαρκώς ότι ο διάλογος στην αρμόδια Επιτροπή διεξαγόταν σε υψηλό επίπεδο». Παρ' όλα αυτά άφησε ανοιχτό κάθε παράθυρο συναίνεσης τονίζοντας πως «η κοινωνία απαιτεί ανταγωνισμό προσφοράς, και όχι μεθοδεύσεις πόλωσης και πολιτικής έντασης. Ο δρόμος της συνεννόησης είναι πάντα ανοιχτός και μας προκαλεί όλους».

Επιχειρώντας να αιτιολογήσει την πρόταση της ΝΔ για αναθεώρηση του άρθρου 24 που αφορά τα δάση, ο Κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι «προτείνουμε την τροποποίηση ορισμένων διατάξεων του άρθρου 24, με διττό στόχο: Αφενός την απόλυτη προστασία των δασών και αφετέρου τη διασφάλιση βιώσιμης Περιφερειακής Ανάπτυξης». Μάλιστα προσπάθησε να εμφανίσει την πολιτική της ΝΔ ως φιλοπεριβαλλοντική λέγοντας ότι «ο σεβασμός στο Περιβάλλον και η προστασία των φυσικών πόρων είναι υπέρτατη υποχρέωση όλων και, πρώτ' απ' όλα, της ίδιας της πολιτείας. Είναι βασικός και διαρκής στόχος της πολιτικής μας».

Ο πρωθυπουργός ανάλωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του αναλύοντας την κυβερνητική θέση για την αναθεώρηση το άρθρου 16. Οπως είπε, «παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευση που αναλάβαμε απέναντι στους πολίτες: Προτείνουμε να τεθεί ως προμετωπίδα του άρθρου 16 η σύνδεση της Παιδείας με τον ελληνικό και, κατ' επέκταση, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Προτείνουμε να υπογραμμίζεται ρητά και ξεκάθαρα, ως προτεραιότητα της πολιτείας, η διαρκής αναβάθμιση της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης. Προτείνουμε να οριοθετηθεί, παράλληλα, και η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μη κρατικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, κάτω από αυστηρό δημόσιο έλεγχο». Μάλιστα σχολίασε και τις θέσεις όσων αντιτίθενται στην αναθεώρηση, λέγοντας: «Γνωρίζετε τις τάσεις που αναπτύσσονται, ενόψει της δημιουργίας του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Χώρου. Είναι υποχρέωσή μας να μην αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν στην τύχη χωρίς αρχές, χωρίς κανόνες. Να μην αφήσουμε, άτολμοι και αδρανείς, να επικρατήσουν "ντε φάκτο" καταστάσεις, χωρίς ουσιαστικό δημόσιο έλεγχο, σ' έναν τομέα, τόσο κρίσιμο για την πατρίδα, την κοινωνία, τις νέες και τους νέους μας. Είναι ανάγκη να ορίσουμε σήμερα τη δυνατότητα της επόμενης Βουλής να θεσπίσει ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο, που να αποτρέπει κάθε απόπειρα άναρχης δραστηριότητας στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Να διαμορφώσουμε έγκαιρα και υπεύθυνα το θεσμικό πλαίσιο, για την οργανωμένη εναρμόνιση της χώρας μας στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εξελίξεις».

Παράλληλα ο Κ. Καραμανλής παρουσίασε ως σημαντική μεταρρύθμιση τη δημιουργία Συνταγματικού Δικαστηρίου: «Η μετατροπή του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου σε Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο θα αναλάβει τον έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων, χωρίς να θίγεται ο πυρήνας του ισχύοντος διάχυτου ελέγχου»... Επίσης αιτιολόγησε τις προσπάθειες συνταγματικής υπονόμευσης της μονιμότητας των δημόσιων υπαλλήλων, λέγοντας πως είναι «ανάγκη να μπει επιτέλους ένα τέλος στην αυθαίρετη, ως προς την αξιοποίησή του, διάκριση του προσωπικού σε «μόνιμο» και «μη μόνιμο». Να μην αποκλείονται από την ιεραρχία νέοι άνθρωποι που διαθέτουν υψηλή εξειδίκευση και φέρνουν στη Δημόσια Διοίκηση νέα γνώση και νέα δυναμική. Να κρίνεται και να εξελίσσεται ο καθένας, όποια κι αν είναι η σχέση εργασίας που έχει, με βάση την αξία του, τη δουλιά του και τις υπηρεσίες που παρέχει στους φορολογούμενους πολίτες».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Ταύτιση στρατηγικής ανάμεσα σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Το ΚΚΕ θα συμμετέχει στη συζήτηση, αλλά δε θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία

Eurokinissi

«Είμαστε αντίθετοι στην αναθεώρηση» και «θα παλέψουμε στην πράξη για να μην εφαρμοστούν οι αντιδραστικές διατάξεις», τόνισε στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «χρειάζεται αναθεώρηση στο Σύνταγμα, αλλά σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που επέλεξαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ», τονίζοντας ότι «δεν μπορεί κριτήριο να είναι η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων», ενώ για τα ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα σημείωσε πως «με τις νομοθεσίες που εφαρμόζονται, ανεξάρτητα με το τι λέει το γράμμα του Συντάγματος, ανεξάρτητα με το αν θα το διορθώσουμε, στην πράξη γίνεται το αντίθετο».

Αναφερόμενος στη στάση που θα τηρήσει του ΚΚΕ κατά την αναθεωρητική διαδικασία, ο Αντώνης Σκυλλάκος θύμισε ότι «εμείς ήμασταν αντίθετοι και στη βάση του Συντάγματος του 1974» και «είχαμε καταγγείλει τότε το Σύνταγμα και αποχωρήσαμε από την ψηφοφορία. Επαναλάβαμε το ίδιο και στο Σύνταγμα του 2001» διευκρινίζοντας ότι «στη συζήτηση θα συμμετέχουμε, δε θα πάρουμε μέρος στην ψηφοφορία». Σχολιάζοντας την επιχειρηματολογία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με το σεβασμό στους συνταγματικούς θεσμούς, ο εισηγητής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «όσοι μιλάνε για σεβασμό στους θεσμούς εύκολα τους παραβιάζουν, όταν είναι εμπόδιο στην πολιτική τους», αφού «άλλα λέει ο θεσμός που λέγεται Σύνταγμα, άλλα εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις».

Παραθέτοντας συγκεκριμένο παράδειγμα τόνισε ότι «λαϊκή κυριαρχία σημαίνει απλή αναλογική», όμως «αλλάζουν τα εκλογικά συστήματα» για να διατηρηθεί ο δικομματισμός, ενώ γίνονται «πρόωρες εκλογές γιατί έτσι τους συμφέρει». Κατέληξε στο ότι «είναι σχετικό το ζήτημα των θεσμών», τονίζοντας πως «αν το Σύνταγμα είναι αντιδραστικό, εμείς θα το πολεμάμε», αφού «κινούμαστε στη λογική τού "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη"».

Ειδικά για το Σύνταγμα σημείωσε ότι «με κόμματα τα οποία συντάσσονται με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποκλείεται να υπάρξουν προοδευτικά συντάγματα», αφού «οτιδήποτε είναι εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα αφαιρείται» και «είμαστε σε μια εποχή που ακόμη και τα διεθνή Συντάγματα και το Διεθνές Δίκαιο επειδή εμποδίζει δυνάμεις να ελέγξουν όπως θέλουν πλουτοπαραγωγικές πηγές και γεωστρατηγικά εδάφη, καταπατείται».

Ο Αντώνης Σκυλλάκος αναφέρθηκε στην υπό εξέλιξη αναθεώρηση λέγοντας ότι «υπάρχει ταύτιση στρατηγικής και βασικών πολιτικών ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ και αυτό εκφράζεται και στη Συνταγματική Αναθεώρηση». Μίλησε για «σύμπτωση στο άρθρο 16», καθώς και «στα άρθρα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση» όπως και «για την ηγεσία της Δικαιοσύνης». Παράλληλα, συμπλήρωσε, τα δύο κόμματα «συμφωνούν να παραμείνει η διάταξη για να μην μπορούν να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι», ενώ «συμφώνησαν να αλλάξει η διάταξη για τον βασικό μέτοχο».

Επίσης, σχετικά με τις τακτικές των δυο κομμάτων, ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι «διαφέρει η τακτική τους ως προς το τι επικαλούνται», αφού «η ΝΔ ζητάει συναίνεση όπως ζητούσε και το ΠΑΣΟΚ, για να περάσουν οι αντιλαϊκοί νόμοι με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις», ενώ «το ΠΑΣΟΚ αγωνιά για να φανεί ότι διαφοροποιείται από τη ΝΔ». Και στην υπόθεση του άρθρου 16 «αποφάσισε το... στρίβειν διά του αρραβώνος».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ αναφέρθηκε επιγραμματικά στα άρθρα με των οποίων την αναθεώρηση διαφωνεί το ΚΚΕ, σημειώνοντας πως «είμαστε αντίθετοι στην αναθεώρηση του άρθρου 16» όχι μόνο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά «κυρίως γιατί θα εφαρμοστούν οι κανόνες της αγοράς», που «ήδη εφαρμόζονται αντισυνταγματικά». Οσον αφορά το άρθρο 24 για τα δάση, τόνισε πως «υπάρχουν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που ενδιαφέρονται για το φιλέτο των ακτών μας και ό,τι απόμεινε από τα δάση να γίνει επιχείρηση». Αναφορικά με το άρθρο 28, που ορίζει την εθνική κυριαρχία, είπε ότι «κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας θα δίνονται σε διεθνείς οργανισμούς με 151 βουλευτές». Για τη χρηματοδότηση των κομμάτων επισήμανε ότι «υπάρχουν έντονες φωνές και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ να καταργηθεί η χρηματοδότηση από το λαό», ενώ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σημείωσε ότι το ΚΚΕ λέει «ΟΧΙ σε αρμοδιότητες που θα σπάσουν τον ενιαίο χαρακτήρα στην Υγεία και στην Παιδεία» ιδίως όταν «υπάρχουν δυνατότητες σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα». Επίσης σημείωσε ότι «δε συμφωνούμε με την ολοκλήρωση της άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων», τονίζοντας πως «πρέπει να αφαιρεθεί το εμπόδιο μονιμοποίησης των συμβασιούχων».

Τέλος, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ, ζήτησε «να ενισχυθεί η λαϊκή κυριαρχία μέσα από ρυθμίσεις που θα κατοχυρώνουν την εθνική ανεξαρτησία», την «ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Βουλής», την «προώθηση μορφών άμεσης δημοκρατίας» (όπως τα λαϊκά δημοψηφίσματα και η απλή αναλογική), καθώς και «έλεγχο λαϊκό, πραγματικό έλεγχο ακόμη και του ιδιωτικού τομέα».

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Ωδή στην «αυτοτέλεια» των ΑΕΙ

Ενώ οι αντιδραστικές θέσεις της Συνταγματικής Αναθεώρησης παραμένουν στο τραπέζι και ενώ το ΠΑΣΟΚ, που αποχώρησε από τη διαδικασία, επιμένει στις θέσεις του και για την αναθεώρηση του άρθρου 16, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, στην ομιλία του ισχυρίστηκε ότι «η μητέρα των μεταρρυθμίσεων της ΝΔ είναι υπό κατάρρευση».

Αναφερόμενος στα θέματα της Παιδείας έσπευσε να αθωώσει την προωθούμενη από την ΕΕ ιδιωτικοποίηση λέγοντας ότι «με βάση τις συνθήκες της ΕΕ κάθε χώρα - μέλος έχει απόλυτο δικαίωμα να καθορίζει ποια εκπαιδευτικά ιδρύματα και πώς θα λειτουργούν στο έδαφός της. Εάν, είπε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, κλείσετε μια ιδιωτική σχολή ή ένα κολέγιο ή το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ή ένα νηπιαγωγείο, ουδεμία δυνατότητα παρέμβασης δεν έχει η ΕΕ».

Για δε την αντιδραστική διαδικασία της Μπολόνια ισχυρίστηκε ότι αυτή δεν «μπαίνει στο θέμα αν θα υπάρχουν ιδιωτικά ή δημόσια πανεπιστήμια, αλλά ασχολείται με το θέμα της αναγνώρισης των πτυχίων».

Δημιουργώντας αυταπάτες είπε ότι «η αυτοτέλεια των πανεπιστημίων είναι μια μεγάλη αξία» και περιέγραψε τελείως αταξικά ως εξής το όραμά του για το αυτοτελές πανεπιστήμιο: «Αυτοτελές από την κυβερνητική εξουσία, αυτοτελές από μια κυβέρνηση δεξιά, αυτοτελές από μια κυβέρνηση κεντρώα, αυτοτελές από ένα καθεστώς αριστερό».

Ο Αλ. Αλαβάνος ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα παραμείνει στις ψηφοφορίες που θα γίνουν, για να καταψηφίσει, όπως είπε, τις βασικές θέσεις της κυβέρνησης που αφαιρούν κατακτήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ