ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Εντείνονται οι προετοιμασίες για τις 8 και 29 του Μάρτη

Δυο νέες αποφάσεις Ομοσπονδιών για συμμετοχή στα συλλαλητήρια και την κήρυξη απεργίας προστέθηκαν χτες. Σωματεία και Εργατικά Κέντρα μπαίνουν στον αγώνα

Τη δράση τους για την επιτυχία των συλλαλητηρίων και της απεργίας σχεδιάζουν οι ταξικές δυνάμεις
Τη δράση τους για την επιτυχία των συλλαλητηρίων και της απεργίας σχεδιάζουν οι ταξικές δυνάμεις
Να δράσουν με σχέδιο και αποφασιστικότητα για την επιτυχία του συλλαλητηρίου στις 8 του Μάρτη και της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, που διοργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις στις 29 του ίδιου μήνα, καλούν τους εργαζόμενους Ομοσπονδίες και Συνδικάτα που αποφασίζουν τη συμμετοχή τους συντονίζοντας τα αγωνιστικά τους βήματα.

Τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που αποτελούν σταθμούς στην πάλη για την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών συμβάσεων, αποφάσισαν χτες η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) και η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, Ακόμα, τα Συνδικάτα Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, η Ενωση Λογιστών Πρωτευούσης και το Σωματείο Καθαριστών Νομού Αττικής. Οι νέες αποφάσεις προστέθηκαν σ' εκείνες που πήραν τις προηγούμενες μέρες οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Θεάματος - Ακροάματος, Λογιστών, Φαρμάκου.

Αναδεικνύοντας τη σημασία που αποκτούν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες των ταξικών δυνάμεων, σε δήλωσή του στο «Ρ», ο πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ, Δήμος Θεοδώρου, σημειώνει: «Εχουμε να αντιμετωπίσουμε μια συντονισμένη επίθεση από την πλευρά του κεφαλαίου, που συνδέεται συνολικά με τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, τις συλλογικές συμβάσεις, την Κοινωνική Ασφάλιση, τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και τα ζητήματα της Παιδείας, της Υγείας. Ειδικά στον κλάδο, η επίθεση παίρνει και τη μορφή της ευθείας υπονόμευσης της κλαδικής Σύμβασης, γεγονός που επιτάσσει των ξεσηκωμό».

Η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου επισημαίνει, στην ανακοίνωσή της, ότι οι εργοδοτικές ενώσεις αρνήθηκαν «να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα που έχει βάλει η Ομοσπονδία. Διαπιστώθηκε επίσης η δυσκολία και τα εμπόδια που δημιουργούνται στην πράξη από την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ για το 2007 από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ».

Η Ομοσπονδία θα οργανώσει τέσσερις περιφερειακές συσκέψεις για την ενημέρωση των εργαζομένων και τον καλύτερο σχεδιασμό των κινητοποιήσεων, ενώ καλεί όλους τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή, ώστε να δοθεί απάντηση στην αδιαλλαξία των εργοδοτών, «την πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων που οδηγούν την εργατική τάξη, πέρα από τη συνεχή λιτότητα, σε πιο οδυνηρές καταστάσεις με την προώθηση συστημάτων που κατεδαφίζουν την Κοινωνική Ασφάλιση, τις εργασιακές σχέσεις, τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα».

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Συλλαλητήριο στις 8 Μάρτη και συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία στις 29 Μάρτη, αποφάσισε, σε συνεδρίασή της, και η ταξική διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ). Για την καλύτερη προετοιμασία, θα γίνουν συνεδριάσεις διοικήσεων και Γενικές Συνελεύσεις σωματείων της δύναμης του ΕΚΛ, ενώ ξεκινούν στους χώρους δουλιάς εξορμήσεις και περιοδείες ενημέρωσης για τη μάχη των κλαδικών συμβάσεων και τη διέξοδο που προβάλλει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Υπογραμμίζοντας ότι «η πολιτική της λιτότητας, που εφαρμόζουν τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθηλώνει τους μισθούς και τις συντάξεις και χιλιάδες εργατικές οικογένειες δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, την ώρα που το μεγάλο κεφάλαιο αυξάνει τα κέρδη του και ενισχύεται παραπέρα», το ΕΚΛ επισημαίνει: «Δεν έχουμε περιθώρια για αναστολή και αναμονή. Κάθε μέρα που περνάει, οι αντίπαλοι της εργατικής τάξης δυναμώνουν την επίθεση. Γι' αυτό απαιτείται δυνάμωμα της μαζικής πάλης, με αιχμή τις κλαδικές συμβάσεις. Για να αναμετρηθούμε με τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις πρέπει να είμαστε ισχυροί, με κριτήριο τις ανάγκες της εργατικής τάξης και όχι τα κέρδη των πολυεθνικών. Κανείς δεν μπορεί να περιμένει τίποτα από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, από τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό».

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Στα μέτρα της καπιταλιστικής κερδοφορίας

Το ΚΚΕ καταψήφισε τη σχετική έκθεση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Εγκρίθηκε την Πέμπτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο έκθεση με θέμα τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ και των κρατών - μελών για την απασχόληση. Πρόκειται για διαδικασία στα πλαίσια της στρατηγικής της Λισαβόνας, που στόχο έχει να επιταχύνει την εφαρμογή της, σύμφωνα με τις αποφάσεις των κυβερνήσεων του κεφαλαίου τον περασμένο Μάρτη.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, σε παρέμβασή του επισήμανε ότι «οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την απασχόληση, που συνδιαμόρφωσαν και συναποφάσισαν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα, στα πλαίσια της στρατηγικής της Λισαβόνας, συνδέουν αναπόσπαστα την πολιτική απασχόλησης με τον κεντρικό στόχο της μεγιστοποίησης των κερδών της πλουτοκρατίας, που έχει σαν αναγκαία προϋπόθεση την τεράστια ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε ότι «το μέλλον που προετοιμάζει η ΕΕ για τους εργαζόμενους, με βάση τους άξονες της πολιτικής της, είναι αυτό του "απασχολήσιμου", που από την προσχολική ακόμη ηλικία θα αποκτά αποσπασματικές, ευκαιριακές δεξιότητες και κατάρτιση, θα περιπλανιέται σε διάφορες μορφές ημιαπασχόλησης, με μισά ή καθόλου εργασιακά κοινωνικά, ασφαλιστικά συνταξιοδοτικά δικαιώματα, κινούμενος σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας του και της ΕΕ σε αναζήτηση δουλιάς, διαρκώς επανακαταρτιζόμενος για τις ανάγκες του κεφαλαίου με γνώσεις μιας χρήσης, δουλεύοντας μέχρι τα βαθιά γεράματα ή το θάνατο, παράγοντας απίστευτο πλούτο που θα τον καρπώνεται και ιδιοποιείται η πλουτοκρατία».

Ο Θ. Παφίλης σημείωσε ότι «μοναδικός δρόμος για τους εργαζόμενους απέναντι στο εφιαλτικό αυτό μέλλον είναι η αντίσταση και η ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής, βαθιά αντιδραστικής πολιτικής, μέσα από τη συσπείρωση και την πάλη τους από τις γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος. Η ενίσχυση του ΚΚΕ, η δημιουργία της μεγάλης κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας που θα διεκδικήσει και θα κατακτήσει την εξουσία, ώστε επιτέλους οι άνθρωποι της δουλιάς να απολαμβάνουν τον πλούτο που δημιουργούν».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ»
Επανάληψη των εκλογών επέβαλε η εργοδοσία

Στελέχη της εργοδοσίας της καπνοβιομηχανίας «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ» με πραξικοπηματικές διαδικασίες σε βάρος της νέας διοίκησης του Σωματείου (οι εκλογές έγιναν το Δεκέμβρη του 2006) και τρομοκρατώντας τους εργαζόμενους, επέβαλαν στις 13 Φλεβάρη την απόφαση να συγκληθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα να γίνουν ξανά εκλογές! Αυτό καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η παράταξη «Αμεση Δημοκρατία» (ΑΔ), επισημαίνοντας ότι το «πραξικόπημα στο σωματείο» έγινε επειδή οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους και συσπειρωμένοι με την αγωνιστική παράταξη κατάφεραν να «ενταφιάσουν» την κατάπτυστη «επιχειρησιακή σύμβαση» που ήθελε να επιβάλει η εταιρεία πετσοκόβοντας δικαιώματα και κατακτήσεις. Η ΑΔ δηλώνει ότι οι τρεις εκπρόσωποι που έχει εκλέξει στη διοίκηση (από έναν που είχε) δεν πρόκειται να παραιτηθούν, όπως δεν πρόκειται να παραιτηθούν και από το πρόγραμμα και τις αρχές τους. Και προειδοποιεί ότι η εργοδοσία επανέρχεται δριμύτερη, προμηνύοντας ακόμα πιο σκληρά αντεργατικά μέτρα.

Οι συγκεντρώσεις στην Αθήνα

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο των ταξικών δυνάμεων στις 8 του Μάρτη ορίστηκε για τις 6 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Αντίστοιχα, η απεργιακή συγκέντρωση στις 29 του Μάρτη θα γίνει επίσης στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στις 11 π.μ.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ ΑΘΗΝΑΣ
Αύριο η συνεστίαση

Κάλεσμα στα μέλη και τους φίλους, όπως βρίσκονται μαζί στους καθημερινούς αγώνες έτσι να ανταμώσουν και στο γλέντι που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας - Περιχώρων, απευθύνει το ΔΣ του Σωματείου. Η συνεστίαση θα γίνει αύριο, Κυριακή 18 Φλεβάρη, στη μία το μεσημέρι, στο κέντρο «Καστέλο» (πρώην «Κιβωτός», Καυτατζόγλου και Ράλλη 26, στάση Κλωναρίδη στα Πατήσια). Δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Συνδέσμου (ΕΚΑ, 1ος όροφος, τηλ. 210.8229.325 και 210.8227.539).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ