ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες συγκρούσεις για τις ανασκαφές κοντά στο αλ Ακσα

«Χαμηλώνουν» τις προσδοκίες ενόψει της συνάντησης Αμπάς - Ολμέρτ - Ράις, τη Δευτέρα, Ισραήλ και ΗΠΑ

Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε χτες σε συλλήψεις Παλαιστινίων που διαμαρτύρονταν για τις εργασίες στην πλατεία Τεμένων

Associated Press

Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε χτες σε συλλήψεις Παλαιστινίων που διαμαρτύρονταν για τις εργασίες στην πλατεία Τεμένων
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μπορεί οι πρωινές καθιερωμένες προσευχές της Παρασκευής να κύλησαν ήρεμα, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στην πλατεία των Τεμένων, αλλά μετά τις μεσημεριανές ώρες, το κλίμα άλλαξε. Ισραηλινοί αστυνομικοί συγκρούστηκαν στην ανατολική Ιερουσαλήμ, και συγκεκριμένα στην περιοχή Ρας αλ Αμούντ, με νεαρούς Παλαιστίνιους που διαμαρτύρονταν για τη συνέχιση των αρχαιολογικών ανασκαφών στην περίμετρο της Πλατείας, όπου βρίσκεται και το τρίτο ιερότερο μέρος για τους μουσουλμάνους, το τέμενος του αλ Ακσα.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και έκανε 15 συλλήψεις. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, τα επεισόδια επεκτάθηκαν και στις διπλανές συνοικίες της Δυτικής Οχθης, όπου φέρονται να τραυματίστηκαν 2 Ισραηλινοί στρατιώτες. Η πληροφορία αυτή, πάντως, δε διασταυρώνεται από άλλη πηγή πλην των διαρροών του ισραηλινού στρατού.

Ολα αυτά συνέβαιναν ενώ όλοι προετοιμάζονται για τη συνάντηση Αμπάς - Ολμέρτ - Ράις, τη Δευτέρα. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος δήλωνε αποφασισμένος να θέσει στο τραπέζι όλα τα σημαντικά θέματα: πρόσφυγες, τελικό καθεστώς, εποικισμούς, οριστικά σύνορα κλπ. Από την άλλη, ο Εχούντ Ολμέρτ υποστήριζε ότι εφόσον δεν έχει αποσαφηνιστεί η σύνθεση της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης και το ακριβές πολιτικό της πρόγραμμα, δεν μπορεί να γίνει ανταλλαγή επιχειρημάτων σε βάθος.

Η Κοντολίζα Ράις, πάντως, εκτιμούσε ότι πρόκειται για ένα «σημαντικό βήμα με στόχο να γίνει ένα βήμα προς το διάλογο». Εκτιμούσε ότι «η κατάσταση είναι λίγο περίπλοκη αφού επικρατεί ασάφεια ως προς την παλαιστινιακή κυβέρνηση» και διαβεβαίωνε, διαψεύδοντας ουσιαστικά άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, ότι δεν έχει ληφθεί «απόφαση για μποϊκοτάζ της νέας κυβέρνησης... επιφυλασσόμαστε να τη δούμε, όπως και τις θέσεις της».

Χτες ο εντολοδόχος πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα έχει σχηματιστεί μέσα σε 3 βδομάδες, ενώ ο Πρόεδρος Αμπάς, σε τηλεοπτική εμφάνιση, διαβεβαίωνε τους Παλαιστινίους ότι «το εμπάργκο μπορεί να μην αρθεί άμεσα αλλά θα παλέψουμε και τελικά θα το πετύχουμε».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αλληλοδιαβεβαιώσεις μεταξύ Μπους - Μάλικι

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Εντυπωσιακά» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των πρώτων ημερών της εφαρμογής του σχεδίου ασφαλείας για τη Βαγδάτη, ο Ιρακινός πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Ο Νούρι αλ Μάλικι φέρεται να τόνισε ότι «η κυβέρνησή του θα επιδείξει μεγάλη αποφασιστικότητα σε οποιονδήποτε παραβεί το νόμο», ενώ ο Τζορτζ Μπους, από την άλλη, τον διαβεβαίωσε για την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πηγές του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών και των κατοχικών δυνάμεων, μέχρι στιγμής, η «επιχείρηση εξελίσσεται ιδιαιτέρως ομαλά και μάλιστα χωρίς να συναντά ιδιαίτερη αντίσταση». Οδοφράγματα έχουν στηθεί σχεδόν σε κάθε γειτονιά της πρωτεύουσας, τα σημεία ελέγχου έχουν πολλαπλασιαστεί ενώ οι έλεγχοι στα οχήματα είναι αλλεπάλληλοι. Εντούτοις, εκτιμάται ότι οι επόμενες ημέρες δε θα κυλήσουν «απαραίτητα το ίδιο ήρεμα».

Κατά τα άλλα, με ανακοίνωσή της στο διαδίκτυο η οργάνωση που αυτοαποκαλείται «αλ Κάιντα του Ιράκ» διέψευσε πληροφορίες που διοχέτευσε η ιρακινή κυβέρνηση, σύμφωνα με τις οποίες ο φερόμενος ως ηγέτης της, Αμπού Αγιούμπ αλ Μάσρι, τραυματίστηκε σε μάχες στα μέσα της βδομάδας.

Νέα έκκληση για τους πρόσφυγες

Αλλο ένα εκατομμύριο Ιρακινοί, εκτός των περίπου 2,5 εκατομμυρίων που έχουν ήδη γίνει πρόσφυγες εντός και εκτός Ιράκ, εκτιμάται ότι θα εγκαταλείψουν τις εστίες τους μέσα στο 2007. Αυτό υποστήριξε ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για βοήθεια 6 εκατομμυρίων δολαρίων και για περαιτέρω υλικοτεχνική στήριξη των ανθρώπων αυτών.

ΗΠΑ
Εγκριση μη δεσμευτικού ψηφίσματος

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δεν πρόκειται να υπάρξουν πλέον «λευκές επιταγές», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, χτες τελευταία μέρα της συζήτησης όσον αφορά τη μη δεσμευτική απόφαση δήλωσης αντίθεσης στη νέα στρατηγική του Προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους και την αποστολή επιπρόσθετων στρατευμάτων στο Ιράκ που έχουν καταθέσει οι Δημοκρατικοί.

Η δήλωση της Πελόσι, ουσιαστικά, αποτέλεσε προανάκρουσμα της ψηφοφορίας που έγινε αργά το βράδυ ώρα Ελλάδας. Στην ψηφοφορία τελικά υπερψηφίστηκε το μη δεσμευτικό ψήφισμα των Δημοκρατικών με 246 ψήφους υπέρ και 182 κατά, αφού όπως λένε οι πληροφορίες αρκετοί ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν υπέρ. Σήμερα, επίσης, αναμένεται ανάλογη ψηφοφορία στη Γερουσία, όπου οι Δημοκρατικοί ναι μεν έχουν πλειοψηφία, αλλά όχι την αναγκαία των 60 ψήφων, και η έκβαση της ψηφοφορίας είναι αμφίρροπη.

Θυμίζουμε ότι σε προηγούμενη ψηφοφορία δεν είχε περάσει το ψήφισμα. Οι Δημοκρατικοί εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και, μάλιστα, αφήνουν να διαρρεύσει ότι εάν το αποτέλεσμα είναι το επιθυμητό ενδεχομένως να προχωρήσουν «σε πιο αποφασιστικά βήματα, ώστε να περιορίσουν τις εξουσίες του Προέδρου αναφορικά με τον πόλεμο».

Εάν τελικά πραγματοποιηθεί και αυτή η ψηφοφορία, τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων, ο Λευκός Οίκος θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πιθανότητα και τα δύο σώματα του Κογκρέσου να «καταδικάζουν» την πολιτική του στο Ιράκ μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες, παρότι και οι δύο αποφάσεις θα είναι μη δεσμευτικές. Φυσικά, αυτό δεν αλλάζει τη στρατηγική του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, αφού είναι δεδομένη η ταύτιση ρεπουμπλικάνων και δημοκρατικών, στο μόνο που «διαφέρουν» είναι στον τρόπο (τακτική) που ματοκυλούν λαούς. Γνωστή είναι η υπόθεση του διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας από τον «δημοκρατικό» Κλίντον.

ΙΡΑΝ
Αμερικανοβρετανοί πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τις έρευνες που διεξάγονται για τη βομβιστική επίθεση της Τετάρτης σε βάρος λεωφορείων που μετέφεραν μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, δείχνουν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σε αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και τις ένοπλες ομάδες που τάσσονται κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας». Αυτό ανακοίνωναν χτες Ιρανοί αξιωματούχοι, υποστηρίζοντας ότι έχουν γίνει ήδη 65 συλλήψεις ατόμων που σχετίζονται με τη σουνιτική οργάνωση «Τζουντολάχ», που ανέλαβε την ευθύνη και την οποία οι αρχές της Τεχεράνης κατηγορούν ότι συνδέεται με την «αλ Κάιντα» και ότι έχει, πολλάκις, χρησιμοποιηθεί από αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι θα παρουσιάσουν, στο άμεσο μέλλον, περισσότερα στοιχεία. Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στο Ζαχεντάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σιστάν Μπαλουχιστάν, και στοίχισε τη ζωή σε 10 άτομα.

Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον εντείνει τις πιέσεις της προς το Ιράν. Το υπουργείο Οικονομικών κατέταξε 3 ακόμη ιρανικές εταιρείες στη λίστα των επιχειρήσεων που απαγορεύεται να δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ «επειδή μπορούν να βοηθήσουν στη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής». Ο λόγος είναι ότι στις επιχειρήσεις μέτοχος είναι και ο ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας.

Επιπλέον, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωνε ότι η Ουάσιγκτον «δεν αποκλείεται να επιδιώξει επιπλέον κυρώσεις σε βάρος του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας». Εντούτοις, συμπλήρωνε με άλλες δηλώσεις ο υπουργός Αμυνας, «η Ουάσιγκτον δεν ψάχνει αφορμή για να επιτεθεί στο Ιράν».

  • Αργά το βράδυ, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι στην ίδια περιοχή της πόλης Ζαχεντάν, όπου έγιναν οι προηγούμενες βομβιστικές επιθέσεις, σημειώθηκε έκρηξη από βόμβα χωρίς να προσδιορίζονται άλλες λεπτομέρειες για θύματα ή κάποια ανάληψη ευθύνης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ