Σάββατο 17 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εγκριση μη δεσμευτικού ψηφίσματος

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δεν πρόκειται να υπάρξουν πλέον «λευκές επιταγές», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, χτες τελευταία μέρα της συζήτησης όσον αφορά τη μη δεσμευτική απόφαση δήλωσης αντίθεσης στη νέα στρατηγική του Προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους και την αποστολή επιπρόσθετων στρατευμάτων στο Ιράκ που έχουν καταθέσει οι Δημοκρατικοί.

Η δήλωση της Πελόσι, ουσιαστικά, αποτέλεσε προανάκρουσμα της ψηφοφορίας που έγινε αργά το βράδυ ώρα Ελλάδας. Στην ψηφοφορία τελικά υπερψηφίστηκε το μη δεσμευτικό ψήφισμα των Δημοκρατικών με 246 ψήφους υπέρ και 182 κατά, αφού όπως λένε οι πληροφορίες αρκετοί ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν υπέρ. Σήμερα, επίσης, αναμένεται ανάλογη ψηφοφορία στη Γερουσία, όπου οι Δημοκρατικοί ναι μεν έχουν πλειοψηφία, αλλά όχι την αναγκαία των 60 ψήφων, και η έκβαση της ψηφοφορίας είναι αμφίρροπη.

Θυμίζουμε ότι σε προηγούμενη ψηφοφορία δεν είχε περάσει το ψήφισμα. Οι Δημοκρατικοί εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και, μάλιστα, αφήνουν να διαρρεύσει ότι εάν το αποτέλεσμα είναι το επιθυμητό ενδεχομένως να προχωρήσουν «σε πιο αποφασιστικά βήματα, ώστε να περιορίσουν τις εξουσίες του Προέδρου αναφορικά με τον πόλεμο».

Εάν τελικά πραγματοποιηθεί και αυτή η ψηφοφορία, τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων, ο Λευκός Οίκος θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πιθανότητα και τα δύο σώματα του Κογκρέσου να «καταδικάζουν» την πολιτική του στο Ιράκ μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες, παρότι και οι δύο αποφάσεις θα είναι μη δεσμευτικές. Φυσικά, αυτό δεν αλλάζει τη στρατηγική του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, αφού είναι δεδομένη η ταύτιση ρεπουμπλικάνων και δημοκρατικών, στο μόνο που «διαφέρουν» είναι στον τρόπο (τακτική) που ματοκυλούν λαούς. Γνωστή είναι η υπόθεση του διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας από τον «δημοκρατικό» Κλίντον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ