Σάββατο 17 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις για γρήγορη ... λύση

Και η Σλοβακία κατά της ανεξαρτητοποίησης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Δεν είναι μόνον η Ρωσία που αντιδρά στο σχέδιο μεσοπρόθεσμης ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεγκέι Ιβάνοφ να επισημαίνει για πολλοστή φορά ότι η «ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα Βαλκάνια και την Ευρώπη συνολικά». Χτες, προστέθηκε ανοιχτά και η φωνή της Σλοβακίας - μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - που ανακοίνωσε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, δίχως τη σύμφωνη γνώμη της Σερβίας. Η θέση αυτή διατυπώθηκε απ' τον Σλοβάκο Πρόεδρο Ιβάν Γκασπάροβιτς με τη σημείωση ότι «είναι απαράδεκτο το έδαφος μιας χώρας να αλλάζει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της».

Οσο για τον Μάρτι Αχτισαάρι; Μετά τη συνάντηση που είχε χτες στις Βρυξέλλες με τους πρέσβεις των ΝΑΤΟικών χωρών και τον γγ του οργανισμού Ζάαπ ντε Χουπ Σέφερ, άσκησε νέες πιέσεις για «λύση στα γρήγορα»... Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, οι τρεις γύροι συνομιλιών μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών που αρχίζουν στη Βιέννη την ερχόμενη βδομάδα «δεν μπορεί να συνεχίζονται εσαεί»... Ο δε Σέφερ «διαβεβαίωσε» ότι το ΝΑΤΟ θα παραμείνει στο Κοσσυφοπέδιο «και μετά την απόφαση για το καθεστώς», γιατί τάχα... η εκεί ΝΑΤΟική αποστολή, «KFOR, η κοσσοβάρικη αστυνομία και η αστυνομική δύναμη του OHE συνεργάζονται για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στο Κοσσυφοπέδιο για όλους τους πολίτες».

Στο Βελιγράδι, πάντως, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα επαναλάμβανε ακούραστα ότι η Σερβία δεν πρόκειται να συναινέσει «στη δημιουργία ενός νέου κράτους εις βάρος του εδάφους της χώρας». Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι η σερβική διαπραγματευτική ομάδα θα συμμετάσχει στις συνομιλίες της Βιέννης «για να παρουσιάσει τα ισχυρά επιχειρήματά της κατά του διαμελισμού της Σερβίας».

Μέσα σ' όλα, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν πως σήμερα και αύριο (Κυριακή) πραγματοποιείται στην Ανατολία της Τουρκίας συνάντηση «διάφορων εθνοτικών ομάδων απ' το Κοσσυφοπέδιο» με ατζέντα τα «ανθρώπινα, μειονοτικά δικαιώματα και οι εξελίξεις στην περιοχή»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ