Σάββατο 17 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Πρόθεση για επίλυση διμερών διαφορών

ΤΟΚΙΟ.--

Στην αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου και στην ειρηνική επίλυση των σινο-ιαπωνικών διαφορών σε διαφιλονικούμενες περιοχές της Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας όπου υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, φάνηκαν να συμφωνούν χτες ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Λι Ζιαοξίνγκ και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίντζο Αμπε. Ωστόσο, οι διαφορές δεν έπαψαν να υποβόσκουν κυρίως στον οικονομικό τομέα.

Παρά τις δηλώσεις και τα χαμόγελα των δύο αξιωματούχων για ανάπτυξη διμερών φιλικών σχέσεων, ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου, Ακίρα Αμάρι, άναψε άλλο ένα «φιτίλι» με δηλώσεις που έκανε τη μέρα επίσκεψης του Κινέζου υπουργού. Οπως είπε, το Τόκιο θα συμπαραταχτεί με την Ουάσιγκτον σε διαδικασία κατά της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου με πρόσχημα τις «παράνομες επιδοτήσεις στην κινεζική βιομηχανία» και στο κινεζικό φορολογικό σύστημα που ενθαρρύνει τις κινεζικές εξαγωγές σε βάρος εισαγόμενων προϊόντων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στις δηλώσεις των Λι Ζιαοξίνγκ και Σίντζο Αμπε, περί κοινής συμφωνίας στην επίλυση των διμερών διαφορών στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θάλασσα της ανατολικής Κίνας, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δεν απέφυγε τους «υπαινιγμούς». Θύμισε, π.χ., ότι οι τρέχουσες δραστηριότητες κινεζικών εταιριών στην αμοιβαία διεκδικούμενη θαλάσσια περιοχή «δε διευκολύνουν στην εξεύρεση λύσης»...

Παρ' όλα αυτά, ο Λι έσπευσε να αναγγείλει τον επόμενο γύρο σινο-ιαπωνικών συνομιλιών - για τα πετρελαϊκά κοιτάσματα - στις αρχές του επόμενου μήνα στο Τόκιο, μιας που ένα μήνα μετά (και έπειτα από επτά χρόνια) αναμένεται στην Ιαπωνία ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ