ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ
Πιέσεις για στρατιά κυανοκράνων στο Νταρφούρ

ΚΑΝΝΕΣ.- Με τις ρητορικές εξάρσεις του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ περί «ανέφικτης επιτυχούς παγκοσμιοποίησης δίχως ευημερούσα και ισχυρή Αφρική» και με δήθεν επικριτικούς τόνους για «ανήθικες» αμερικάνικες επιχορηγήσεις στη βαμβακοπαραγωγή εις βάρος φτωχών Αφρικανών αγροτών, ξεκίνησαν χτες επίσημα στις Κάννες οι εργασίες της φετινής γαλλο-αφρικανικής διάσκεψης κορυφής. Χωρίς ισχυρά ονόματα Αφρικανών ηγετών (π.χ. Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τάμπο Μπέκι) αλλά με τις μείζονες γεωπολιτικές συρράξεις στην υποσαχάρεια Αφρική να γεμίζουν την ατζέντα των συνομιλητών με κάθε λογής ευχολόγια... Απ' τη διάσκεψη δεν έλειψαν ωστόσο οι πιέσεις του Γάλλου προέδρου έναντι του Σουδάν για αποδοχή της στρατιάς 22.000 κυανοκράνων του ΟΗΕ στο Νταρφούρ. Χτύπησαν ωστόσο σε ώτα μη ακούωντος καθώς ο Σουδανός πρόεδρος Ομάρ αλ Μπασίρ αρνήθηκε για πολλοστή φορά την παρουσία αποστολής του ΟΗΕ υποστηρίζοντας ότι η σχετική απόφαση 1706 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δίνει στην αποστολή αυτή «δυνατότητες και εξουσίες ανάλογες με αυτές των συμμαχικών στρατευμάτων στο Ιράκ». Σημείωσε δε ότι όταν το Σουδάν αποδέχθηκε την πρόταση του ΟΗΕ για την ανάπτυξη υβριδικής δύναμης Ηνωμένων Εθνών και Αφρικανικής Ενωσης στο Νταρφούρ, το έκανε με το σκεπτικό ότι η ΑΕ θα είναι ο στυλοβάτης αυτής της υπόθεσης και ότι οι κυανόκρανοι θα περιορίζονταν σε ρόλο επιμελητειακής και άλλης τεχνικής υποστήριξης... Δικαιολόγησε δε την πρόσφατη άρνηση του Σουδάν στη χορήγηση βίζας σε αποστολή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κρίνοντας τη σύνθεσή της «μεροληπτική».

Στο περιθώριο της διάσκεψης πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των προέδρων Σουδάν, Τσαντ και Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας όπου συμφωνήθηκε η ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων (δεν αποσαφηνίστηκε εάν θα είναι του ΟΗΕ ή της Αφρικανικής Ενωσης) στην κοινή μεθόριο των τριών χωρών. Επιπλέον εξέφρασαν την πρόθεσή τους να μην υποστηρίξουν επιθέσεις που γίνονται στο έδαφός τους από ανταρτικές οργανώσεις που εδράζουν στο έδαφος ενός εκ των τριών χωρών.

Οι εργασίες της γαλλο-αφρικανικής διάσκεψης ολοκληρώνονται το τρέχον Σαββατοκύριακο.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΕΛ ΠΑΣΟ.-- Στις 11 Μάη ορίστηκε από περιφερειακό δικαστή η επιλογή των ενόρκων για τη δίκη του τρομοκράτη Λουίς Ποσάδα Καρίλες που κρατείται από τις μεταναστευτικές αρχές με την κατηγορία της ψευδορκίας και της παράνομης εισόδου του στις ΗΠΑ.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Συνεχίστηκε και χτες η δίκη των κατηγορούμενων για τις επιθέσεις της 11ης Μάρτη του 2004 στη Μαδρίτη, όπου 191 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν άλλοι 1.824. Τόσο ο Μαροκινός Τζαμάλ Ζουγκάμ, όσο και ο επίσης Μαροκινός Χασάν ελ- Χάσκι αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με τις επιθέσεις αυτές.

ΜΙΛΑΝΟ.-- Το Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας έδωσε χτες το «πράσινο φως» στους εισαγγελείς να ασκήσουν έφεση κατά προηγούμενης δικαστικής απαλλαγής του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το 2004, σε δίκη του για διαφθορά αναφορικά με την πώληση κρατικής εταιρείας τροφίμων.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- «Η αντιπολίτευση θα επιμείνει στην εκστρατεία της κατά της κυβέρνησης Σινιόρα και θα επιτύχει το στόχο της». Αυτό διαμήνυσε σε ομιλία του, στην επέτειο της δολοφονίας από ισραηλινά ελικόπτερα, του προκατόχου του Σέικ Αμπάς Μουσάουι, της οικογένειας και των σωματοφυλάκων του (16 Φλεβάρη 1992), ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ». Ο Σέικ Χασάν Νασράλαχ επανέλαβε, για άλλη μια φορά, ότι η εκστρατεία δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ένοπλη αντιπαράθεση και χαρακτήρισε τον εμφύλιο πόλεμο «κόκκινη γραμμή που δε θα ξεπεραστεί στο Λίβανο».

ΚΑΪΡΟ - ΜΟΣΧΑ.-- Σε έξαρση μοιάζει να είναι η «γρίπη των πτηνών» στην Αίγυπτο. Χτες, επιβεβαιώθηκε νέο κρούσμα αφού ένα 5χρονο αγοράκι επιβεβαιώθηκε πως πάσχει από τη νόσο. Παράλληλα, στη Ρωσία διενεργούνται εξετάσεις μετά τον εντοπισμό νεκρών πτηνών κοντά στη Μόσχα (περιοχές Οντίντσοβο και Ντομοντέντοβο).

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Το πολεμικό ναυτικό της Σρι Λάνκα ανακοίνωσε χτες ότι βύθισε δύο πλοία των ανταρτών της αυτονομιστικής οργάνωσης «Τίγρεις» της μειονότητας των Ταμίλ, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερα μέλη τους. Ακόμη, η πολεμική αεροπορία βομβάρδισε «θέσεις των ανταρτών». Αντίθετα, το «Tamilnet» ανέφερε ότι επλήγησαν κατοικίες αμάχων. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε «σκληρή αντιμετώπιση» των «Τίγρεων».

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.-- Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας συνεχιζόταν χτες η δίκη 73 κατηγορούμενων για τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις του 2003 στο βρετανικό προξενείο, σε δύο εβραϊκές συναγωγές και υποκατάστημα της βρετανικών συμφερόντων τράπεζας HSBC, που κόστισαν 63 ζωές. Ως «εγκέφαλος» των επιθέσεων φέρεται ένας Σύρος - υποτίθεται - μέλος της «Αλ Κάιντα», που χτες απηύθυνε έκκληση για ιερό πόλεμο.

ΤΑΪΠΕΪ.-- Δικαστήριο της Ταϊβάν επιβάλει πρόστιμο 70.000 ευρώ στον πρόεδρο της χώρας Τσεν Σουι-μπιαν, τον οποίο αναγκάζει να καταβάλει, για δυσφήμιση, στον προέδρο του κόμματος Πρώτα ο Λαός, Τζέιμς Σονγκ, που είχε κατηγορήσει ότι συναντήθηκε με Κινέζους αξιωματούχους.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συλλήψεις για συνδέσεις με παραστρατιωτικούς

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Απειλές για τη ζωή τους αντιμετωπίζουν ανώτατοι δικαστές και ειδικότερα ο δικαστικός Γεσίντ Ραμίρες, που διερευνά την ανάμειξη πολιτικών από το στενό πολιτικό κύκλο του προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε με τις ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες, κατήγγειλε χτες με ανακοίνωσή του το Ανώτατο Δικαστήριο σύμφωνα με τον «Τελεσούρ».

Στο μεταξύ, μερικές ώρες νωρίτερα άλλοι πέντε γερουσιαστές, μεταξύ αυτών και ο αδελφός της υπουργού Εξωτερικών, συνελήφθησαν ως ύποπτοι για τη χρηματοδότηση των παραστρατιωτικών «ταγμάτων θανάτου» που δολοφονούν καθημερινά, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των ήδη προφυλακισμένων μελών του Κογκρέσου σε οκτώ. Φυσικά ο Αλβαρο Αράουχο - αδελφός της υπουργού Εξωτερικών Μαρία Κονσουέλο Αράουχο - είναι το πλέον «ηχηρό» όνομα στη λίστα των υπόπτων και συνελήφθη ενώ έτρωγε σε εστιατόριο σε ένα από τα εμπορικότερα σημεία της πρωτεύουσας της Κολομβίας, Μπογκοτά. Το όλο ζήτημα βέβαια φέρνει σε δύσκολη θέση τον αντιδραστικό Πρόεδρο της χώρας, που είναι το κύριο στήριγμα των παραστρατιωτικών δυνάμεων που εδώ και χρόνια διεξάγουν το βρώμικο πόλεμο ενάντια στο λαϊκό και αντάρτικο κίνημα στη χώρα.

ΚΙΝΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Πρόθεση για επίλυση διμερών διαφορών

ΤΟΚΙΟ.--

Στην αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου και στην ειρηνική επίλυση των σινο-ιαπωνικών διαφορών σε διαφιλονικούμενες περιοχές της Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας όπου υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, φάνηκαν να συμφωνούν χτες ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Λι Ζιαοξίνγκ και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίντζο Αμπε. Ωστόσο, οι διαφορές δεν έπαψαν να υποβόσκουν κυρίως στον οικονομικό τομέα.

Παρά τις δηλώσεις και τα χαμόγελα των δύο αξιωματούχων για ανάπτυξη διμερών φιλικών σχέσεων, ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου, Ακίρα Αμάρι, άναψε άλλο ένα «φιτίλι» με δηλώσεις που έκανε τη μέρα επίσκεψης του Κινέζου υπουργού. Οπως είπε, το Τόκιο θα συμπαραταχτεί με την Ουάσιγκτον σε διαδικασία κατά της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου με πρόσχημα τις «παράνομες επιδοτήσεις στην κινεζική βιομηχανία» και στο κινεζικό φορολογικό σύστημα που ενθαρρύνει τις κινεζικές εξαγωγές σε βάρος εισαγόμενων προϊόντων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στις δηλώσεις των Λι Ζιαοξίνγκ και Σίντζο Αμπε, περί κοινής συμφωνίας στην επίλυση των διμερών διαφορών στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θάλασσα της ανατολικής Κίνας, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δεν απέφυγε τους «υπαινιγμούς». Θύμισε, π.χ., ότι οι τρέχουσες δραστηριότητες κινεζικών εταιριών στην αμοιβαία διεκδικούμενη θαλάσσια περιοχή «δε διευκολύνουν στην εξεύρεση λύσης»...

Παρ' όλα αυτά, ο Λι έσπευσε να αναγγείλει τον επόμενο γύρο σινο-ιαπωνικών συνομιλιών - για τα πετρελαϊκά κοιτάσματα - στις αρχές του επόμενου μήνα στο Τόκιο, μιας που ένα μήνα μετά (και έπειτα από επτά χρόνια) αναμένεται στην Ιαπωνία ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο.

KOYBA
Επιτεύγματα στην πληροφορική

ΑΒΑΝΑ.--

Ολοκληρώθηκε χτες το 12ο Διεθνές Συνέδριο «Πληροφορική 2007» στην πρωτεύουσα της Κούβας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από περισσότερες από 50 χώρες. Στην τελευταία μέρα του συνεδρίου, μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκε - ως αποτέλεσμα συνεργασίας κουβανικών και ρωσικών εταιρειών - πρόγραμμα ενάντια στους υιούς των υπολογιστών το «Segurmatica - Kaspersky Antivirus Edition» που εντοπίζει επιβλαβείς προγράμματα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενισχύει την ασφάλεια των κουβανικών δικτύων και το κόστος του είναι ιδιαίτερα χαμηλότερο από άλλα εμπορικά προϊόντα.

Στο μεταξύ, την προηγούμενη Πέμπτη παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο η πρώτη μηχανή αναζήτησης, το «2x3» που έχει κατασκευαστεί κατά 90% στην Κούβα, η οποία αποτελεί πολύτιμο εργαλείο, όπως δήλωσε ο Ρομπέρτο ντελ Πουέρτο, επικεφαλής του Γραφείου Πληροφορικής της Κουβανικής Κοινωνίας. Σύντομα, όποιος επιθυμεί να αναζητήσει πληροφορίες για την Κούβα θα μπορεί να ψάξει στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.2x3.cu ή στην www.dosportres.cu



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ