ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αποφασιστική απάντηση

Χαιρετισμός για «το μεγαλύτερο συλλαλητήριο που έγινε φέτος»

Με αφορμή το χτεσινό πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό - παλλαϊκό συλλαλητήριο, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή του:

«Χαιρετίζουμε το μεγάλο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό - παλλαϊκό συλλαλητήριο που συγκλόνισε την Αθήνα. Πρόκειται κατά γενική παραδοχή για το μεγαλύτερο συλλαλητήριο που έγινε φέτος. Η σημερινή μαχητική κινητοποίηση θα δώσει μεγάλη ώθηση και ζωντάνια στη μαζικοποίηση, στη συνέχεια και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Φοιτητές και σπουδαστές από όλη την Ελλάδα, μαθητές, εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, έδωσαν αποφασιστική απάντηση στην προπαγάνδα της κυβέρνησης για το αν είναι "μειοψηφίες" όσοι διαφωνούν με το νόμο - πλαίσιο και την κατάργηση του άρθρου 16. Δεν άφησαν κανένα περιθώριο για παρερμηνείες και απέδειξαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών, των σπουδαστών και του λαού δεν πρόκειται να συναινέσει στην πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το σημερινό συλλαλητήριο ήταν μια αποφασιστική απάντηση στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, στο νόμο - πλαίσιο που ιδιωτικοποιεί και υποβαθμίζει την Ανώτατη Εκπαίδευση, εντείνει τους ταξικούς φραγμούς, υποτάσσει τα Ιδρύματα και το περιεχόμενο της μόρφωσης στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Ηταν η αγωνιστική απάντηση στο νόμο - έκτρωμα, ο οποίος με τα τετραετή οικονομικά προγράμματα και τους μάνατζερ επιβάλλει την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των Ιδρυμάτων και γι' αυτό το λόγο τσακίζει την ελεύθερη συνδικαλιστική και πολιτική έκφραση, χτυπώντας και ουσιαστικά καταργώντας το άσυλο.

Καταγγέλλουμε την προκλητική παρουσία των δυνάμεων καταστολής στη σημερινή διαδήλωση και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης. Συνεχίζοντας στα χνάρια του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση, αφού πλέον δεν μπορεί να πείσει κανέναν να συναινέσει στα μέτρα αυτά, προσπαθεί με την καταστολή και την τρομοκρατία να χτυπήσει τις κινητοποιήσεις, με τρόπο προσχεδιασμένο, αξιοποιώντας προβοκατόρικες ενέργειες, που δεν έχουν καμία σχέση με το περιεχόμενο και τις μορφές πάλης που επιλέγει το φοιτητικό κίνημα.

Ομως οι φοιτητές και σπουδαστές δε φοβούνται: θα κατακλύζουν τους δρόμους ξανά και ξανά, για να μην περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης και η πλειοψηφία των εργαζομένων έχει πάρει χαμπάρι τη συντονισμένη προσπάθεια συκοφαντίας των κινητοποιήσεων.

Καλούμε τη νεολαία να δυναμώσει την πάλη της, μαζί με το λαό, για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Να δώσει απάντηση στην επίθεση που δέχεται, δυναμώνοντας την κοινή δράση με όλο το λαό, απαιτώντας μια άλλη Παιδεία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών».


ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ
Εθελοντικά και «μη κυβερνητικά»

«Οπως όλοι οι οργανισμοί έτσι και οι Μη Κυβερνητικοί έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μια έντονη δικτυακή παρουσία. Μπορείτε να βρείτε άφθονες ιστοσελίδες για ανθρωπιστικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν δημιουργηθεί είτε από απλούς πολίτες είτε από ΜΚΟ είτε από θεσμικούς οργανισμούς (...)». Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Γυμνασίου, ενότητα 6, σελ. 113.

«Αναφέρετε και γράψτε στον πίνακα όλες τις περιπτώσεις εθελοντικής δράσης που γνωρίζετε στην Ελλάδα και τον κόσμο. Συζητήστε ποια είναι τα κοινά γνωρίσματα αυτών των εθελοντών και των δράσεων που αναπτύσσουν». (Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Γυμνασίου, ενότητα 6, σελ. 115).

Ολόκληρη η έκτη ενότητα του βιβλίου της Νεοελληνικής Γλώσσας της Γ΄ Γυμνασίου είναι γεμάτη από κείμενα που αφορούν σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Οπως αναφέρεται εισαγωγικά στην ενότητα, «θα μιλήσουμε για τη φτώχεια, την αδικία, την καταπίεση και τα άλλα βάσανα του κόσμου μας και θα δούμε κριτικά και αυτοκριτικά τη στάση μας απέναντι σ' αυτά. Θα μιλήσουμε για την αξία της αλληλεγγύης και θα σκεφτούμε με ποιες μορφές μπορεί αυτή να εκδηλωθεί σήμερα». Και μέσα από την υπερπροβολή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της έννοιας του εθελοντισμού, είναι προφανής ο δρόμος στον οποίο θέλουν να διοχετεύσουν τη νεανική ανησυχία για την αδικία στην κοινωνία και τη διάθεσή τους να αλλάξουν τον κόσμο. Και μάλιστα προβάλλεται ως ο ένας και μοναδικός δρόμος.

Ολόκληρη η ενότητα είναι γεμάτη από άρθρα, καταχωρίσεις στον Τύπο, ενημερωτικά φυλλάδια, διευθύνσεις στο διαδίκτυο για Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, χωρίς βέβαια κάποια εμβάθυνση στον - όχι και τόσο αθώο - ρόλο που παίζουν σήμερα, στη σύνδεση ΜΚΟ με ιμπεριαλιστικά κέντρα, για βάθεμα της αδικίας, την οποία υποτίθεται ότι αντιπαλεύουν.

Οσο για τον «εθελοντισμό», αποτελεί πια πολιτική επιλογή η προώθησή του μέσα από διάφορα προγράμματα, με στόχο να πειστούν οι νέοι ότι έχουν ατομική ευθύνη για τα προβλήματα που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική, να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι τα προβλήματα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με την προσωπική προσφορά του καθενός, καλλιεργώντας την αυταπάτη της συνδιαχείρισης και της συναίνεσης, να μάθουν στην τζάμπα εργασία χωρίς δικαιώματα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο «εθελοντισμός» άρχισε να προπαγανδίζεται σε μία περίοδο ευρείας επίθεσης σε δικαιώματα και κατακτήσεις.

Πέρα από αυτό το μοντέλο «αλληλεγγύης», το οποίο προβάλλεται στο σχολικό βιβλίο και οδηγεί στην ενσωμάτωση, για την αντιμετώπιση της αδικίας υπάρχει και ο άλλος δρόμος, που βρίσκει το νόημα της αλληλεγγύης στην πάλη για τα δικαιώματα των νέων και των λαών, στο δύσκολο αγώνα για τη δημιουργία μιας άλλης κοινωνίας. Είναι όμως «εκτός ύλης» για τα νέα σχολικά βιβλία...


Προσχεδιασμένη επιχείρηση τρομοκράτησης και συκοφάντησης του κινήματος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Με αφορμή τα χτεσινά προσχεδιασμένα επεισόδια που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του φοιτητικού συλλαλητηρίου και στη συνέχεια έξω από το Πολυτεχνείο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τα προσχεδιασμένα επεισόδια, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής μαζικής φοιτητικής πορείας και στη συνέχεια έξω από το Πολυτεχνείο, από τις δυνάμεις καταστολής και τους "γνωστούς" κουκουλοφόρους.

Ο στόχος τους είναι: Να τρομοκρατηθεί και να συκοφαντηθεί η πάλη των χιλιάδων φοιτητριών, φοιτητών και σπουδαστών κατά του αντιδραστικού νόμου της κυβέρνησης, που παραδίδει τις σχολές τους στον πλήρη έλεγχο των επιχειρήσεων. Να δικαιολογηθεί το επιχειρούμενο χτύπημα κατά του ακαδημαϊκού ασύλου.

Η απάντηση των φοιτητριών, των φοιτητών και σπουδαστών πρέπει να είναι το δυνάμωμα της πάλης τους και της περιφρούρησης του αγώνα τους. Δίπλα τους πρέπει να βρεθούν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, για να υπηρετεί η επιστήμη και η έρευνα τις ανάγκες του λαού και όχι των κερδών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ