ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
9η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Προπαρασκευαστική συνάντηση της Ομάδας Εργασίας

Αρχίζει σήμερα στην Αθήνα

Σήμερα Σάββατο, φιλοξενούμενη από το ΚΚΕ, αρχίζει η προπαρασκευαστική Συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για την 9η Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων το 2007.

Η συνάντηση θα καταλήξει με βάση τις προτάσεις των κομμάτων στο θέμα, καθώς και στην ημερομηνία και στη χώρα όπου θα διεξαχθεί η φετινή συνάντηση των κομμάτων από όλες τις ηπείρους.

Στην αυριανή συνάντηση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από 9 κόμματα - μέλη της Ομάδας Εργασίας. Συγκεκριμένα: ΚΚ Βραζιλίας, ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, ΚΚΕ, ΚΚ Ισπανίας, ΚΚ Κούβας, Λιβανέζικο ΚΚ, Πορτογαλικό ΚΚ, ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, Νοτιοαφρικανικό ΚΚ.

Τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας, η οποία είναι ανοιχτή και σε άλλα κομμουνιστικά κόμματα, θα παρακολουθήσουν και εκπρόσωποι των εξής κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων: ΚΚ Αλβανίας, ΚΚ Αργεντινής, ΚΚ Βολιβίας, Κόμμα Κομμουνιστών Βουλγαρίας, Κόμμα Εργατών Βελγίου, Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, ΚΚ Γεωργίας, ΑΚΕΛ Κύπρου, ΚΚ Λευκορωσίας, Κόμμα Κομμουνιστών Μεξικού, Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα, ΚΚ Σουδάν, ΚΚ Σρι Λάνκα.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο λαός να εγκαταλείψει μαζικά και τους δύο

Απάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στην Πάτρα, σε ερώτηση σχετική με τις επόμενες βουλευτικές εκλογές

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στην Πάτρα, σχετικά με το κατά πόσον το άρθρο 16 θα αποτελέσει αφορμή για εκλογές, σημείωσε: «Μην θεοποιούμε αυτή την κατάσταση. Οι εκλογές, εάν θα γίνουν πρόωρα, θα γίνουν γιατί η ΝΔ θα έχει σταθμίσει τη διαφορά της με το ΠΑΣΟΚ.

Γι' αυτό λέμε να ξεκαθαρίσει όσο μπορεί ένα μεγάλο μέρος του λαού σήμερα ότι πρέπει να αδιαφορήσει ποιος θα είναι πρώτος, ποιος δεύτερος και για ποιους λόγους. Οτι σκοπεύει να τους εγκαταλείψει μαζικά. Αυτό το μήνυμα πρέπει να περάσει και όχι αν θα έχει την πρωτιά η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ. Οταν γίνεται αυτό το πράγμα τότε χάνουν και το παιχνίδι το εκλογικό. Οταν και οι δύο φοβηθούν για τη μείωση της δύναμής τους, αυτό θα έχει μεγάλη σημασία».

Σε άλλη ερώτηση, για το κατά πόσο οι αγρότες μπορούν να εμπιστευτούν και να ψηφίσουν είτε το ΠΑΣΟΚ είτε τη ΝΔ, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

«Οι αγρότες αν θέλουν μπορούν να βγάλουν σημαντικά συμπεράσματα. Κοινή Αγροτική Πολιτική εφαρμόστηκε και επί ΠΑΣΟΚ, ΚΑΠ εφαρμόστηκε και επί ΝΔ. Και ο καυγάς τους είναι ποιος διαπραγματεύεται καλύτερα. Είναι ένας καυγάς με λάφυρο την αγροτική ψήφο. Οι αγρότες να βγάλουν συμπεράσματα. Μάλιστα, οι αγρότες μπορούν να βγάλουν πιο ολοκληρωμένα συμπεράσματα, γιατί η ΚΑΠ χαράσσεται εδώ και πολλά χρόνια από την ΕΕ και υλοποιείται από τις κυβερνήσεις. Δεν περνάει έμμεσα, έτσι που να συσκοτιστεί ποιος φταίει. Τα δυο κόμματα εφάρμοσαν πιστά την ΚΑΠ. Οι αγρότες μπορούν να βγάλουν άμεσα συμπεράσματα, έχουν άμεσες εμπειρίες».

ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΑ
Στην «αντεπίθεση» η Αγκυρα

Αξιώνει συγκεκριμένη ημερομηνία ένταξης στην ΕΕ, ως αντάλλαγμα για τη «συμμόρφωση» στις «μεταρρυθμίσεις»

Συγκεκριμένη ημερομηνία ένταξης στην ΕΕ, ως αντάλλαγμα για την υλοποίηση των «μεταρρυθμίσεων» που υποδεικνύουν οι Βρυξέλλες ζητά η Τουρκία, ενθαρρημένη από τη μέχρι τώρα στήριξη των ισχυρών κρατών - μελών της ΕΕ και των ΗΠΑ.

«Δεν είναι δυνατό να ζητάει η ΕΕ κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για τις μεταρρυθμίσεις που κάνουμε και να μη δίνει οποιαδήποτε ημερομηνία για την ένταξή μας», είπε χτες ο υπουργός Οικονομικών και ο επικεφαλής των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν. Μιλώντας σε οικονομικό σεμινάριο στην Αγκυρα, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «αν η ΕΕ περιμένει κάποια ημερομηνία, ιδίως στα θέματα της προσαρμογής στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, τότε θα πρέπει να καθοριστεί και η ημερομηνία ένταξης της Τουρκίας».

Ο κ. Μπαμπατζάν σημείωσε πως το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από την Τουρκία και τόνισε ότι ο προγραμματισμός θα είναι ανάλογος. Ο Τούρκος υπουργός υπενθύμισε ότι η ΕΕ νωρίτερα επέμενε στο θέμα της «δυνατότητας απορρόφησης» της Τουρκίας. «Είδαν όμως ότι δε λειτουργεί και το μετονόμασαν "δυνατότητα ενσωμάτωσης"», είπε. «Φαίνεται ότι η Τουρκία θα είναι πιο προετοιμασμένη για την ΕΕ από ό,τι η Ενωση για την Τουρκία», τόνισε επίσης ο κ. Μπαμπατζάν. «Από εδώ και στο εξής οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι πολιτικές», είπε ο Τούρκος υπουργός και πρόσθεσε ότι «Πρέπει να γίνουν αντιληπτά τα αμοιβαία κοινά συμφέροντα από την κάθε πλευρά».

Στο μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι η Βρετανία απέρριψε αίτημα του κατοχικού καθεστώτος για απευθείας πτήσεις με τα Κατεχόμενα. Σύμφωνα με τον Τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ανέφερε ότι το Λονδίνο αποφάνθηκε πως το αίτημα για απευθείας πτήσεις με τα Κατεχόμενα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από νομικής άποψης.

Γι' αυτό το λόγο, οι λεγόμενες αρχές του ψευδοκράτους αποτάθηκαν σε γνωστό νομικό οίκο της Βρετανίας για την έναρξη νομικού αγώνα.

ΕΕΔΥΕ
Σύσκεψη μαζικών φορέων και συνδικάτων

Η ΕΕΔΥΕ καλεί την Τετάρτη 28/2, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα «Ναπολέων Σουκατζίδης» της ΠΟΛ (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), σε σύσκεψη μαζικών φορέων και συνδικάτων με αντικείμενο την κοινή διοργάνωση και την καλύτερη δυνατή προετοιμασία αντιπολεμικής εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί στα Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 17 Μάρτη, για να καταδικαστούν οι εγκληματικές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών σε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ και Λίβανο.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΚΚ ΒΟΛΙΒΙΑΣ - ΚΚ ΜΕΞΙΚΟΥ
Στην Αθήνα με πρόσκληση της ΚΕ του ΚΚΕ

Μετά από πρόσκληση της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέπτονται τη χώρα μας από χτες και μέχρι τις 3 Μάρτη 2007 οι Μάρκος Ντομίνχ Ρούις, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Βολιβίας, και ο Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος των Κομμουνιστών του Μεξικού.

Οι εκπρόσωποι των δύο αυτών κομμάτων θα έχουν συναντήσεις με στελέχη του ΚΚΕ και θα συμμετέχουν σε εκδηλώσεις - συζητήσεις, για τις εξελίξεις στις χώρες τους και τις θέσεις των κομμουνιστικών κομμάτων, που θα οργανωθούν από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

Περιοδεία στον Πειραιά

Στο πλαίσιο της 3μηνης καμπάνιας του ΚΚΕ για την Παιδεία, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο 7ο ΤΕΕ Πειραιά και θα μιλήσει σε συγκέντρωση γυναικών, τη Δευτέρα 26/2. Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

  • Στις 7 μ.μ. περιοδεία στο 7ο Νυχτερινό ΤΕΕ Πειραιά (Σαλαμίνος & Βλαχάκου), όπου θα μιλήσει με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.
  • Στις 8.30 μ.μ., θα μιλήσει σε συγκέντρωση γυναικών και νεολαίας, που διοργανώνει η ΚΟΒ του Ε' Διαμερίσματος Πειραιά, για τις εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης, στην αίθουσα του ΚΑΠΗ του Ε' Διαμερίσματος (Καλλέργη 142).

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Η γνώση είναι δύναμη»

Εκδήλωση με θέμα: «Η γνώση είναι δύναμη» διοργανώνει, στο πλαίσιο της 3μηνης καμπάνιας του ΚΚΕ για την Παιδεία, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο και ώρα 19.00 στην αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος, στον Περισσό. Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Θα ακολουθήσει θεατρική παράσταση, βασισμένη στο έργο του Κώστα Βάρναλη «Η αληθινή απολογία του Σωκράτη», με τον Χρ. Καλαβρούζο.

Η είσοδος στην εκδήλωση θα γίνεται μόνο με προσκλήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ