ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Στο αίμα πνίγονται οι «θριαμβολογίες» Μάλικι

Από το χτεσινό μακελειό με παγιδευμένο όχημα σε σιιτική συνοικία της Βαγδάτης

Associated Press

Από το χτεσινό μακελειό με παγιδευμένο όχημα σε σιιτική συνοικία της Βαγδάτης
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Το ένα λουτρό αίματος διαδέχεται το άλλο τόσο στην ιρακινή πρωτεύουσα όσο και σε άλλες πόλεις, καθιστώντας τουλάχιστον ασήμαντες τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού αλ Μάλικι ότι το σχέδιο «ασφαλείας» της Βαγδάτης «φέρνει αποτελέσματα». Ενδεικτικό είναι ότι, χτες, βόμβα εξερράγη μέσα στο κτίριο του υπουργείου Δημοσίων Εργων, που βρίσκεται εκτός της Πράσινης Ζώνης, την ώρα που βρίσκονταν εκεί και ο αρμόδιος υπουργός, όπως και ο σιίτης αντιπρόεδρος της χώρας, για σύσκεψη.

Οι δύο αξιωματούχοι, σύμφωνα με πληροφορίες, τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 25, στην πλειοψηφία τους υπάλληλοι. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν την άφιξη του Ιρακινού αντιπροέδρου, το κτίριο είχε ερευνηθεί από ειδικούς του αμερικανικού στρατού για εκρηκτικά.

Εκτός από τη συγκεκριμένη επίθεση, χτες, παγιδευμένο όχημα (ασθενοφόρο που είχε κλαπεί) εξερράγη κοντά σε αστυνομικό τμήμα στο Ραμάντι. Σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι (και πολλά γυναικόπαιδα) και τραυματίστηκαν δεκάδες. Σποραδικές επιθέσεις σημειώθηκαν και σε διάφορες συνοικίες της Βαγδάτης, με λιγότερα θύματα.

Το Σαββατοκύριακο, που προηγήθηκε, σημαδεύτηκε από πολύνεκρες επιθέσεις. Την Κυριακή, γυναίκα καμικάζι εξερράγη στην οικονομική σχολή του Πανεπιστημίου της ανατολικής Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 50 άνθρωποι (κυρίως φοιτητές) και να τραυματιστούν περισσότεροι από 70. Ενα 24ωρο νωρίτερα, βομβιστική επίθεση σε σουνιτικό τέμενος της Χαμπανίγια, στην επαρχία Ανμπάρ, σκοτώθηκαν 42 πολίτες και τραυματίστηκαν 70. Την ίδια μέρα, μάλιστα, κατοχικά αεροσκάφη βομβάρδισαν «στόχους» στη Νότια Βαγδάτη, προφανώς επειδή «οδεύει καλώς» η επιχείρηση ασφαλείας...

Σε όλα αυτά, να προστεθεί και η νοσηλεία του Προέδρου Ταλαμπανί σε νοσοκομείο της Ιορδανίας. Ολοι διαβεβαίωναν, πάντως, ότι απλώς έχει πάθει υπερκόπωση.

Νέος νόμος και προειδοποιήσεις

Ετοιμος για κατάθεση στο κοινοβούλιο, προκειμένου να εγκριθεί, είναι ο νέος πετρελαϊκός νόμος, ο οποίος ορίζει τα ποσοστά τα οποία θα λαμβάνει η κάθε εθνότητα από τα έσοδα πώλησης πετρελαίου. Λεπτομέρειες του νομοσχεδίου δεν έγιναν ακόμη γνωστές, εντούτοις εκτιμάται ότι θα προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση της ενδοκοινοτικής έντασης.

Την ίδια ώρα, έκθεση ανθρωπιστικών οργανώσεων προειδοποιούσε ότι όλες οι εθνοτικές μειονότητες του Ιράκ (Χριστιανοί Αρμένιοι, Χαλδαίοι - Ασσύριοι, Μπαχάι, Φάιλι, Εβραίοι, Τουρκμένοι, Μανδαίοι, Παλαιστίνιοι, Σαμπάκοι, Γιαζίντι), πολλοί από τους οποίους ζουν εκεί περισσότερο από 2.000 χρόνια, απειλούνται με εξαφάνιση. Κύρια αιτία η κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ των μεγαλύτερων κοινοτήτων (σιίτες, σουνίτες, Κούρδοι).

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μεγάλη ισραηλινή εισβολή στη Νάμπλους

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.-

Σε επανακατοχή της πόλης της Νάμπλους έχει προχωρήσει, επί της ουσίας, ο ισραηλινός στρατός από τα ξημερώματα της Κυριακής, με το πρόσχημα ότι «αναζητά καταζητούμενους και όπλα». Εκατοντάδες Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν εισβάλει στην πόλη, μαζί με δεκάδες θωρακισμένα οχήματα, αλλά και εκσκαφείς. Απαγόρευση της κυκλοφορίας έχει επιβληθεί σε όλη την παλιά πόλη, όπου κατοικούν περισσότεροι από 30.000 Παλαιστίνιοι.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, έχουν αποκλειστεί με οδοφράγματα πολλές οδικές αρτηρίες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μετακινηθούν ασθενοφόρα, ενώ έχουν περικυκλωθεί και τουλάχιστον 2 νοσοκομεία. Στρατιώτες έχουν καταλάβει σπίτια και έχουν αναπτυχθεί ελεύθεροι σκοπευτές, καθώς γίνονται έλεγχοι από σπίτι σε σπίτι. Από τις συγκρούσεις που σημειώνονται, σποραδικώς, από την Κυριακή, έχουν τραυματιστεί 8 Παλαιστίνιοι. Δεκάδες είναι οι συλλήψεις, ενώ 1 Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά μέσα στο σπίτι του.

Ο κυβερνήτης της πόλης εκτίμησε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ισραηλινή επιχείρηση από το 2004, ενώ τόσο ο πρωθυπουργός Χανίγια, όσο και ο Πρόεδρος Αμπάς κατηγόρησαν το Ισραήλ πως προσπαθεί να υποσκάψει τις προσπάθειες εθνικής ενότητας με τις προκλήσεις του. Και αυτό γιατί το Σάββατο, προσωρινά, σημειώθηκαν συγκρούσεις στην Κχαν Γιούνις, της Λωρίδας της Γάζας, μεταξύ μαχητών της «Χαμάς» και μιας οικογένειας που την κατηγορούν ότι ευθύνεται για τη δολοφονία μέλους της οργάνωσης. Σκοτώθηκαν 4 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 20.

Στο μεταξύ, χθες, έφθασε στη Μόσχα, για διήμερη επίσκεψη, ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», Κχαλέντ Μασχάαλ, με στόχο να πείσει το Κρεμλίνο να πιέσει για άρση του εμπάργκο και συνεργασία με τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση. Πάντως, η γαλλική ηγεσία διέρρεε, μετά τη συνάντηση Σιράκ - Αμπάς, ότι, «υπό προϋποθέσεις, δεν αποκλείει τη συνεργασία με την επικείμενη κυβέρνηση ενότητας».

ΙΡΑΝ - ΟΗΕ
Αντιδράσεις, σενάρια και όξυνση των τόνων

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Χωρίς τελικό ανακοινωθέν αναμενόταν να λήξει χτες βράδυ η συνάντηση των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία) και της Γερμανίας σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η συνάντηση, στο Λονδίνο, έγινε σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών και θα ακολουθήσουν περαιτέρω διαβουλεύσεις.

ΗΠΑ και Βρετανία, αλλά και Γαλλία - Γερμανία, σε χαμηλότερους τόνους, πιέζουν για σκλήρυνση των κυρώσεων, ιδιαίτερα στον εμπορικό και οικονομικό τομέα. Ρωσία και Κίνα, αν και συμφωνούν ότι θα πρέπει η Τεχεράνη να συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου, μέχρι στιγμής δε φαίνεται να συναινούν με την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων.

Επιπλέον, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα σενάρια περί στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράν, που διαρρέουν από αμερικανικά κέντρα. Τη διαμόρφωση ιδιαίτερα τεταμένης ατμόσφαιρας επιβεβαίωνε και ο αρχηγός του βρετανικού στόλου, που μιλούσε για «διαρκή γυμνάσια εκατέρωθεν στον Κόλπο, που δημιουργούν ψυχροπολεμικό κλίμα».

Αμερικανοί αξιωματούχοι, από την άλλη, επανέρχονταν, στο θέμα της ιρανικής παρέμβασης στο Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι εντόπισαν νέα όπλα ιρανικής κατασκευής. Ιρακινός αξιωματούχος, όμως, που είναι υπεύθυνος ασφαλείας, υποστήριζε ότι «η Τεχεράνη φαίνεται να σταμάτησε κάθε είδους βοήθεια προς τις σιιτικές οργανώσεις».

Η ιρανική ηγεσία, από την άλλη, δηλώνει έτοιμη (Λαριτζάνι) για συνομιλίες αλλά χωρίς προϋποθέσεις, επιμένοντας ότι είναι «παράνομο το αίτημα για διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου». Σύμφωνα, πάντως, με τον ιρανικό Τύπο, φαίνεται ότι υπάρχει δυσαρέσκεια στους κόλπους της ιρανικής ηγεσίας με τον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ, του οποίου οι δηλώσεις θεωρούνται «προκλητικές πέραν της αναγκαίας αποφασιστικότητας» και ενοχλημένος ιδιαίτερα φέρεται και ο Ανώτατος Θρησκευτικός ηγέτης, Χαμενεΐ.

Ανησυχητικά σενάρια και περιστατικά

Το Πεντάγωνο έχει συστήσει, ήδη, ομάδα ειδικών που απεργάζονται σχέδια επίθεσης στο Ιράν, τα οποία θα μπορούν να υλοποιηθούν εντός 24ώρου από μια σχετική προεδρική εντολή. Αυτό υποστηρίζει σε άρθρο του στο «Νιου Γιόρκερ», ο Σέιμουρ Χερς, συμπληρώνοντας ότι η Ουάσινγκτον χρηματοδοτεί, με τη βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας, σουνιτικές ομάδες και στο Ιράκ για να διεισδύουν στο Ιράν και να συγκεντρώνουν πληροφορίες, γεγονός που τη δυσχεραίνει στο Ιράκ, όπου οι σουνίτες είναι ραχοκοκαλιά της αντίστασης. Το Πεντάγωνο διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Χερς.

Την ίδια ώρα, όμως, έγινε γνωστό ότι, την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων με Κούρδους αντάρτες που διεισδύουν στο Ιράν από Τουρκία και Ιράκ, συνετρίβη ιρανικό στρατιωτικό ελικόπτερο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 Ιρανοί στρατιωτικοί. Επίσης, σκοτώθηκαν 17 Κούρδοι ένοπλοι.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αιφνιδιαστική άφιξη Τσένι

Αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία Βρετανία, Τουρκία, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής δύναμης

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Σήμερα θα γίνει τελικά η συνάντηση του Αμερικανού αντιπροέδρου με τον αχυράνθρωπο Αφγανό «Πρόεδρο», Χαμίντ Καρζάι, που αναβλήθηκε, χτες το βράδυ, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που επικρατεί στην περιοχή της αφγανικής πρωτεύουσας. Ο Ντικ Τσένι έφθασε, χτες, στην αμερικανική βάση Μπαγκράμ, λίγα χιλιόμετρα από την Καμπούλ, έχοντας ολοκληρώσει τις επαφές του με την πακιστανική ηγεσία, στην οποία άσκησε πιέσεις για λήψη περαιτέρω μέτρων προκειμένου να ανακοπεί η ροή ενόπλων προς το Αφγανιστάν και να παταχτεί «κάθε δραστηριότητα της Αλ Κάιντα».

Ανάλογα αναμένεται να είναι τα θέματα που θα κυριαρχήσουν και στη συνάντηση με τον Καρζάι, όπως, επίσης, η αντιμετώπιση της προαναγγελλόμενης ως «εαρινής επίθεσης» των Ταλιμπάν, καθώς και «η πορεία ανοικοδόμησης της χώρας». Οι ΗΠΑ διατηρούν 27.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, εκ των οποίων οι 15.000 συμμετέχουν στη ΝΑΤΟική δύναμη που έχει αναπτυχθεί στη χώρα, των 35.000 ανδρών.

Χτες, το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι αποστέλλει άλλους 1.400 Βρετανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν, ενώ άλλους 200 αποστέλλει και η Τουρκία, της οποίας οι στρατιώτες θα φθάσουν, έτσι, τους 1.000. Οι επισκέψεις του Τσένι σε Πακιστάν και Αφγανιστάν δεν είχαν ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Αμείωτες συγκρούσεις και θύματα

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Πυκνώνουν μέρα με τη μέρα οι συγκρούσεις ισλαμιστών ανταρτών, Σομαλών μισθοφόρων και Αιθιόπων στρατιωτών. Μόνον μέσα στο τελευταίο 48ωρο, από εκρήξεις και συγκρούσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα τόσα. Επιπλέον, άρχισε να δημιουργείται το πρώτο σημαντικό κύμα φυγής αρκετών εκατοντάδων κατοίκων του βόρειου και νότιου Μογκαντίσου προς ασφαλέστερες(;) περιοχές της Σομαλίας, που παραμένει υπό τη διοίκηση της «μεταβατικής» κυβέρνησης του Αμπντουλαχί Γιουσούφ και την κατοχή των υπό αποχώρηση Αιθιόπων στρατιωτών.

Δεν είναι μόνον η έξαρση των επιθέσεων στο εσωτερικό της Σομαλίας που προκαλεί η εγκατάσταση της «μεταβατικής» κυβέρνησης στο Μογκαντίσου, αλλά και η επανεμφάνιση της πειρατείας ανοιχτά των σομαλικών ακτών στον Κόλπο του Αντεν και στον Ινδικό Ωκεανό. Χτες, για παράδειγμα, σημειώθηκε επίθεση πειρατών στο σκάφος «MV ROZEN» ανοιχτά των βορειοανατολικών ακτών, κοντά στις περιοχές όπου περιπολούν εδώ και δύο μήνες σκάφη και αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ... Το σκάφος μετέφερε 1.800 μετρικούς τόνους βοήθειας σε τρόφιμα και έως αργά χτες βράδυ δεν υπήρχαν πληροφορίες για την τύχη του 12μελούς πληρώματος. Οι Αμερικανοί, μετά από ειδοποίηση της σομαλικής κυβέρνησης, ανακοίνωσαν ότι έστειλαν δυνάμεις για να ερευνήσουν το συμβάν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ