Τρίτη 27 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΟΗΕ
Αντιδράσεις, σενάρια και όξυνση των τόνων

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Χωρίς τελικό ανακοινωθέν αναμενόταν να λήξει χτες βράδυ η συνάντηση των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία) και της Γερμανίας σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η συνάντηση, στο Λονδίνο, έγινε σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών και θα ακολουθήσουν περαιτέρω διαβουλεύσεις.

ΗΠΑ και Βρετανία, αλλά και Γαλλία - Γερμανία, σε χαμηλότερους τόνους, πιέζουν για σκλήρυνση των κυρώσεων, ιδιαίτερα στον εμπορικό και οικονομικό τομέα. Ρωσία και Κίνα, αν και συμφωνούν ότι θα πρέπει η Τεχεράνη να συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου, μέχρι στιγμής δε φαίνεται να συναινούν με την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων.

Επιπλέον, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα σενάρια περί στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράν, που διαρρέουν από αμερικανικά κέντρα. Τη διαμόρφωση ιδιαίτερα τεταμένης ατμόσφαιρας επιβεβαίωνε και ο αρχηγός του βρετανικού στόλου, που μιλούσε για «διαρκή γυμνάσια εκατέρωθεν στον Κόλπο, που δημιουργούν ψυχροπολεμικό κλίμα».

Αμερικανοί αξιωματούχοι, από την άλλη, επανέρχονταν, στο θέμα της ιρανικής παρέμβασης στο Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι εντόπισαν νέα όπλα ιρανικής κατασκευής. Ιρακινός αξιωματούχος, όμως, που είναι υπεύθυνος ασφαλείας, υποστήριζε ότι «η Τεχεράνη φαίνεται να σταμάτησε κάθε είδους βοήθεια προς τις σιιτικές οργανώσεις».

Η ιρανική ηγεσία, από την άλλη, δηλώνει έτοιμη (Λαριτζάνι) για συνομιλίες αλλά χωρίς προϋποθέσεις, επιμένοντας ότι είναι «παράνομο το αίτημα για διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου». Σύμφωνα, πάντως, με τον ιρανικό Τύπο, φαίνεται ότι υπάρχει δυσαρέσκεια στους κόλπους της ιρανικής ηγεσίας με τον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ, του οποίου οι δηλώσεις θεωρούνται «προκλητικές πέραν της αναγκαίας αποφασιστικότητας» και ενοχλημένος ιδιαίτερα φέρεται και ο Ανώτατος Θρησκευτικός ηγέτης, Χαμενεΐ.

Ανησυχητικά σενάρια και περιστατικά

Το Πεντάγωνο έχει συστήσει, ήδη, ομάδα ειδικών που απεργάζονται σχέδια επίθεσης στο Ιράν, τα οποία θα μπορούν να υλοποιηθούν εντός 24ώρου από μια σχετική προεδρική εντολή. Αυτό υποστηρίζει σε άρθρο του στο «Νιου Γιόρκερ», ο Σέιμουρ Χερς, συμπληρώνοντας ότι η Ουάσινγκτον χρηματοδοτεί, με τη βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας, σουνιτικές ομάδες και στο Ιράκ για να διεισδύουν στο Ιράν και να συγκεντρώνουν πληροφορίες, γεγονός που τη δυσχεραίνει στο Ιράκ, όπου οι σουνίτες είναι ραχοκοκαλιά της αντίστασης. Το Πεντάγωνο διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Χερς.

Την ίδια ώρα, όμως, έγινε γνωστό ότι, την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων με Κούρδους αντάρτες που διεισδύουν στο Ιράν από Τουρκία και Ιράκ, συνετρίβη ιρανικό στρατιωτικό ελικόπτερο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 Ιρανοί στρατιωτικοί. Επίσης, σκοτώθηκαν 17 Κούρδοι ένοπλοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσωρινός συμβιβασμός συμφερόντων (2013-11-26 00:00:00.0)
«Ετοιμος για διάλογο» δηλώνει ο Αχμαντινετζάντ (2012-01-27 00:00:00.0)
«Δεν υποκύπτουμε σε απειλές και τελεσίγραφα» (2006-08-30 00:00:00.0)
Υψώνονται οι τόνοι προς την Τεχεράνη (2005-05-13 00:00:00.0)
Ικανοποίηση σε Ευρώπη - Τεχεράνη μετά τη συμφωνία (2004-11-30 00:00:00.0)
Ακινητοποιήσεις και αποκαλύψεις (2004-06-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ