Τρίτη 22 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Ακινητοποιήσεις και αποκαλύψεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ-ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τρία πλοία του βρετανικού πολεμικού ναυτικού εντόπισαν και ακινητοποίησαν, νωρίς χτες το πρωί, οι ιρανικές αρχές. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, στα 3 πλοία, που ακινητοποιήθηκαν εντός των ιρανικών χωρικών υδάτων, βρέθηκε βαρύς οπλισμός και λεπτομερείς χάρτες του Ιράν, ενώ οι 8 ναύτες που κρατούνται ανήκουν στις ειδικές δυνάμεις.

Ο Ασεφί απέφυγε να ανεβάσει τους τόνους και αρκέστηκε να δηλώσει ότι συνεχίζεται η έρευνα. Μετά από αρκετές ώρες σιωπής, εκπρόσωποι του βρετανικού βασιλικού ναυτικού παραδέχτηκαν ότι από νωρίς χτες το πρωί δεν έχουν επικοινωνία με 3 βρετανικά πλοία, τα οποία χαρακτήρισαν «περιπολικά» και υποστήριξαν ότι χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση του δημιουργούμενου ιρακινού ναυτικού. Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονταν ότι μάλλον τα 3 βρετανικά πλοία «κατά λάθος» βρέθηκαν στα ιρανικά χωρικά ύδατα. Η βρετανική πρεσβεία στο Ιράν ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις αρχές της Τεχεράνης.

Αποκαλύψεις μεγίστης σημασίας

Ισραηλινοί πράκτορες, αρκετοί από τους οποίους είναι μέλη της «Μοσάντ», εκπαιδεύουν, εδώ και μήνες, Κούρδους, στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, τους οποίους στέλνουν σε «αποστολές» γύρω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Αυτό υποστηρίζει σε άρθρο του στο περιοδικό «Νιου Γιόρκερ» ο δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς. Σύμφωνα με τον Χερς, στα τέλη του 2003, το Ισραήλ έκρινε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ δεν ήταν σε θέση να ελέγξουν αποτελεσματικά τη χώρα ή τα γειτονικά κράτη και αποφάσισε να «αναλάβει πρωτοβουλίες», όπως η εκπαίδευση των Κούρδων.

Ο Χερς υποστηρίζει ότι ήδη διά μέσου των επιδρομών αυτών έχουν τοποθετηθεί γύρω από ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις «ευαίσθητες συσκευές παρακολούθησης και κοριοί». Αξιοποιώντας τους Κούρδους, το Τελ Αβίβ θεωρεί ότι μπορεί να ελέγξει αποτελεσματικότερα εκ των έσω το Ιράκ, το Ιράν και τη Συρία.

Η ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον διέψευσε τις πληροφορίες αυτές αλλά ανώτερος αξιωματούχος της CIA, υπό το καθεστώς ανωνυμίας, επιβεβαίωσε το δημοσίευμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ