Τρίτη 22 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Η απάντηση στο δημοψήφισμα από τα κολομβιανά τανκς;

ΜΠΟΓΚΟΤΑ-ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Αθρόες συλλήψεις σε όλη σχεδόν την επικράτεια της Κολομβίας βάσει του «Πατριωτικού Σχεδίου» που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση του Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε, ειδικά σχεδιασμένο προκειμένου να ποινικοποιήσει το προοδευτικό και αριστερό κίνημα.

Σύμφωνα με το ανεξάρτητο κολομβιανό πρακτορείο ANNCOL, χιλιάδες συνδικαλιστές, ακτιβιστές ακόμη και θρησκευτικών οργανώσεων, ιθαγενείς και φοιτητές έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της επιχείρησης σκούπα των κολομβιανών αρχών, και είτε βρίσκονται υπό κράτηση είτε ήδη έχουν φυλακιστεί, εννοείτε με ανήκουστες και μη πραγματικές κατηγορίες. «Η κρατική τρομοκρατία στην Κολομβία επεκτείνεται και αφορά κάθε πρόσωπο ή οργάνωση που διαφωνεί και αντιστέκεται με την πολιτική της κυβέρνησης Ουρίμπε. Είτε οργανωμένα αντιδρώντας είτε απλώς γιατί έχει την ατυχία να διαβιοί σε περιοχή της Κολομβίας η οποία είναι στο στόχαστρο των πολυεθνικών επιχειρήσεων για τα "μεγκαπρόζεκτς"» τονίζουν με κοινή ανακοίνωσή τους δεκάδες συνδικαλιστικές των ΗΠΑ, απαντώντας στο κατεπείγον κάλεσμα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (FSM) για την αλληλεγγύη τους προς τους Κολομβιανούς συνδικαλιστές που βρίσκονται υπό συνεχή διωγμό ή δολοφονούνται.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα τόσο με το ANNCOL όσο και με το «Vheadline» σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού βρίσκονται οι Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας και της Βενεζουέλας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συμμαχία - εμπνεύσεως ΗΠΑ - μεταξύ των ακροδεξιών παραστρατιωτικών δυνάμεων της Κολομβίας και την ελίτ της Βενεζουέλας για την ανατροπή της κυβέρνησης Ούγο Τσάβες προκαλεί συνεχή επεισόδια στα σύνορα των δύο χωρών, συνεχή συγκέντρωση αρμάτων μάχης και ενόπλων, γεγονότα που δηλώνουν τη συνεχή οικοδόμηση των συνθηκών μεγάλης κρίσης μεταξύ των δύο χωρών, ενώ ο συνδυασμός με το «Πατριωτικό Σχέδιο» του Ουρίμπε που κάνει τη χώρα να διολισθαίνει με γεωμετρική πρόοδο προς ένα δικτατορικό καθεστώς, πυροδοτούν αλυσιδωτές και εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις για όλη τη Νότιο Αμερική.

Εξάλλου, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι παρά το γεγονός ότι η 15η Αυγούστου ορίστηκε στη Βενεζουέλα ως η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την αποπομπή ή όχι του Προέδρου Ούγο Τσάβες Φρίας, η τελικά απάντηση σε αυτό το δημοψήφισμα πιθανώς θα δοθεί από τα κολομβιανά τανκς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ