Τρίτη 22 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
«Δεν πρόκειται ποτέ να κερδίσετε αυτόν τον πόλεμο»

Ο Φιντέλ Κάστρο στη χτεσινή διαδήλωση

Associated Press

Ο Φιντέλ Κάστρο στη χτεσινή διαδήλωση
ΑΒΑΝΑ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Μην επιχειρήσετε τίποτα τρελό, όπως χειρουργικά χτυπήματα ή πολέμους φθοράς με χρήση εξελιγμένων τεχνικών γιατί θα χάσετε τον έλεγχο της κατάστασης», προειδοποίησε σύμφωνα με το ΑΡ την αμερικανική ηγεσία και ειδικά τον πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους, χτες ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο κατά τη διάρκεια μιας ακόμη γιγάντιας διαδήλωσης διαμαρτυρίας για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εκ μέρους της Ουάσιγκτον που θα αρχίσουν να ισχύουν από την 30ή Ιουνίου.

Απόλυτα σαφής για μία ακόμη φορά ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης προέβλεψε ότι το νέο πακέτο δολοφονικών μέτρων που ως μοναδικό στόχο έχει την ανατροπή της επαναστατικής κυβέρνησης θα αποτύχει όπως τόσα άλλα που έχουν εκπονηθεί στους διαδρόμους του Λευκού Οίκου για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες και προειδοποίησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έξω από το Γραφείο Αμερικανικών Συμφερόντων στην Αβάνα, τον Τζορτζ Ου. Μπους να μην εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση γιατί το μόνο που θα επιτύχει μία τέτοια επίθεση είναι μία μαζική έξοδος και ολοκληρωτικό πόλεμο παντού: «Ανεπιθύμητα πράγματα και γεγονότα θα συμβούν, και δεν πρόκειται να είναι για το καλό ούτε του κουβανικού αλλά ούτε και του αμερικανικού λαού ».

«Θα μπορούσατε να κατακερματίσετε τη συμφωνία για τη μετανάστευση και να προκαλέσετε μία μαζική έξοδο που εμείς δε θα είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε. Το γεγονός αυτό μπορεί να επιφέρει ένα ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ των νεαρών Αμερικανών στρατιωτών και του κουβανικού λαού», συνέχισε ο Φιντέλ Κάστρο προσθέτοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη είναι «πολύ λυπηρή»...«δεν πρόκειται ποτέ να κερδίσετε σε αυτόν τον πόλεμο»... «Εδώ δεν πρόκειται να βρείτε ποτέ ένα διαιρεμένο λαό».

Από τη μεγάλη αντιαμερικανική συγκέντρωση

Associated Press

Από τη μεγάλη αντιαμερικανική συγκέντρωση
Η Ουάσιγκτον πολλάκις έχει αρνηθεί ότι έχει πολεμικά σχέδια στο συρτάρι για την Κούβα, εντούτοις δεν πείθει κανένα. Το σχέδιο για την ανατροπή της κουβανικής επανάστασης και τα μέτρα που το συνοδεύουν - όπως τα εν λόγω οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη βδομάδα και τίθενται σε ισχύ στο τέλος του μήνα - καθώς και η πολιτική των προληπτικών πολέμων που εγκαινίασε η κυβέρνηση Μπους στον πόλεμο κατά του Ιράκ, η ένταξη της Κούβας εκ μέρους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις χώρες που υποθάλπουν την τρομοκρατία αλλά και ότι παράγουν βιολογικά και χημικά όπλα, πείθουν περί του αντιθέτου...

«Καθένας εν δυνάμει διοικητής»

«Υπό τις παρούσες συνθήκες στην Κούβα εάν υπάρξει επέμβαση στη χώρα μας και εάν βρίσκομαι ακόμη στη ζωή - είτε εξαιτίας των φυσικών αιτίων είτε άλλων - τίποτε δεν πρόκειται να ανακόψει τις δυνατότητές μας να αντισταθούμε και να πολεμήσουμε» τόνισε ο Κάστρο και κατέληξε: «Κάθε πολιτικό ή στρατιωτικό στέλεχος, καθένας απλός στρατιώτης είναι εν δυνάμει διοικητής και γνωρίζει πολύ καλά εκ των προτέρων τι πρέπει να κάνει. Αντρας ή γυναίκα».

Υπενθυμίζεται, ότι τα νέα αυστηρά μέτρα που ανακοινώθηκαν επισήμως και συγκεκριμένα την περασμένη Τετάρτη, προβλέπουν: ότι οι Κουβανοαμερικανοί μπορούν να επισκέπτονται στενούς συγγενείς τους στο νησί μόνον μία φορά κάθε τρία χρόνια, ενώ μέχρι σήμερα μπορούσαν να κάνουν τέτοιες επισκέψεις κάθε χρόνο. Επίσης οι επισκέψεις δεν μπορούν να διαρκούν περισσότερο από 14 μέρες και θα μπορούν να γίνουν μετά την παροχή ειδικής άδειας εκ μέρους των αμερικανικών αρχών. Ενώ περιορίζει σημαντικά και το χρηματικό ποσό το οποίο έχουν δικαίωμα να ξοδεύουν όσοι τελικά λαμβάνουν αυτή τη χρυσή άδεια για να επισκεφθούν την Κούβα. Από 167 δολάρια ημερεσίως σε 50! Επιπροσθέτως, τα οικογενειακά εμβάσματα δεν μπορούν πια να ξεπερνούν το ποσό των 100 δολαρίων, ενώ υπάρχει επιπλέον περιορισμός τους μόνο σε συγγενείς πρώτου βαθμού, όπως γονείς, παππούδες και παιδιά.

Τέλος, σύμφωνα με το Prensa Latina, δύο καραβάνια διαδηλωτών, πολλοί εξ αυτών μέλη της κουβανο-αμερικανικής κοινότητας, διέσχισαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το Μαϊάμι και την πολιτεία της Φλόριντα διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα που επιβάλλονται εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης ενάντια στην Κούβα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ