Τρίτη 27 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - «ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»
Για ψήφο εμπιστοσύνης

ΡΩΜΗ.--

Ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική Γερουσία θα ζητήσει, αύριο, Τετάρτη, ο Ρομάνο Πρόντι, ενώ παρόμοια ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί και στη Βουλή των Αντιπροσώπων τις ερχόμενες μέρες, μετά την απόφαση του Ιταλού Προέδρου, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, το περασμένο Σάββατο, να μην αποδεχτεί την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού. Ο Ιταλός Πρόεδρος δήλωσε ότι ο λεγόμενος κεντροαριστερός συνασπισμός «αναγνώρισε τη σοβαρότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει», αλλά «δεν υπήρχε άλλη επιλογή».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη καταψηφίστηκε στη Γερουσία η έκθεση της λεγόμενης κεντροαριστερής κυβέρνησης για την εξωτερική πολιτική, που μεταξύ άλλων αφορούσε στη συνέχιση και την επαναχρηματοδότηση των ιταλικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν αλλά και το ζήτημα της επέκτασης της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στη Βιτσέντζα, με αποτέλεσμα ο Ρομάνο Πρόντι να παραιτηθεί και να αρχίσουν μια σειρά από διαβουλεύσεις.

Στο πλαίσιο αυτών των διαβουλεύσεων, τα κόμματα που συμμετέχουν στον λεγόμενο κεντροαριστερό συνασπισμό, μετά από έκτακτη συνεδρίασή τους, αποφάσισαν τη στήριξη του Ρομάνο Πρόντι, και στην ουσία συμβιβάστηκαν χωρίς να προβάλουν κανέναν όρο στα 12 σημεία «απόλυτης προτεραιότητας» που ο ίδιος προώθησε. Χαρακτηριστικό αυτού του συμβιβασμού τόσο της «Κομμουνιστικής Επανίδρυσης» όσο και του «Κόμματος Ιταλών Κομμουνιστών» είναι και το σημείο που αναφέρεται στο «σεβασμό των διεθνών δεσμεύσεων έναντι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και των ειρηνευτικών υποχρεώσεων της χώρας προς τον ΟΗΕ».

Πάντως, σε περίπτωση που δε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ο Ρομάνο Πρόντι, τότε θα υποχρεωθεί να παραιτηθεί. Ωστόσο, ηγετικά στελέχη του λεγόμενου κεντροαριστερού συνασπισμού έχουν δηλώσει ότι έχει εξασφαλιστεί η απαιτούμενη υποστήριξη, ενώ πληροφορίες υπάρχουν πως ήδη 4 ισόβιοι γερουσιαστές, μεταξύ των οποίων οι πρώην Πρόεδροι Κάρλος Αζέλιο Τσιάμπι και Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, έχουν δηλώσει τη στήριξή τους στον Πρόντι. Παράλληλα, ήδη ο Μάρκο Φολίνι, γερουσιαστής ενός μικρού κόμματος που αποσπάστηκε από την «Ενωση Χριστιανών και Κεντρώων Δημοκρατών» (UDC), έχει δηλώσει την υποστήριξη στον Πρόντι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ