Τρίτη 27 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διεκδικεί νέο διεθνή «ρόλο» από τις ΗΠΑ

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Λαβρόφ, σε κυριακάτικο άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» δίνει διευκρινίσεις στις ΗΠΑ για την αιχμηρή ομιλία του Βλ. Πούτιν στο Μόναχο, τονίζοντας πως η «σύγχρονη» και «δημοκρατική» Ρωσία σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί έναν νέο «ψυχρό πόλεμο» με τις ΗΠΑ. Αντίθετα, «η Ρωσία είναι έτοιμη να εργαστεί με τις ΗΠΑ στη βάση της ισοτιμίας και του αμοιβαίου σεβασμού». Και προσθέτει: «Σήμερα η Ρωσία είναι έτοιμη να παίξει έναν θετικό ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις και να ενσωματωθεί στην παγκόσμια οικονομία, γι' αυτό και είναι μη εποικοδομητικό κάθε είδους διαφωνία μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσιγκτον να οδηγεί στο να αντιμετωπίζεται η Ρωσία ως εχθρικό κράτος». Διευκρινίζει, δηλαδή, ότι η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία θέλει να μπει, απλά, με ευνοϊκότερους όρους, στο ιμπεριαλιστικό παιχνίδι.

Ταυτόχρονα, ο Σ. Λαβρόφ υπογραμμίζει ότι στην ομιλία του Πούτιν «δεν υπήρχε κάτι το νέο, ή κάτι που δεν το έχουμε κουβεντιάσει απευθείας με την κυβέρνηση Μπους». Σημειώνει ότι με την ομιλία του ο Πούτιν επανέλαβε ότι «ο κόσμος δεν μπορεί να ζήσει σε συνθήκες επιβολής κάποιας χώρας (...), οι μονόπλευρες ενέργειες της οποίας όχι μόνο δεν επιλύουν κάποια προβλήματα, αλλά τα βαθαίνουν και δημιουργούν νέες εστίες έντασης».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται στις «υπηρεσίες» της χώρας του στα ζητήματα της Βόρειας Κορέας, του Ιράν, στις αποφάσεις του «G-8» κι εκφράζει την ίδια ώρα την ανησυχία του Κρεμλίνου για το σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας, που επιδιώκουν να εγκαταστήσουν γύρω από τη Ρωσία οι ΗΠΑ. Προσθέτει πως η χώρα του «αναδύεται από τις στάχτες του '90» κι ως παράδειγμα αναφέρει πως οι ξένες επενδύσεις το 2006 έφτασαν τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Ζητά δε ένα «καλύτερο κομμάτι» της παγκόσμιας «πίτας», λέγοντας πως η χώρα του τάσσεται υπέρ «ενός δημοκρατικού κόσμου, στον οποίο η ισχυρή Ρωσία θα συνυπάρχει μαζί με τις ισχυρές ΗΠΑ, την ισχυρή Ευρώπη, την ισχυρή Κίνα, την ισχυρή Ινδία και Βραζιλία και τις άλλες χώρες».

Κοντολίζα Ράις: «Η Ρωσία δεν είναι ΕΣΣΔ»

Αμεση ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ στις «διευκρινίσεις» Λαβρόφ. Οπως μεταδίδει το «Ασοσιέιτεντ Πρες», η Κοντολίζα Ράις, μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, δήλωσε πως «η Ρωσία δεν είναι Σοβιετική Ενωση και εμείς θα πρέπει αυτό να το συνειδητοποιήσουμε. Συνεργαζόμαστε με τους Ρώσους σε πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων της Β. Κορέας, του Ιράν και προσπαθούμε να αποτρέψουμε την απειλή της τρομοκρατίας».

Σεργκέι Ιβανόφ: Προς όπλα νέας γενιάς

Επειδή όμως αυτό το νέο διεθνές «στάτους», που διεκδικεί η Μόσχα από την Ουάσιγκτον, δε διασφαλίζεται μόνο με την οικονομικο-πολιτική ισχύ των ρωσικών μονοπωλίων, αλλά απαιτούνται και τα στρατιωτικά «δόντια», το Κρεμλίνο προτίθεται άμεσα να προχωρήσει στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των πυραυλικών και αντιπυραυλικών του δυνάμεων. Με την κατασκευή αυτών των νέων όπλων της «5ης γενιάς», όπως χαρακτηρίζονται, θ' ασχοληθεί αύριο, 27/2, η κυβερνητική «στρατιωτικο-βιομηχανική επιτροπή», δήλωσε ο Σ. Ιβανόφ, Α΄ Αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «ΙΤΑΡ-ΤΑΣ».


Ι. Π. - Ε. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ