Τρίτη 27 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
Τακτικισμοί Σολάνα και ΕΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ο Χαβιέ Σολάνα, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, απέρριψε χτες οιοδήποτε ενδεχόμενο μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τις Βρυξέλλες, λέγοντας πως για την ΕΕ «είναι ουσιώδης» η απόφαση για το καθεστώς της περιοχής να ληφθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ωστόσο, η δήλωση Σολάνα φέρεται πως αντανακλά τη διχογνωμία εντός της ΕΕ ανάμεσα σε χώρες -μέλη που προωθούν τάχιστα την ανεξαρτητοποίηση του προτεκτοράτου και σε εκείνες που προτιμούν ένα «συμβιβασμό κοινά αποδεκτό» από Βελιγράδι και Πρίστινα.

Το ίδιο 24ωρο, μία νέα, πλην αναίμακτη, έκρηξη βόμβας στα γραφεία του ΟΑΣΕ στο Πετς του δυτικού Κοσσυφοπεδίου ανατάραξε τα νερά, προκαλώντας τη νέα προειδοποίηση του γγ του ΝΑΤΟ πως το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο «δε θα ανεχθεί» όσους προσπαθούν να πετύχουν το σκοπό τους με τη βία... Η έκρηξη φέρεται πως προκλήθηκε με ρίψη χειροβομβίδας λίγο μετά τις 3.00 χτες τα ξημερώματα. Είχε ως αποτέλεσμα υλικές ζημιές σε εννιά αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα επτά ήταν του ΟΗΕ. Την περασμένη βδομάδα είχε σημειωθεί παρόμοια βομβιστική επίθεση σε τρία αυτοκίνητα του ΟΗΕ και την ευθύνη είχαν αναλάβει με ηλεκτρονική ανακοίνωσή τους στελέχη του ΟΥΤΣΕΚΑ, που υποστήριξαν πως η οργάνωσή τους ανασυγκροτήθηκε για να πάρει εκδίκηση για παλιές και νέες αδικίες κατά των Κοσσοβάρων Αλβανών.

Στη Βιέννη, πάντως, σήμερα οι αντιπροσωπείες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών θα συζητήσουν τα άρθρα του σχεδίου Αχτισαάρι που αναφέρονται σε ζητήματα «αποκέντρωσης» της εξουσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ