Τρίτη 30 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ - ΗΠΑ
Ικανοποίηση σε Ευρώπη - Τεχεράνη μετά τη συμφωνία

Δυσαρεστημένη η Ουάσιγκτον

ΒΙΕΝΝΗ.-

Ομοφώνως υιοθετήθηκε από το συμβούλιο των κυβερνητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, το σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν οι Γαλλία - Γερμανία - Βρετανία, σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Παρ' όλα αυτά, η Ουάσιγκτον επέμεινε ότι διατηρεί τις επιφυλάξεις της και δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι από το τελικό ψήφισμα της ΔΕΑΕ απουσιάζει μια σαφής αναφορά στη λήψη μέτρων κατά της Τεχεράνης σε περίπτωση μη συμμόρφωσής της.

Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, η Τεχεράνη αποδέχτηκε να εγκαταλείψει το αίτημά της για εξαίρεση 20 συσκευών φυγοκέντρησης από την απαγόρευση λειτουργίας που προέβλεπε η γαλλο-γερμανο-βρετανική πρόταση, με βάση την οποία το Ιράν καλείται να εγκαταλείψει κάθε διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου. Η ιρανική απόφαση γνωστοποιήθηκε στη Βιέννη με επίσημη επιστολή το βράδυ της Κυριακής. Ως «αντάλλαγμα», από το σχέδιο απόφασης των Γαλλίας - Βρετανίας - Γερμανίας αποσύρθηκε κάθε νύξη περί αυτόματης λήψης μέτρων σε βάρος της Τεχεράνης σε περίπτωση μη συμμόρφωσής της με την απαγόρευση, ενώ αναφέρεται ως «βήμα καλής θέλησης» η απόφασή της.

Ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, δεν έκρυβε την ικανοποίησή του, διευκρινίζοντας ότι οι επιθεωρητές του επιβεβαίωσαν ότι όντως σταμάτησαν όλες οι διαδικασίες εμπλουτισμού ουρανίου. Ικανοποιημένη δήλωσε και η Τεχεράνη, εκτιμώντας ότι «άρχισε μια νέα περίοδος στις σχέσεις της με την Ευρώπη». Αντίθετα, ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να επαγρυπνά για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα το οποίο είναι επικίνδυνο», ενώ η Αμερικανίδα αξιωματούχος στη ΔΕΑΕ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ουάσιγκτον να προσπαθήσει, ξανά, να δρομολογήσει την παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ