Τρίτη 30 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Καταβολή αποζημιώσεων για τα βασανιστήρια

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-

Την καταβολή αποζημίωσης υπό τη μορφή ισόβιας σύνταξης προς 28.000 πολίτες που γνώρισαν το αδίστακτο πρόσωπο του καθεστώτος του Αουγούστο Πινοτσέτ εισηγείται η πρώτη στα χρονικά έκθεση επί των βασανιστηρίων της 17χρονης δικτατορικής διακυβέρνησης της Χιλής και φαίνεται ότι η εισήγηση αυτή έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο Ρικάρντο Λάγος.

Συγκεκριμένα, ο Λάγος, με τηλεοπτικό του διάγγελμα, που συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων της έκθεσης της επιτροπής, υποσχέθηκε συντάξεις ύψους 190 δολαρίων το μήνα -που ισούται με το 93% των κατώτατων αποδοχών - για κάθε ένα από τα θύματα των βασανιστηρίων και τόνισε ότι η έκθεση δείχνει πως τα βασανιστήρια αποτελούσαν κρατική πρακτική στη Χιλή της περιόδου 1973-1990.

Η έκθεση της επιτροπής αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον 28.000 Χιλιανοί υποβλήθηκαν σε 18 τύπους βασανιστηρίων, που περιλαμβάνουν ασφυξία, ηλεκτροσόκ, ξυλοδαρμούς, ενώ το πιο διαδομένο ήταν να επιβάλλεται στους κρατουμένους η παρακολούθηση βασανιστηρίων, αλλά και εκτελέσεων συγκρατουμένων τους.

Από το σύνολο των 28.000 καταγεγραμμένων περιπτώσεων βασανιστηρίων οι 3.400 περιπτώσεις αφορούν γυναίκες ή παιδιά. Το 12% των θυμάτων βασανιστηρίων ήταν γυναίκες και σχεδόν όλες είπαν ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά. Επίσης η έκθεση απαριθμεί 88 περιπτώσεις παιδιών κάτω των 12 ετών που υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια.

Ο Πινοτσέτ δε δικάστηκε ποτέ για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν, μέσα στις επόμενες εβδομάδες όμως δικαστήριο θα αποφανθεί εάν βρίσκεται από άποψη υγείας σε κατάσταση για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για τη συμμετοχή του Πινοτσέτ στην επιχείρηση «Κόνδορας» τη δεκαετία του '70, η οποία είχε ως στόχο την εξόντωση των πολιτικών του αντιπάλων.

Τέλος, ο πρώην δικτάτορας κατηγορείται επίσης και για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή και χιλιανό δικαστήριο αποφάσισε να «παγώσει» μέρος της ακίνητης περιουσίας του αξίας 4 εκατ. δολαρίων, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για την προέλευση των 8 εκατομμυρίων δολαρίων που φαίνεται να έχει καταθέσει ο πρώην δικτάτορας στην αμερικανική τράπεζα Riggs.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ