Τρίτη 30 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιμονή Αλάουι στις εκλογές παρά τη διάχυση των συγκρούσεων

Κατοχή...

Associated Press

Κατοχή...
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Αποφασισμένη να προχωρήσει στη διενέργεια εκλογών στα τέλη Γενάρη, όπως έχει προγραμματιστεί, δηλώνει η δοτή κυβέρνηση Αλάουι, απορρίπτοντας την έκκληση για 6μηνη αναβολή των μεγάλων σουνιτικών και κουρδικών κομμάτων και προκαταβάλλοντας, ουσιαστικά, τη σχετική αρνητική γνωμοδότηση της κεντρικής εκλογικής επιτροπής. Την ίδια ώρα, όμως, οι συγκρούσεις με τις αντάρτικες οργανώσεις, καθώς και οι αντικατοχικές επιθέσεις πληθαίνουν σε μια σειρά από πόλεις, αναγκάζοντας τους αξιωματούχους του Αλάουι να παραδεχτούν ότι υπάρχει περίπτωση να μην καταστεί εφικτή η διεξαγωγή εκλογών σε ολόκληρη τη χώρα.

Πέντε Αμερικανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί μέχρι την Κυριακή το βράδυ, μόνο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24ώρων, στις σκληρές μάχες που διεξάγονται σε διάφορα σημεία της επαρχίας αλ Ανμπάρ, όπου βρίσκονται οι πόλεις Ραμάντι και Φαλούτζα. Το ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, συνεχίζονται οι εκκαθαριστικές κατοχικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ της Βαγδάτης και της Νατζάφ, στο λεγόμενο «τρίγωνο του θανάτου», και, μέχρι στιγμής, έχουν σκοτωθεί 2 Αμερικανοί πεζοναύτες και 17 αντάρτες, ενώ έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις. Οι κατοχικές δυνάμεις τηρούν απόλυτη μυστικότητα σχετικά με την πορεία αυτών των επιχειρήσεων που άρχισαν την περασμένη βδομάδα.

Κατοχικός εξετάζει πτώματα Ιρακινών «αστυνομικών» στη Μοσούλη

Associated Press

Κατοχικός εξετάζει πτώματα Ιρακινών «αστυνομικών» στη Μοσούλη
Χθες, στη Βαγδάτη 2 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 3 τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση την ώρα που περνούσε η αυτοκινητοπομπή τους από δρόμο στα βορειοδυτικά της πόλης. Στο Ραμάντι και στη γειτονική του πόλη Μπαγκντάντι, στόχος 2 ξεχωριστών επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα έγιναν ένα αστυνομικό τμήμα και εγκαταστάσεις της ιρακινής εθνοφρουράς. Συνολικά, σκοτώθηκαν 12 εθνοφρουροί και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 10. Αλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε, επίσης, σε αυτοκινητικό δυστύχημα στο Κουτ και 2 συνάδελφοί του τραυματίστηκαν.

Τέλος, στη Μοσούλη, επίσης υπό καθεστώς αυστηρού ελέγχου της ροής των πληροφοριών, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των κατοχικών δυνάμεων και της ιρακινής αστυνομίας σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης, οι οποίες είχαν τεθεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Με βάση τις προσωρινές εκτιμήσεις, στην πόλη, μόνο τις τελευταίες 10 μέρες, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 50 Ιρακινοί στρατιώτες, ενώ έχουν γίνει δεκάδες συλλήψεις.

Απορρίφθηκε το αίτημα αναβολής

Ενώ η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά τεταμένη σε ολόκληρη τη χώρα και κυρίως στις δυτικές και βόρειες επαρχίες, η κυβέρνηση Αλάουι κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αναβολή της διεξαγωγής των εκλογών, γιατί «κάτι τέτοιο θα έδινε το μήνυμα ότι κέρδισαν οι τρομοκράτες». Οι δηλώσεις αυτές έγιναν πριν καν προλάβει η υποτιθέμενη εκλογική επιτροπή να εξετάσει το σχετικό αίτημα αναβολής των εκλογών για 6 μήνες, που κατέθεσαν, την Παρασκευή, 10 μεγάλα σουνιτικά και κουρδικά κόμματα.

Ο αντιπρόεδρος της ιρακινής δοτής κυβέρνησης, Μπαχράμ Σάλεχ, παραδεχόταν, χθες, μετά από συνάντηση που είχε με τον Τόνι Μπλερ στο Λονδίνο, ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, συμπληρώνοντας ότι η διεξαγωγή των εκλογών δεν είναι αδύνατη. Ο Βρετανός πρωθυπουργός αρκέστηκε στην εκτίμηση ότι «η πλειοψηφία των Ιρακινών επιθυμεί να γίνουν οι εκλογές».

Από το Παρίσι, τέλος, έκκληση απελευθέρωσης των 2 Γάλλων δημοσιογράφων Κριστιάν Σεζνό και Ζορζ Μαλμπρινό, απηύθυνε ο Σύρος οδηγός τους, που εντοπίστηκε πριν από 2 βδομάδες στη Φαλούτζα και πλέον βρίσκεται στη γαλλική πρωτεύουσα όπου ενημέρωσε τις αρχές πριν μιλήσει στα ΜΜΕ. Ο Μουχάμαντ αλ Τζούντι υποστήριξε ότι οι απαγωγείς «ήταν αντιστασιακοί κατά της κατοχής» και φέρονταν πολύ καλά στους ομήρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ