ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Μετά τις εκλογές η ... κατραπακιά

Συμφωνία κυβέρνησης και ΕΕ και για το χρονοδιάγραμμα των αντιλαϊκών μεθοδεύσεων

Διαβεβαιώσεις για την προώθηση των αντιασφαλιστικών ανατροπών, από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές, παρέσχε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, στον κοινοτικό επίτροπο για θέματα οικονομίας, Χ. Αλμούνια. Σε δηλώσεις του ο τελευταίος, μαζί με τον Ελληνα υπουργό Οικονομίας, μετά το τέλος των εργασιών του ΕΚΟΦΙΝ στις Βρυξέλλες, ανέφερε: «Η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από το καθεστώς της δημοσιονομικής επιτήρησης είναι πολύ πιθανή, αλλά θα περιμένουμε και τα δημοσιονομικά στοιχεία το μήνα Μάη». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι ο Γ. Αλογοσκούφης του εξέθεσε κάποιες σκέψεις για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά λόγω των επικείμενων εκλογών στην Ελλάδα δεν αναμένεται να ληφθούν μέτρα τώρα. Τι είδους μέτρα είναι αυτά που θα ληφθούν, σε γενικές γραμμές τα προσδιόρισε ο πρόεδρος της περιώνυμης «Επιτροπής Μεταρρύθμισης», Ν. Αναλυτής, ο οποίος, ως γνωστόν, τάχθηκε και δημόσια υπέρ της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των νέων εργαζομένων (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ στη διπλανή σελίδα).

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας, με δηλώσεις που έκανε χτες στις Βρυξέλλες με αφορμή την αναμενόμενη έγκριση από το ΕΚΟΦΙΝ του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) - μια τυπική δηλαδή διαδικασία, καθώς μαζί με το ελληνικό εγκρίθηκαν και τα προγράμματα άλλων 9 χωρών - επιχειρεί να προσδώσει στο γεγονός διαστάσεις ...θριάμβου και να το παρουσιάσει ως ψήφο εμπιστοσύνης της κοινοτικής γραφειοκρατίας στην ασκούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του. Περιττό είναι, βέβαια, να πούμε ότι το όλο θέμα συνδέεται και με την άτυπη προεκλογική περίοδο που ήδη έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση.

Επί της ουσίας, στις δηλώσεις του ο Γ. Αλογοσκούφης, αφού έκανε ένα σύντομο απολογισμό των αποτελεσμάτων της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής, ανέφερε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει και στο μέλλον τα προγράμματα «δημοσιονομικής σταθερότητας» και των «μεταρρυθμίσεων». «Εγγυάται», δηλαδή, τη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας και εκχώρησης νέων προνομίων στο κεφάλαιο. Ειδικά για το Ασφαλιστικό, πρόταξε και πάλι την ανάγκη της δημιουργίας συνθηκών «κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης»...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΠΑΣΟΚ
Επιχείρηση εξωραϊσμού των τραπεζών

Με την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, δε θίγεται η κερδοσκοπική ασυδοσία των τραπεζιτών

Διαχειριστικού χαρακτήρα ρυθμίσεις, στο καθεστώς λειτουργίας των τραπεζών, περιέχει πρόταση νόμου βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, «για την προστασία των καταναλωτών κατά τις τραπεζικές δανειακές συναλλαγές». Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ - με την οποία επιχειρείται ο εξωραϊσμός της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των τραπεζιτών - συζητήθηκε χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Τζέκης υπογράμμισε πως στο σημερινό σύστημα οι τράπεζες από τη φύση τους δεν μπορούν να παίξουν κοινωνικό ρόλο, αφού επιδίωξή τους είναι η αλόγιστη κερδοφορία. Ετσι, είπε, λειτουργώντας ως καρτέλ, απομυζούν τα λαϊκά νοικοκυριά όπως φαίνεται ξεκάθαρα και από τη διαφορά που υπάρχει στα επιτόκια καταθέσεων και σε αυτά των χορηγήσεων.

Υπάρχουν αιτίες, είπε ο βουλευτής, για την καταχρέωση των λαϊκών νοικοκυριών και αυτές είναι πρωτίστως πολιτικές. Οταν, τόνισε, απουσιάζει μια πολιτική λαϊκής στέγης, τότε τα νοικοκυριά στρέφονται στα στεγαστικά δάνεια, ενώ η ανυπαρξία ουσιαστικών πολιτικών κοινωνικού χαρακτήρα οδηγεί πολύ κόσμο στην κάλυψη αυτών των αναγκών μέσω του τραπεζικού δανεισμού. Ο Α. Τζέκης υπογράμμισε ότι όταν τα άλλα κόμματα ενέκριναν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που όριζε τον τρόπο λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος στην ΕΕ, δεν μπορούν σήμερα να έρχονται και να ζητούν τον έλεγχο του συστήματος από την Τράπεζα της Ελλάδας γιατί κάτι τέτοιο το απαγορεύει το Μάαστριχτ.

Στην πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να μπουν κάποιοι κανόνες στη λειτουργία των «εταιρειών είσπραξης» των τραπεζών. Ομως - όπως είπε ο Α. Τζέκης - το θέμα είναι να μην υπάρχουν τέτοιες εταιρείες, οι οποίες εκβιάζουν ωμά και παράνομα όσους έχουν κάποιου είδους εκκρεμότητα με τις Τράπεζες. Και ζήτησε όχι απλά να υπάρχει πλαφόν πάνω από το οποίο θα μπορούν οι τράπεζες να κάνουν κατασχέσεις, αλλά να μην έχουν καν τέτοια δυνατότητα.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής είπε ότι πολύ δάκρυ ρίχνουν οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) για τη ληστρική συμπεριφορά των τραπεζών. Ομως, υπενθύμισε ότι όταν χρειάστηκε πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, την απεμπόλησαν αφού επικύρωσαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία επιβάλλει τη λειτουργία των τραπεζών με όρους «ελεύθερης αγοράς». Ετσι, δεν είναι δυνατόν να παρέμβει καμία κυβέρνηση πάνω στους ιδιώτες τραπεζίτες, οι οποίοι επιδιώκουν μόνο το κέρδος και όχι τη βοήθεια της όποιας αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας. Οι τράπεζες, τόνισε, λειτουργούν ως «κράτος εν κράτει» και είναι χαρακτηριστικό ότι η Αγροτική Τράπεζα έχει προχωρήσει σε κατασχέσεις χωραφιών των αγροτών, παρά τα όσα λέγονται ότι ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής.

«ΜΑΡΦΙΝ»
Αύξηση κεφαλαίου 5 δισ. ευρώ

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με το αστρονομικό ποσό των 5 δισ. ευρώ δρομολογεί η διοίκηση της «Μαρφίν», βάζοντας το θέμα στη συνέλευση των μετόχων τους που προγραμματίζουν για τα τέλη του Μάρτη. Στόχος τους, όπως αναφέρουν στις επίσημες ανακοινώσεις τους είναι να προχωρήσουν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις σε Ελλάδα, Κύπρο και άλλες γειτονικές αγορές, σε συνεργασία με μεγαλοεπιχειρηματίες και «επενδυτικά» επιχειρηματικά σχήματα από το Ντουμπάι.

Οπως ανακοινώθηκε χτες, η θυγατρική εταιρεία συμμετοχών «Μαρφίν FG» για το έτος 2006 αποκόμισε κέρδη που φτάνουν στα 257,7 εκατ. ευρώ με αύξηση 694% σε ετήσια βάση.

  • Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 149,2 εκατ. ευρώ προτείνει η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής στη γενική συνέλευση των μετόχων.
ΕΦΟΡΙΑ
Παράταση στους επαγγελματίες

Παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για επαγγελματίες και επιχειρήσεις δόθηκε με απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Αντ. Μπέζα. Η σχετική προθεσμία μεταφέρεται για τις 16 του Μάρτη (αντί 1η Μάρτη) και η διαδικασία -ανάλογα με τον ΑΦΜ - ολοκληρώνεται σε 11 εργάσιμες μέρες.

ΕΦΟΡΙΑ
Παραχώρηση κύριας κατοικίας

Διευκρινίσεις για το πότε η Εφορία υπολογίζει τεκμαρτό εισόδημα από τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης κατοικίας από γονείς σε παιδιά (ή το αντίστροφο) δίνει με εγκύκλιο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα φορολογικό νόμο, η απαλλασσόμενη από το τεκμήριο επιφάνεια είναι στα 200 τ.μ., στην οποία όμως - όπως ορίζει η ερμηνευτική εγκύκλιος - συνυπολογίζονται και η επιφάνεια μιας μόνο δωρεάν παραχωρούμενης αποθήκης και ενός χώρου στάθμευσης που βρίσκονται στην ίδια οικοδομή με την κύρια κατοικία.

ΕΦΕΤ
Γαρίδες με ... μπόλικα συντηρητικά

Ποσότητες γαρίδων νωπών και κατεψυγμένων με συντηρητικές ουσίες που ξεπερνούσαν τα επιτρεπόμενα όρια βρήκαν και απέσυραν ή κατέσχεσαν κλιμάκια του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Συγκεκριμένα, πρόκειται για γαρίδες:

  • Κατεψυγμένες με την εμπορική επωνυμία «Γάμπαρη ΜΜ. GAMBA DE ALTURA - MM» σε συσκευασίες των 5 κιλών που περιέχουν ποσότητα θειωδών αλάτων πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Το προϊόν με αριθμό παρτίδας LOT 607 και ημερομηνία λήξης 7/8/07 παρασκευάστηκε και διακινήθηκε από την εταιρεία «Ανεμότρατα - Super Fish AE». Επίσης, σε παρτίδα του ίδιου προϊόντος με αριθμό LOT 705 και ημερομηνία λήξης 29/1/09 διαπιστώθηκε ότι η ουσία πυροθειώδες νάτριο αναγράφεται μόνο με τον κωδικό της αριθμό Ε223 και όχι με το πλήρες όνομα όπως προβλέπεται. Ο ΕΦΕΤ ζήτησε από την επιχείρηση την απόσυρση του συνόλου των παραπάνω παρτίδων
  • Νωπές που διακινήθηκαν από ιχθυοπωλεία της Κεντρικής Αγοράς του Ηρακλείου και περιέχουν ποσότητα θειωδών αλάτων πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Οι συγκεκριμένες ποσότητες γαρίδων κατασχέθηκαν από συνεργεία του ΕΦΕΤ, ενώ ο Φορέας καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί ήδη τα συγκεκριμένα προϊόντα να μην τα καταναλώσουν.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ