ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ»
Τροφοδοτούν με σίγουρα κέρδη τους ιδιώτες

Την κατασκευή και νέων έργων, ενδεικτικού προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ, αποφάσισε χτες η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη την πολιτική παράδοσης των δημόσιων υποδομών (σχολείων, νοσοκομείων κλπ.) στο ιδιωτικό κεφάλαιο, με επαχθείς οικονομικούς όρους για το Δημόσιο και κατ' επέκταση για τους Ελληνες φορολογούμενους.

Ετσι, η Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων (ΣΔΙΤ), που συνεδρίασε χτες, με τη συμμετοχή εκπροσώπων 7 υπουργείων, αποφάσισε να αναθέσει σε ιδιώτες την κατασκευή έργων, συνολικού - ενδεικτικού - προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την κατασκευή, με τη μέθοδο των «Συμπράξεων», 3 νοσοκομειακών μονάδων, 11 νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, 5 κτιριακών μονάδων για τις ανάγκες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, 23 νέων σχολικών κτιρίων σε διάφορες Περιφέρειες της χώρας, καθώς και η εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων ασφάλειας σε 12 λιμάνια.

Για τις μεν κτιριακές υποδομές, στην περίπτωση των νοσοκομείων, προβλέπεται η εκμετάλλευσή τους από τους ιδιώτες επιχειρηματίες για 27 χρόνια και για τις λοιπές υποδομές (σχολεία, αστυνομικά κτίρια) για 25 χρόνια. Για την εγκατάσταση συστημάτων ασφάλειας στα λιμάνια, προβλέπεται υπογραφή σύμβασης με την ιδιωτική εταιρεία που θα αναλάβει το έργο για 7 χρόνια.

Αποτελεί, βέβαια, κοινό μυστικό ότι τα χρήματα που θα καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο στη διάρκεια εκτέλεσης των συμβάσεων θα είναι σαφώς περισσότερα, σε σχέση με την επιλογή κατασκευής τους από το ίδιο το Δημόσιο. Αυτό άλλωστε το ομολογεί έμμεσα και η ίδια η κυβέρνηση, η οποία δικαιολογεί την παράδοση των δημόσιων υποδομών στους ιδιώτες με το επιχείρημα ότι με τον τρόπο αυτό τα έργα θα υλοποιηθούν ταχύτερα... Για να «φουσκώσουν», μάλιστα, τον συνολικό προϋπολογισμό των έργων, αυξάνουν τον ενδεικτικό προϋπολογισμό και με ένα πρόσθετο 20%, που, όπως υποστηρίζουν, αφορά το κόστος ασφάλειας και συντήρησής τους... Με τέτοια τερτίπια, επιχειρούν να δικαιολογήσουν τα αυξημένα ενοίκια που θα καταβάλουν στους ιδιώτες επιχειρηματίες, ενοίκια τα οποία ενσωματώνουν, εκτός από την απόσβεση των κεφαλαίων, και το υψηλότατο κέρδος. Από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας προκύπτει ότι στους ιδιώτες κατασκευαστές παραχωρείται και η εμπορική εκμετάλλευση συγκεκριμένων χώρων, χωρίς να διευκρινίζεται τι θα αφορά η εμπορική αυτή εκμετάλλευση...

Τα νέα έργα

Τα έργα που εγκρίθηκαν να ενταχθούν στα ΣΔΙΤ είναι τα ακόλουθα (στην παρένθεση ο ενδεικτικός προϋπολογισμός σε εκατ. ευρώ):

  • Κατασκευή του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων στη Θεσσαλονίκη (324).
  • Κατασκευή του Ογκολογικού Κέντρου θεσσαλονίκης (330).
  • Κατασκευή νέου Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας (109).
  • Ανακατασκευή κτιριακού συγκροτήματος για τη στέγαση υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου στα Γιάννενα (16).
  • Ανέγερση κτιρίου Διοικητηρίου για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (28).
  • Ανέγερση κτιρίου Διοικητηρίου για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων (19).
  • Ανέγερση κτιρίου Διοικητηρίου για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας (30).
  • Ανέγερση κτιρίου Διοικητηρίου για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορίνθου (19).
  • Κατασκευή και συντήρηση 23 νέων σχολικών υποδομών στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων (63).
  • Κατασκευή 11 νέων κτιρίων της Ελληνικής Αστυνομίας (124).
  • Εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων ασφάλειας σε 12 λιμάνια της χώρας (342).
ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Νέο δάνειο για 50 χρόνια

Στην αποπληρωμή τόκων για το 2007 θα δαπανηθούν 300 εκατ. ευρώ παραπάνω από το φόρο εισοδήματος που θα πληρώσουν τα 5,5 εκατ. μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, ΕΒΕ

Χαράς ευαγγέλια επαγγέλλεται η κυβέρνηση της ΝΔ για τους τραπεζίτες και άλλους κόρακες των διεθνών χρηματαγορών που λυμαίνονται και θησαυρίζουν από το υπέρογκο κρατικό χρέος της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο και στη ρότα των προκατόχων του ΠΑΣΟΚ προχώρησαν χτες στη σύναψη ενός ακόμη δανείου, ύψους 1 δισ. ευρώ και διάρκειας 50 ετών, που σημαίνει ότι θα πληρώνουμε δόσεις μέχρι και το έτος 2057!

Ακόμα περισσότερο και στο όνομα της «Ελληνικής Δημοκρατίας» - όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους - δίνουν πρόσθετα εχέγγυα στους μεγαλορεντιέρηδες, καθώς το εν λόγω δάνειο έχει και ρήτρα τιμαριθμοποίησης, συνδέεται δηλαδή και θα αποπληρώνεται κάθε χρόνο με βάση τον ευρωπαϊκό δείκτη πληθωρισμού. Πάνω σε αυτό θα μπαίνει και επιπλέον ποσοστό 2,085%. Ο μεγαλομεσάζοντας της έκδοσης και της διάθεσης των ομολόγων ήταν η «Goldman Sachs» - συνεργάτης και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ σε διάφορες «δουλιές» - μαζί με τις τράπεζες Εθνική, Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση) και Αλφα (όμιλος Κωστόπουλου). Αγνωστες, για την ώρα, είναι η προμήθειες που τσέπωσαν οι μεσάζοντες, οι οποίες, βέβαια, επίσης πληρώνονται από το μόχθο του λαού. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Π. Δούκας δηλώνει ευτυχής για την... «εμπιστοσύνη που δείχνουν οι αγορές στην ελληνική οικονομία» (sic!)...

Σαν δυο σταγόνες νερό

Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης από 114,5 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 1997, στο τέλος του 2004 είχε εκτιναχτεί στα 201,2 δισ. ευρώ. Στην 7ετία 1997 - 2004 (πασοκικής διακυβέρνησης) καταγράφεται αύξηση ύψους 86,7 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 75%. Τη σκυτάλη παρέλαβε επάξια η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, με αποτέλεσμα μέσα σε μια δεκαετία (1997 - 2007), το χρέος να υπερδιπλασιάζεται από 114,5 δισ. σε 234,4 δισ. ευρώ.

Για φέτος (2007), σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, για την αποπληρωμή τόκων (χώρια τα χρεολύσια) θα δαπανηθεί το αστρονομικό κονδύλι των 9,75 δισ. ευρώ, δηλαδή 300 εκατ. ευρώ παραπάνω από τους άμεσους φόρους που θα πληρώσουν 5,5 εκατ. μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, ΕΒΕ!..

ΚΚΕ
Ακριβά και μετά τη μείωση τα εισιτήρια του μετρό

Δυσβάσταχτο εξακολουθεί να είναι το εισιτήριο του μετρό για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της Ανατολικής Αττικής, παρά τη μείωσή του, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου και Λιάνα Κανέλλη με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, με την οποία καλούν την κυβέρνηση να προσαρμόσει την τιμή του εισιτηρίου του μετρό στις στάσεις Παλλήνης, Κάντζας και Κορωπίου, στις τιμές που ισχύουν για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Σημειώνεται ότι από χτες το απλό εισιτήριο μιας διαδρομής του μετρό και του προαστιακού σιδηροδρόμου από το σταθμό Λαρίσης για τους παραπάνω προορισμούς μειώθηκε από 3 ευρώ σε 1,80.

Στην Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι δύο βουλευτές του Κόμματος επισημαίνουν ότι οι κάτοικοι και οι μαζικοί φορείς της περιοχής Παλλήνης - Γλυκών Νερών, Παιανίας και Κορωπίου διαμαρτύρονται έντονα για την τιμή του εισιτηρίου του μετρό σε Παλλήνη, Κάντζα και Κορωπί. Υπογραμμίζουν ότι η μείωση στην τιμή του εισιτηρίου, από 3 σε 1,80 ευρώ, δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική και τονίζουν ότι το αντίτιμο του εισιτηρίου εξακολουθεί να είναι δυσβάσταχτο για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της περιοχής. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών ζητούν να προσαρμοστεί η τιμή του εισιτηρίου του μετρό στην τιμή της αστικής εισφοράς, όπως συμβαίνει με τις αστικές συγκοινωνίες της ΕΘΕΛ.

Οι Βέρα Νικολαΐδου και Λιάνα Κανέλλη ρωτούν τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών πότε προτίθεται να προσαρμόσει την τιμή του εισιτηρίου του μετρό στις στάσεις Παλλήνης - Κάντζας - Κορωπίου ως αστική, όπως συμβαίνει με τις αστικές συγκοινωνίες της ΕΘΕΛ.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Κατασχέθηκαν ακατάλληλα τυριά και ψάρια

Πάνω από μισό τόνο ακατάλληλα, για κατανάλωση, γαλακτοκομικά προϊόντα κατέσχεσαν χτες οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά στο σούπερ μάρκετ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΑΕ» (Γρ. Λαμπράκη 404, Κερατσίνι). Συγκεκριμένα, 660 κιλά διάφορα τυριά (μαλακά, ημίσκληρα, σκληρά), βούτυρο, γιαούρτι, salad dressing, σε δοχεία, βαρέλια ξύλινα ή αεροστεγείς πλαστικές συσκευασίες, κατασχέθηκαν, καθώς βρέθηκαν σε ψυγείο που λειτουργούσε με θερμοκρασίες ...φούρνου. Η θερμοκρασία του ψυγείου ήταν +18ο C αντί της ενδεδειγμένης θερμοκρασίας (0o έως +2o C).

Παράλληλα, αποφασίστηκε η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας μέχρι συμμορφώσεώς τους:

  • Tου εστιατορίου «ΕΛ ΑΜΠΑΣΥ - ΑΜΠΝΤΕΛ ΝΑΣΕΡ», Νοταρά 128 Πειραιάς, το οποίο βρέθηκε γεμάτο κατσαρίδες και σκόνη.
  • Tου καταστήματος «ΥΠΕΡΑΓΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» του Κιάμου Παναγιώτη, Κύπρου - Ηλιακτή Σαλαμίνας, το οποίο λειτουργούσε παρανόμως και ως ψητοπωλείο και καπνοπωλείο, με πλημμελή καθαριότητα και ληγμένα προϊόντα.

Προχτές, επίσης, οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά προχώρησαν στην κατάσχεση από τα ψυγεία «ΚΑΛΑΔΑ ΕΠΕ» (Γ. Παπανδρέου 5) περίπου 5 τόνων κατεψυγμένα ψάρια, σε δείγμα των οποίων ανιχνεύτηκαν υψηλά επίπεδα υδραργύρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ