ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νόμιμο δικαίωμά μας οι διακρατικές συμφωνίες

Εντονη υπήρξε η αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης για την παρέμβαση της Αγκυρας στη γαλλοκυπριακή αμυντική συμφωνία.

«Αποτελεί νόμιμο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάπτει συμφωνίες με ξένες χώρες, χωρίς να απαιτείται η εκ των προτέρων έγκριση της Τουρκίας», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χριστόδουλος Πασιαρδής.

Ο εκπρόσωπος υπέδειξε ότι μοναδική πηγή ανησυχίας και αστάθειας στην περιοχή είναι η ίδια η Τουρκία, με την απαράδεκτη πολιτική συμπεριφορά και νοοτροπία της.

Τόνισε επίσης ότι η υπογραφή της διμερούς συμφωνίας με τη Γαλλία δεν αποτελεί ανησυχητική εξέλιξη, όπως ισχυρίζεται η Αγκυρα.

«Ο τελευταίος, που νομιμοποιείται να μιλά και να επικαλείται τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι η Τουρκία», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Λιλλήκας. «Η Τουρκία απέδειξε ότι έχει μετατραπεί σε αποσταθεροποιητικό παράγοντα με τις πρόσφατες απειλές της, όχι μόνο κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και κατά του Λιβάνου και της Αιγύπτου».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε χτες συνάντηση με τον Επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αντρις Πιέμπαλγκς, τον οποίο ενημέρωσε για το Κυπριακό και την πολιτική της Κύπρου στο θέμα των πετρελαίων. Ο Γ. Λιλλήκας δήλωσε ότι υπήρξε συναντίληψη στην προοπτική για τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ενέργειας. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα, η ενεργειακή πολιτική να ενταχθεί στο πλαίσιο καλής γειτονίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ενέργεια έγινε δεκτός και από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

ΝΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πρόκληση η επίσκεψη Ρις

Σε πικετοφορία διαμαρτυρίας κατά του Aμερικανού πρέσβη Τσαρλς Ρις καλεί το λαό και τη νεολαία σήμερα, Σάββατο 3 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης, η ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ, με αφορμή την επίσκεψή του στο νομό μετά από πρόσκληση του βουλευτή της ΝΔ και πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Π. Σκανδαλάκη.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ σημειώνει πως «αποτελεί πρόκληση στα αντιιμπεριαλιστικά, αντιαμερικανικά αισθήματα του λαού μας η άφιξη στη Σπάρτη του εκπροσώπου του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού Τσ. Ρις. Και μάλιστα τούτες τις ημέρες που συμπληρώνονται 8 χρόνια από το βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας και 4 χρόνια κατοχής στο Ιράκ έρχονται ζωντανά στις μνήμες τα φριχτά και κτηνώδη εγκλήματα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού σε συνεργασία με τον άλλο πόλο του ιμπεριαλισμού την ΕΕ, ενάντια στους λαούς που αντιστέκονται και αγωνίζονται για το δικαίωμα να καθορίζουν μόνοι τους τις τύχες τους».

Καταλήγοντας τονίζεται: «Για τους κομμουνιστές και τους εργαζόμενους της Λακωνίας, η επίσκεψη του Aμερικανού πρέσβη αποτελεί πρόκληση και για έναν παραπάνω λόγο: Γιατί ακόμα δεν έχουν κλείσει οι πληγές από τα κορμιά των αγωνιστών του ΔΣΕ και της Εθνικής Αντίστασης, από τις βόμβες Ναπάλμ που έριχναν για να στηρίξουν τους δωσιλόγους και συνεργάτες των Γερμανών για να επιβάλουν την κυριαρχία τους, να εμποδίσουν την εκφρασμένη θέληση του ελληνικού λαού να ζήσει σε μια Ελλάδα κοινωνικά δίκαιη και ανεξάρτητη».

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
Περιμένουμε απάντηση από το ΝΑΤΟ...

Τις εντυπώσεις προσπάθησε να διασκεδάσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκης, για τη χλιαρή αντίδραση της κυβέρνησης, απέναντι στην τουρκική απαίτηση που υιοθετήθηκε από το ΝΑΤΟ, για εξαίρεση από ελληνοΝΑΤΟική άσκηση του εναέριου χώρου του Αϊ Στράτη, με επίκληση δήθεν αποστρατιωτικοποίησής της.

Ο υπουργός Αμυνας, απαντώντας χτες σε σχετική ερώτηση, από το Βισμπάντεν της Γερμανίας, υποστήριξε ότι έγιναν «όλες οι απαραίτητες κινήσεις που έπρεπε να γίνουν». Ωστόσο, έδωσε ελαφρυντικά στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «δεν έχει τα δικαιοδοτικά εκείνα όργανα τα οποία μπορούν να κρίνουν Συνθήκες και να ερμηνεύσουν τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και γι' αυτό ακριβώς και στο παρελθόν έχουν συμβεί τέτοιες περιπτώσεις, όχι μόνο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, αλλά και αρκετές άλλες». Επίσης ανέφερε ότι οι ελληνικές θέσεις έγιναν γνωστές στο ΝΑΤΟ με την επιστολή του υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ και με την πρόσκληση στο υπουργείο Αμυνας όλων των ακολούθων Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, στους οποίους «εκφράσαμε τις απόψεις μας και τις διαφωνίες μας», καθώς και με την επίσκεψη στον γγ του ΝΑΤΟ του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας.

Ωστόσο, όπως είπε ο Ε. Μεϊμαράκης, «περιμένουμε την απάντηση, η οποία πιστεύουμε θα αντανακλά τις ελληνικές θέσεις, διότι αυτές οι θέσεις είναι οι αντικειμενικά σωστές βάσει των Συνθηκών που υπάρχουν».

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Σάββατο, στις 17.35, την εκπομπή «Ματιές στον κόσμο». Η Αννα Μπαλλή συζητά με τον Ερμες Ερέρα Ερνάντες, πρέσβη της Κούβας, τον Δημήτρη Καραγιάννη, δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη», τον Κώστα Τουμασάτο, ΓΓ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Αλληλεγγύης και τον Γιώργο Ποντικό, στέλεχος του ΠΑΜΕ, σχετικά με τα σχέδια για νέες πιέσεις εναντίον της Κούβας από αντικομμουνιστές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ.

Εκδήλωση της ΠΟΑΟ

Η ΠΟΑΟ, με όλες τις οργανώσεις που ανήκουν στη δύναμή της, διοργανώνει τη Δευτέρα 5 του Μάρτη 2007, ώρα 5.30 μ.μ., στην αίθουσα της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου γωνία), πολιτική εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ στις 23.2.1943.

Ταυτόχρονα, θα τιμήσει την ίδρυση του Κόκκινου Στρατού που σήκωσε το κύριο βάρος στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και συνέτριψε το χιτλερικό τέρας μέσα στη φωλιά του στο Βερολίνο. Επίσης, θα τιμήσει την επέτειο της παλλαϊκής διαδήλωσης του λαού της Αθήνας και του Πειραιά, στις 5 του Μάρτη 1943, ενάντια στην πολιτική επιστράτευση.

ΕΔΥΕΘ
Για τον Ν. Νικηφορίδη

Εκδήλωση μνήμης και αγώνα προς τιμήν του αγωνιστή της ειρήνης Ν. Νικηφορίδη οργανώνει η ΕΔΥΕΘ, αύριο Κυριακή 4 Μάρτη 2007, ώρα 11.30 το πρωί, στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές, επί της οδού Παπαναστασίου, απέναντι από την εκκλησία των Αγ. Θεοδώρων, όπου και το μνημείο του αγωνιστή. Η ΕΔΥΕΘ καλεί το λαό, τη νεολαία και τους φορείς της πόλης να πάρουν μέρος.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Τιμούν τον ΔΣΕ

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εύβοιας της ΚΝΕ διοργανώνει σήμερα, Σάββατο, 3 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στη Χαλκίδα, εκδήλωση αφιερωμένη στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία από τον Τ. Χρονά, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου, προβολή ντοκιμαντέρ με σπάνιο οπτικό υλικό από τη δράση του ΔΣΕ, συζήτηση και μουσικό πρόγραμμα από συγκρότημα της ΚΝΕ.

ΕΕΔΔΑ
Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) θα πραγματοποιήσει τη 10η εκλογοαπολογιστική της συνέλευση, τη Δευτέρα 5 Μάρτη, στις 5 μ.μ., στα γραφεία της ΠΟΛ (Κάνιγγος 27). Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι: Απολογισμός και Προγραμματισμός, Οικονομικός απολογισμός, Εκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής, Αρχαιρεσίες.

Οι υποψηφιότητες για το Προεδρείο και την Εξελεγκτική Επιτροπή υποβάλλονται στη Γραμματεία τρεις τουλάχιστον μέρες πριν από τη μέρα της ψηφοφορίας.

Συνελεύσεις των Επιτροπών Ειρήνης

Εκλογοαπολογιστικές Συνελεύσεις πραγματοποιούν οι Επιτροπές Ειρήνης ενόψει της 13ης Συνδιάσκεψης της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η του Απρίλη στην Αθήνα. Η Συνδιάσκεψη της ΠΕΔΥΕ πραγματοποιείται μπροστά στο 15ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ στις 21-22 του Απρίλη.

-- Επιτροπή Ειρήνης Υμηττού, τη Δευτέρα 5 του Μάρτη, στις 7 μ.μ. στο Δημαρχείο.

-- Επιτροπή Ειρήνης Ελληνικού, την Τετάρτη 7 του Μάρτη στις 6.30 μ.μ., στο Μαρίνειο Θεατράκι (Χαλδείας και Ιασονίδου).

-- Επιτροπή Ειρήνης Αλίμου, τη Δευτέρα 12 του Μάρτη στις 7 μ.μ., στα γραφεία της (Δωδεκανήσου 57).

Στο Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

Την Τρίτη 6 Μάρτη στις 10.30 π.μ. αντιπροσωπεία του Τμήματος Υγείας και της Αχτιδικής Επιτροπής Μεσογείων του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος και αντιπρόεδρο της Βουλής Παναγιώτη Κοσιώνη, θα επισκεφτεί το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΠΝΑ) στη Ραφήνα.

Η αντιπροσωπεία θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση του ΠΝΑ, με την επιστημονική επιτροπή και με το σωματείο εργαζομένων. Στις 12 το μεσημέρι η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα παρουσιάσει τις απόψεις του Κόμματος για τις εξελίξεις στο ΠΝΑ και την Ψυχική Υγεία στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ