ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
Κάτεργο το τουριστικό «IVORY»

Καταγγελία στο ΥΕΝ μετά από έλεγχο στο νέο Μόλο Δραπετσώνας, όπου επισκευάζεται το πλοίο

«Στο μηχανοστάσιο εργάζονταν τέσσερις ανασφάλιστοι ναυτεργάτες με εξευτελιστικά ημερομίσθια. Το ναυτολόγιο δεν υπήρχε στο πλοίο και παρότι ειδοποιήσαμε να το φέρουν, δεν το έφεραν τις δύο ώρες που παραμείναμε στο πλοίο, ώστε να γίνει έλεγχος για να διαπιστωθεί πόσοι είναι ναυτολογημένοι και αν τηρείται η νομοθεσία. Τα συνεργεία που εκτελούσαν επισκευές στο πλοίο τα περισσότερα δεν είχαν παρουσιάσει άδεια εργασιών. Δεν υπήρχε εξαερισμός στους χώρους εργασιών με χρήση φλόγας, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική και ιδιαίτερα στο μηχανοστάσιο δεν είχαν παρθεί μέτρα ασφαλείας».

Πρόκειται για την καταγγελία που έστειλαν χτες τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη και τις αρμόδιες αρχές, αναφέροντας τα όσα εντόπισε η αντιπροσωπεία τους μετά από έλεγχο που διενήργησε μαζί με τη μεικτή Επιτροπή Ελέγχου της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, στο τουριστικό πλοίο «IVORY», που επισκευάζεται στο νέο Μόλο Δραπετσώνας.

Το πλοίο ανήκει στην εταιρεία «ΛΟΥΗΣ» του εφοπλιστή Λοΐζου. Ο Μ. Κεφαλογιάννης, προκειμένου να φέρει ο εφοπλιστής Λοΐζος στην ελληνική σημαία 4 πλοία του, ανάμεσα στα οποία είναι και το «IVORY», σύνταξε το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, για την απαλλαγή των εφοπλιστών της κρουαζιέρας από τις ασφαλιστικές εισφορές προς το ΝΑΤ.

Το θέμα δε σταματάει εδώ. Ο εφοπλιστής Λοΐζος, πλήρως αποθρασυμένος από την εφοπλιστόδουλη πολιτική της ΝΔ, ταυτόχρονα με τη «μαύρη εργασία», συνολικά την άγρια εκμετάλλευση που επιβάλλει σε ναυτεργάτες και εργατοτεχνίτες, έχει παραβιάσει ακόμα και αυτό το νομοθετικό έκτρωμα του Κεφαλογιάννη! Δεν έχει καταβάλει έστω τις εγγυητικές επιστολές που προβλέπει αυτό νομοθετικό εξάμβλωμα και έχει «φεσώσει» το ΝΑΤ με πάνω από ενάμισι εκατομμύριο δολάρια! Βέβαια, η εταιρεία «ΛΟΥΗΣ» για το 2006 παρουσίασε τεράστια αύξηση κερδών κατά 195% σε σχέση με το 2005 και από 8 εκατομμύρια ευρώ το 2005 τα κέρδη εκτινάχτηκαν το 2006 στα 23,6 εκατομμύρια ευρώ...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΣΑΥ
Καμιά δέσμευση για την εξόφληση των χρεών

Με γενικόλογες αναφορές επιχείρησε χτες ο υφυπουργός Εργασίας, Γεράσιμος Γιακουμάτος, να απαντήσει σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Αντώνη Σκυλλάκου, στα προβλήματα υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζει το Ταμείο των Υγειονομικών και των Φαρμακοποιών (ΤΣΑΥ), το οποίο μάλιστα προχωρά και σε αγορά τραπεζικών μετοχών, επιβαρύνοντας τους εργαζόμενους.

Ο Γ. Γιακουμάτος υποστήριξε ότι σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση η τωρινή διπλασίασε την επιχορήγηση, δίνοντας 20 εκατομμύρια ευρώ για το 2007, ενώ για τα χρέη ανέφερε ότι θα υπάρξει μελλοντική τακτοποίηση των οφειλών. Οσον αφορά την αγορά μετοχών, ο υφυπουργός υποστήριξε ότι αυτό «είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των συμβούλων και του προέδρου» του Ταμείου. Επίσης είπε ότι η κυβέρνηση θα «αξιοποιήσει την κινητή και ακίνητη περιουσία των ταμείων με διαφάνεια».

Ανταπαντώντας ο Αντώνης Σκυλλάκος, ζήτησε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το πόσα είναι τα χρέη και πότε θα εξοφληθούν, λέγοντας πως μέχρι το 1997 ήταν 60 δισεκατομμύρια δραχμές. Επισήμανε ότι «όσο δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό και η μηχανοργάνωση, δε θα αντιμετωπίζεται το πρόβλημα». Αναφορικά με τις αγορές μετοχών, ο Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε ότι «η κυβέρνηση μπορεί και ελέγχει την πλειοψηφία σε κάθε διοικητικό συμβούλιο», ενώ σχετικά με την αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων σημείωσε πως «η αξιοποίηση περιλαμβάνει και την πώληση της περιουσίας».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ» - ΧΑΛΚΙΔΑ
Ανυποχώρητοι απέναντι στην πολυεθνική

«Δεν υποχωρούμε στον αγώνα μας». Πάνω σ' αυτή τη βάση γίνονται πλέον οι συζητήσεις στα «πηγαδάκια» των εργαζομένων στην «ΑΓΕΤ Ηρακλής ΙΙΙ» (πρώην «Τσιμέντα Χαλκίδας»), στην περιφρούρηση, στους χώρους παραγωγής, στα γραφεία, στο νταμάρι, το οποίο η πολυεθνική θέλει να παραδώσει σε εργολάβο, με αποτέλεσμα οι 52 εργαζόμενοι να βρίσκονται στον αέρα.

Η πολυεθνική «LAFARGE» απαιτεί την υποταγή των εργαζομένων, που ξεσηκώθηκαν ενάντια στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της. Χτες, που εκατοντάδες τσιμεντεργάτες είχαν μαζευτεί και περιφρουρούσαν το χώρο του λατομείου για να μην πατήσει πόδι εργολάβου, εμφανίστηκαν δυνάμεις καταστολής (φωτ.), μετά από πρόσκληση της εργοδοσίας, για να προστατέψουν τα κέρδη της πολυεθνικής. «Ο αγώνας συνεχίζεται», δήλωσε στο «Ρ» ο Ηλίας Κούκουρας, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Τσιμεντάδικο της Χαλκίδας. «Μπροστά μας έχουμε την καθημερινή περιφρούρηση των χώρων για να μη γενικευτούν οι εργολαβίες, είμαστε ανυποχώρητοι στην εργολαβοποίηση του λατομείου και προετοιμαζόμαστε για την 24ωρη απεργία της ερχόμενης Δευτέρας και την απογευματινή πλατιά σύσκεψη φορέων και σωματείου. Χρειαζόμαστε την πραγματική συμπαράσταση και αλληλεγγύη όλων».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Περιφερειακές συγκεντρώσεις, με απόφαση των συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών τους, διοργανώνουν οι συνταξιούχοι την Τετάρτη 14 Μάρτη, προβάλλοντας το σύνολο των αιτημάτων τους για αξιοπρεπή διαβίωση και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Συγκεντρώσεις θα γίνουν στην Αθήνα, στην Πάτρα (για την Πελοπόννησο), στη Θεσσαλονίκη (για τη Μακεδονία και τη Θράκη), στη Λάρισα (για τη Θεσσαλία) και στην Πρέβεζα (για την Ηπειρο).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μαζική συγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι στην Ψυχική Υγεία και Κοινωνική Αποκατάσταση Ασθενών, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλιά, εξασφάλιση χρηματοδότησης για τη λειτουργία των δομών, καθώς και καταβολή όλων των δεδουλευμένων που τους οφείλονται. Στο πλευρό τους, βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, ο οποίος τους κάλεσε να παλέψουν για ένταξή τους στο Δημόσιο και ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποίησης του τομέα της ψυχικής υγείας.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ - ΕΥΒΟΙΑ: «Ο κόμπος έφτασε στο χτένι» για τους 70 εργαζόμενους στο «Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Εύβοιας», στο Βαθύ Αυλίδας, που χτες πραγματοποίησαν 2ωρη στάση εργασίας αντιδρώντας στις τεράστιες ελλείψεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 20 νοσηλευτές δεν «παίρνουν ανάσα», ενώ, αν παραμείνει αυτή η άθλια κατάσταση, ούτε άδειες δε θα πάρει το προσωπικό. Τα δίκαια αιτήματά τους στηρίζει έμπρακτα η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ.

ΦΑΡΜΑΚΑ: Τις νέες ανατιμήσεις και αυξήσεις στην τιμή των φαρμάκων που αγγίζουν το 28,5%, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι η κυβέρνηση θέλει το φάρμακο εμπορεύσιμο είδος με στόχο το επιχειρηματικό κέρδος. Καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τις αυξήσεις και τονίζει ότι «το ζήτημα της υγείας του λαού δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο κερδοσκοπίας των φαρμακοβιομηχάνων που κοστολογούν τα φάρμακα πανάκριβα». Αντίθετη δηλώνει και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ ΗΣΑΠ
Πρώτη δύναμη η ΔΑΣ

Πρώτη δύναμη, με σημαντική αύξηση σε ψήφους και ποσοστό, αναδείχτηκε η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) στις εκλογές του Σωματείου Ηλεκτροδηγών ΗΣΑΠ. Η ΔΑΣ εξασφάλισε 3 από τις 7 έδρες στο ΔΣ του Σωματείου. Στις προηγούμενες εκλογές είχε 1 έδρα. Η παράταξη «Δημοκρατική Ενότητα - Συνεργασία» (ΠΑΣΚΕ - ΣΥΝ - ΔΑΚΕ) πήρε 2 έδρες, από τρεις που είχε και το ψηφοδέλτιο της Ενιαίας Εκφρασης πήρε 2 έδρες (είχε 1).

Τα στελέχη της ΔΑΣ επισημαίνουν ότι μεταξύ των στόχων τους περιλαμβάνονται η συγκρότηση αντιπροσωπευτικού προεδρείου χωρίς αποκλεισμούς και συναλλαγές και η κατάκτηση της ενότητας των εργαζομένων στο πλαίσιο ενός Σωματείου με σαφή ταξικό προσανατολισμό. Παράλληλα, τονίζουν ότι πρώτη τους μέριμνα είναι η συνεργασία με τα σωματεία των συγκοινωνιών και με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για τη συγκρότηση του Μετώπου, την ενίσχυση της δράσης των συνδικάτων, τη γέννηση και την ανάπτυξη νικηφόρων αγώνων για το συμφέρον της εργατικής τάξης.

Στον τόπο 18χρονος εργάτης

Δεν έχει τέλος ο φόρος αίματος της εργατικής τάξης στο βωμό του κέρδους των εργοδοτών. Χτες το πρωί, στη μακάβρια λίστα των σκοτωμένων εργατών προστέθηκε το όνομα του Pheterhkoah Smpentin, μόλις 18 χρόνων, από την Αλβανία. Ο εργάτης μαζί με έναν ακόμα συμπατριώτη του είχαν προσληφθεί από τον Γιώργο Λουκιανό, ιδιοκτήτη επιχείρησης εμπορίας μικρών σκαφών στην οδό Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά, για να βάψουν την αποθήκη του καταστήματος. Ηταν και οι δύο ανασφάλιστοι.

Ο 18χρονος ήταν ανεβασμένος σε ακατάλληλη σκαλωσιά, η οποία δε διέθετε τα απαραίτητα ασφαλιστικά κιγκλιδώματα και σκάλα. Οπως ειπώθηκε, σκαρφάλωναν από τα σίδερα για να ανεβοκατέβουν. Κάποια στιγμή ο νεαρός εργάτης γλίστρησε, έπεσε με το κεφάλι στο πεζοδρόμιο και έμεινε στον τόπο. Μεταφέρθηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά, όπου διαπιστώθηκε απλά ο θάνατός του...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ