ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΟΗΕ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Κινητικότητα και επαφές με σημασία

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΡΙΑΝΤ.-

«Μια στρατιωτική επίθεση στο Ιράν θα πετύχει τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που υποτίθεται ότι στοχεύει: Δηλαδή, το Ιράν θα επιταχύνει την προσπάθειά του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αν όντως υφίσταται μια τέτοια προσπάθεια». Αυτό επισημαίνει, σε έκθεσή του, το Ινστιτούτο Ερευνών της Οξφόρδης, η οποία φιλοξενεί εκτενή εισαγωγή υπογεγραμμένη από τον πρώην επιθεωρητή του ΟΗΕ για το Ιράκ, Χανς Μπλιξ, ο οποίος είχε διαφωνήσει κάθετα με την εισβολή και είχε επιμείνει ότι δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής.

Την ίδια ώρα, τόσο ο Βούλγαρος υπουργός Αμυνας, όσο και η Αγκυρα διέψευδαν δημοσιεύματα που έφεραν τις στρατιωτικές βάσεις των χωρών τους να ετοιμάζονται για να παράσχουν βοήθεια και υποστήριξη σε ενδεχόμενη αμερικανική αεροπορική επίθεση στο Ιράν. Από την άλλη πλευρά, οι 5 χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία παρέπεμπαν τη συνέχιση των συνομιλιών για τη λήψη νέας απόφασης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στους πρεσβευτές τους στον ΟΗΕ, ενώ διαρρεόταν ότι «έχουν εμφανιστεί αρκετές διαφωνίες και εμπόδια».

Στο περιθώριο των εξελίξεων αυτών, μια περίεργη υπόθεση έρχεται στο φως. Η Τεχεράνη φέρεται να ζητά εξηγήσεις από την Αγκυρα για την εξαφάνιση, από ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης, του πρώην διευθυντή του ιρανικού υπουργείου Αμυνας, που είχε μεταβεί για «επίσημες επαφές» στην Τουρκία. Ο Ιρανός αξιωματούχος, που φέρεται να σχετίζεται με το πυρηνικό πρόγραμμα, αγνοείται από τις 7 Φλεβάρη.

Συνάντηση με σημασία και αμφίβολη επιτυχία

Εξαιρετικά σημαντική για τα δεδομένα του μουσουλμανικού κόσμου ήταν η συνάντηση του Προέδρου του σιιτικού Ιράν με τον ουαχαμπίτη (σουνίτη) Σαουδάραβα βασιλιά. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συνεργαστούν περαιτέρω για να «εμποδίσουν τα εχθρικά σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο το διχασμό του ισλαμικού κόσμου σε σιίτες και σουνίτες» και κάλεσαν όλους τους μουσουλμάνους να μείνουν ενωμένοι και να μην «πέσουν στην παγίδα».

Φέρονται, επίσης, να συμφώνησαν να συνεργαστούν για «εδαφική και εθνική ενότητα στο Ιράκ», να συζητήσουν για το Παλαιστινιακό, αλλά και για την επίτευξη πολιτικής αποκλιμάκωσης στο Λίβανο. Εντούτοις, δε δόθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πυρ κατά πολιτών από τους κατοχικούς

Ο,τι απέμεινε στη φτωχή γυναίκα στο αφγανικό χωριό Καπίσα, είναι συντρίμμια. Φρόντισαν με το βάρβαρο βομβαρδισμό τους οι Αμερικάνοι

Associated Press

Ο,τι απέμεινε στη φτωχή γυναίκα στο αφγανικό χωριό Καπίσα, είναι συντρίμμια. Φρόντισαν με το βάρβαρο βομβαρδισμό τους οι Αμερικάνοι
ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Δύο αλλεπάλληλα πολύνεκρα «λάθη» των κατοχικών δυνάμεων έχουν οξύνει εξαιρετικά τα πνεύματα στη χώρα. Ακόμη και ο «καλός σύμμαχος» Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι αναγκάστηκε να «επικρίνει» το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, υπενθυμίζοντας «ότι βρίσκονται στο Αφγανιστάν για να προστατεύουν τους πολίτες και όχι για να σκοτώνουν αδιακρίτως».

Την Κυριακή, 10 πολίτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 34 τραυματίστηκαν στην επαρχία Νανγκαρχάρ, κοντά στην Τζαλαλαμπάντ. Κατά τους Αμερικανούς, κομβόι πεζοναυτών δέχτηκε επίθεση καμικάζι και με βόμβες και ακολούθησε μάχη, στην οποία υπήρξαν και «παράπλευρες απώλειες». Ντόπιοι, όμως, επέμεναν ότι δεν υπήρξε καμία σημαντική επίθεση. Επίσης, δημοσιογράφοι από πολλά ξένα πρακτορεία όπως το αμερικανικό «Ασοσιέιτεντ Πρες», κατήγγειλαν ότι αμέσως μετά την ανταλλαγή πυρών, οι πεζοναύτες κατέστρεψαν τα φιλμ και τα βίντεο που είχαν τραβήξει, μην αφήνοντας κανένα στοιχείο.

Λιγότερο από ένα 24ωρο μετά, 9 μέλη της ίδιας οικογένειας (5 γυναίκες και 3 παιδιά μεταξύ αυτών) σκοτώθηκαν στο σπίτι τους στην επαρχία Καπίσα από βόμβες. Ο κυβερνήτης της επαρχίας υποστήριξε ότι έγιναν ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί, αλλά η διοίκηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων διέψευσε ότι είχε δραστηριότητα στην περιοχή. Αντίθετα, η αμερικανική διοίκηση επιβεβαίωσε ότι υπήρξε βομβαρδισμός (και μάλιστα με 2 βόμβες 900 κιλών) μετά από «επίθεση σε γειτονική ΝΑΤΟική βάση». Απέφυγε, πάντως, να σχολιάσει αν υπήρξαν θύματα.

Επίσης, μέσα στο Σαββατοκύριακο, στο νότιο Αφγανιστάν, από επίθεση με ρουκέτες σε ΝΑΤΟική βάση, σκοτώθηκαν 2 Βρετανοί στρατιώτες.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μακελειό στη συνοικία των βιβλιοπωλείων

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Νέο λουτρό αίματος, χτες, στη Βαγδάτη, λίγο μετά τις νέες δηλώσεις «ικανοποίησης» του πρωθυπουργού Μάλικι για τα «αποτελέσματα της επιχείρησης ασφαλείας» που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες από κατοχικούς και συνεργάτες. Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε κεντρικό δρόμο της συνοικίας Μπαμ αλ Μουάντχαμ, που είναι η καρδιά των υπαίθριων βιβλιοπωλείων της πρωτεύουσας. Τουλάχιστον 30 πολίτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 65 τραυματίστηκαν.

Πριν από το χτεσινό μακελειό, η Κυριακή είχε κυλήσει σχετικά ήρεμα στη Βαγδάτη, ενώ το Σάββατο σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Ραμάντι είχαν σκοτωθεί 11 πολίτες. Την ίδια ώρα, βέβαια, μάχες σημειώνονταν, όπως γίνεται καθημερινά, στην επαρχία Ανμπάρ, όπου, μέσα στο Σαββατοκύριακο, σκοτώθηκαν 5 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ ένας 6ος σκοτώθηκε χτες στο Τικρίτ. Αντίθετα, χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση, οι κατοχικές δυνάμεις πραγματοποιούσαν και χτες «επιχειρήσεις εκκαθάρισης» στη σιιτική Σαντρ Σίτι, όπου είναι πλέον εμφανές ότι ο ακραίος σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ έχει δώσει εντολή στους ενόπλους του, του στρατού του Μεχντί, να αποσυρθούν από τους δρόμους. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθησαν τουλάχιστον 6 μέλη του στρατού του Μεχντί.

Τέλος, αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και βρετανικών κατοχικών δυνάμεων έχει προκαλέσει η επιδρομή ιρακινών ειδικών δυνάμεων με τη συνδρομή βρετανικών, στο κέντρο κράτησης της Ιρακινής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στη Βασόρα. Οσοι συμμετείχαν στην επιδρομή, την Κυριακή, υποστηρίζουν ότι συνέλεξαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι κρατούμενοι βασανίζονταν και τονίζουν ότι πραγματοποίησαν την επιχείρηση καθώς είχαν πληροφορίες ότι το κέντρο «είχε διαβρωθεί από σιίτες παραστρατιωτικούς». Ο πρωθυπουργός Μάλικι χαρακτήρισε «παράνομη» την επιδρομή, εξέφρασε «δυσαρέσκεια» και διέταξε έρευνα για να «τιμωρηθούν όσοι από τις ιρακινές δυνάμεις συμμετείχαν».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Διεκδικεί... μερίδιο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Με το βλέμμα στραμμένο στο Ιράν και το μερίδιο που θα διεκδικήσει σε ενδεχόμενη επίθεση η ΕΕ στην περιοχή, συνεδρίασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, χτες στις Βρυξέλλες. Συντασσόμενοι πλήρως με τις αμερικανόπνευστες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι «27» ΥΠΕΞ υποστήριξαν ότι η Τεχεράνη πρέπει να «συμμορφωθεί» στις υποδείξεις της διεθνούς κοινότητας, προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις...

Θέσεις που υποστηρίζει και η ελληνική κυβέρνηση, βάσει και των δηλώσεων της ΥΠΕΞ, Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία ανέφερε ότι «η θέση των κρατών - μελών της ΕΕ είναι κοινή και επικεντρώνεται σε μια διπλή προσέγγιση»...

Συγκεκριμένα το Συμβούλιο υιοθετεί τα συμπεράσματα της έκθεσης του Επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, προκειμένου να προωθήσει τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα της Ενωσης στο Ιράν, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δε συμμορφώθηκε με την απόφαση 1737 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Συντάσσεται με τις αποφάσεις και την τακτική του Συμβουλίου Ασφαλείας, στηρίζοντας ακόμα και τη λήψη σκληρότερων μέτρων, κατά της Τεχεράνης, βάσει και του άρθρου 41, παρ. 7 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που νομιμοποιεί όλες τις κυρώσεις πλην της στρατιωτικής επέμβασης, ενώ επιζητά μία βάση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, προς εξεύρεση λύσης.

Κάτι που επιβεβαιώνει τη θέση του ΚΚΕ, όπως εκφράστηκε στην Απόφαση της ΚΕ του Κόμματος για τις διεθνείς εξελίξεις (19/5/06) και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί που υπάρχουν σήμερα, αποτυπώνουν ένα συγκεκριμένο συσχετισμό δυνάμεων στον έλεγχο των αγορών των πρώτων υλών, των πηγών και των δρόμων ενέργειας, στοχεύοντας στον ασφυκτικό έλεγχο ενός μεγάλου μέρους κρατών».

Οπως σημειώνεται και στην Απόφαση του Κόμματος, «δε νομιμοποιείται καμιά ιμπεριαλιστική δύναμη, κανένας διεθνής οργανισμός να διατυπώνει αποφάσεις κατά λαών, να επεμβαίνει, να καθορίζει ποιος επιτρέπεται να έχει και ποιος όχι πυρηνική ενέργεια», πόσο μάλλον σε μία προετοιμασία της κοινής γνώμης που θυμίζει τις προετοιμασίες επίθεσης κατά του Ιράκ, χρησιμοποιώντας το πυρηνικό πρόγραμμα ως πρόσχημα, όπως τα «χημικά όπλα» που δήθεν διέθετε το Ιράκ...

ΛΙΒΑΝΟΣ
«Βήματα» προς πολιτική εκτόνωση

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Πολύ κοντά σε επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της πολιτικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα από τις αρχές Δεκέμβρη βρίσκονται η κυβέρνηση Σινιόρα και η αντιπολίτευση. Αυτό υποστήριζαν χτες πηγές που πρόσκεινται τόσο στη μία όσο και στην άλλη πλευρά.

Με βάση αυτές τις πηγές, οι δύο πλευρές φαίνεται να καταλήγουν στη σύσταση διμερών επιτροπών που θα εξετάσουν όλα τα σημεία - αγκάθια που έχουν οδηγήσει στην κρίση. Δύο από τα κυρία θέματα συζήτησης φέρονται να είναι η σύσταση του διεθνούς δικαστηρίου για τη δολοφονία Χαρίρι ή ο ρόλος της αντιπολίτευσης και το δικαίωμα βέτο που ζητά σε μια ενδεχόμενη νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα, πάντα, με τις διαρροές αυτές, κομβική στη διαμόρφωση «θετικού κλίματος» ήταν η συνάντηση του Ιρανού Προέδρου Αχμαντινετζάντ με τον Σαουδάραβα βασιλιά, το Σαββατοκύριακο, στο Ριάντ. Και αυτό γιατί η οικογένεια Χαρίρι καθώς και άλλα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Σινιόρα έχουν στενότατες σχέσεις με τη σαουδαραβική βασιλική οικογένεια ενώ από την άλλη πλευρά, η «Χεζμπολάχ» που είναι και ο κύριος κορμός της αντιπολίτευσης σχετίζεται, και λόγω ίδιου δόγματος - σιίτες - με την Τεχεράνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ