ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις

Αμαχοι οι «παράπλευρες» απώλειες

«Δολοφόνε Μπους» γράφει το πλακάτ στη μεγάλη διαδήλωση φοιτητών χτες στην Τζαλαλαμπάντ ενάντια στα πρόσφατα ΝΑΤΟικά μακελειά κατά γυναικόπαιδων

Associated Press

«Δολοφόνε Μπους» γράφει το πλακάτ στη μεγάλη διαδήλωση φοιτητών χτες στην Τζαλαλαμπάντ ενάντια στα πρόσφατα ΝΑΤΟικά μακελειά κατά γυναικόπαιδων
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τη «μεγαλύτερη συντονισμένη επιχείρησή» τους μέχρι τώρα πραγματοποιούσαν χτες 4.500 νατοϊκοί κατοχικοί στρατιώτες και περίπου 1.000 άνδρες του δοσιλογικού στρατού στην επαρχία Χελμάντ, στο νότιο τμήμα της χώρας. Στα πλαίσια των επιχειρήσεων εντάσσονται - ως «παράπλευρες» απώλειες - και οι δεκάδες άμαχοι νεκροί. Ο εκπρόσωπος των κατοχικών δυνάμεων Αμερικανός συνταγματάρχης Τομ Κόλινς είπε ότι πρόκειται για μια «πολύ σημαντική» επιχείρηση, την «εναρκτήρια» μια σειράς «στρατηγικών» κινήσεων εφέτος. Στόχοι είναι περίπου 700 Ταλιμπάν - για την αναμενόμενη «εαρινή επίθεση» των οποίων χύθηκαν ποτάμια μελάνι διεθνώς - που φέρονται να εισήλθαν στη Χελμάντ από το Πακιστάν, και (κάποιοι) λαθρέμποροι ναρκωτικών. Η προβολή του ΟΗΕ για το 2007 στέκεται στο ότι η παραγωγή ναρκωτικών εφέτος θα ξεπεράσει για άλλο ένα έτος τα επίπεδα - ρεκόρ του 2006.

Σε άλλες εξελίξεις από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν:

  • Η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» και το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσαν ότι αγνοείται ο ανταποκριτής της εφημερίδας στη χώρα, Ντανιέλε Μαστροτζιάκομο.
  • Ενας Βρετανός πεζοναύτης σκοτώθηκε στην επαρχία Χελμάντ - αυξάνοντας σε 51 τις βρετανικές απώλειες στη χώρα από το 2001.
  • Τουλάχιστον 1.000 φοιτητές διαδήλωσαν στην Τζαλαλαμπάντ απαιτώντας την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων, μετά τη σφαγή τουλάχιστον 20 αμάχων σε δύο επεισόδια την Κυριακή και τη Δευτέρα και την προσπάθεια συγκάλυψής της από τους Αμερικανούς.
  • Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ σκότωσαν κι άλλον έναν άμαχο στην Κανταχάρ τη Δευτέρα, όποως έγινε γνωστό χτες από πηγές της αστυνομίας.
  • Στην περιοχή του Βόρειου Ουαζιριστάν, στην πακιστανική πλευρά της μεθορίου, μέλη τοπικών φυλών και «ξένοι εξτρεμιστές» ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με τουλάχιστον 10 νεκρούς.
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εκατόμβη από επίθεση σε σιίτες προσκυνητές

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Νέο μακελειό, χθες, στο Ιράκ, με στόχο, αυτή τη φορά, σιίτες προσκυνητές που κατευθύνονται προς την Καρμπάλα, διασχίζοντας σουνιτικές περιοχές, για να συμμετάσχουν στη γιορτή «Αρμπαγιν», που σηματοδοτεί το τέλος του 40ήμερου πένθους για το θάνατο του ιμάμη Χουσεΐν, εγγονού του Μωάμεθ, το 680 μ.Χ. Δύο καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάχτηκαν μέσα σε πλήθος προσκυνητών έξω από τη Χίλα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 92 και τραυματίζοντας περισσότερους από 160, εκ των οποίων τουλάχιστον 50 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η πλειοψηφία των νεκρών είναι γυναικόπαιδα και νεαροί άνδρες.

Σιίτες προσκυνητές ήταν ο στόχος και άλλων επιθέσεων, χθες, είτε βομβιστικών είτε ενόπλων, στη συνοικία Ντούρα και στο κέντρο της Βαγδάτης, καθώς και στη Λατιφίγια, νοτίως της πρωτεύουσας. Επιθέσεις, επίσης, σημειώθηκαν σε Ισκαντιρίγια, Κουτ, Σουχέιρα και σε άλλες συνοικίες της Βαγδάτης. Συνολικά, μέχρι αργά το απόγευμα, είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 125 πολίτες, από τους οποίους οι 110 ήταν σιίτες προσκυνητές, και είχαν τραυματιστεί εκατοντάδες.

Το χθεσινό λουτρό αίματος στη Χίλα, ένα από τα αιματηρότερα της τρίχρονης κατοχής, προκάλεσε την αντίδραση των σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων, που κατηγορούν τις κατοχικές δυνάμεις ότι τις έχουν θέσει ως στόχο, με αποτέλεσμα να τις αποδυναμώνουν και να μην μπορούν να προστατεύσουν τους σιίτες «από τους σουνίτες τρομοκράτες». Από την πλευρά του, πάντως, ο Πρόεδρος Μπους εκτιμούσε ότι «τουλάχιστον στη Βαγδάτη έχουν γίνει βήματα προόδου ως προς την ασφάλεια χάρη στην επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Νεκροί, όμως, έπεσαν, χθες, και 9 Αμερικανοί στρατιώτες σε 2 διαφορετικές επιθέσεις στις επαρχίες Ντιγιάλα και Σαλαχουντίν, αντίστοιχα. Επίσης, αργά το βράδυ, έγινε γνωστό ότι ένοπλοι έκαναν έφοδο στη φυλακή Μπαντούς, της Μοσούλης, και απελευθέρωσαν 140 κρατουμένους.

Βαθαίνει η δυσαρέσκεια

Το 59% των Αμερικανών θεωρεί, πλέον, «λάθος» την εισβολή στο Ιράκ. Μόνο το 28% πιστεύει ότι οι ΗΠΑ «θα καταφέρουν να φύγουν νικήτριες» από την κατεχόμενη χώρα, και 6 στους 10 πολίτες θέλουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης. Αυτό προκύπτει από νέα δημοσκόπηση, που δημοσιοποιήθηκε χθες. Την ίδια ώρα, επεισόδια σημειώνονταν στο λιμάνι Τακόμα, όπου φιλειρηνιστές διαδηλωτές προσπάθησαν να σταματήσουν αποστολή οχημάτων και εξοπλισμού στις κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ. Συνελήφθησαν 4 διαδηλωτές.

ΙΡΑΝ - ΟΗΕ
«Πρόταση ανοιχτού διαλόγου» από την Τεχεράνη

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΑΓΚΥΡΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Το Ιράν είναι έτοιμο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και "ανοιχτό" σε όλες τις πιθανές εκβάσεις, αρκεί να τερματιστεί η ανάμειξη του Συμβουλίου Ασφαλείας στο ζήτημα». Αυτό φέρεται να δηλώνει σε επιστολή της, που δεν έχει δημοσιοποιηθεί, προς τη ΔΕΑΕ η Τεχεράνη. Χτες, μάλιστα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μανουσέρ Μοτακί, εμμέσως επανέλαβε την ίδια πρόταση σε συνέντευξή του στα ιρανικά ΜΜΕ.

Ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ, από την άλλη, δήλωνε ότι «το Ιράν δεν έχει τερματίσει τη διαδικασία εμπλουτισμού, αλλά φαίνεται να την έχει επιβραδύνει σημαντικά». Ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσώπων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας, σε μια ακόμη ένδειξη άσκησης πίεσης, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε, χτες, τηλεφωνικώς, για το ζήτημα με τον Ρώσο ομόλογό της, ενώ ο Πρόεδρος Μπους επαναλάμβανε ότι η επικείμενη διάσκεψη για την ασφάλεια του Ιράκ «αποτελεί δοκιμή για τις αληθινές προθέσεις του Ιράν και της Συρίας». Η Τεχεράνη, πάντως, γνωστοποίησε, επίσης, ότι χτες πραγματοποίησε ασκήσεις αεράμυνας πάνω από τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν.

Περιπλέκεται η υπόθεση της εξαφάνισης

Σε αμερικανικές και ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες ρίχνουν την ευθύνη της εξαφάνισης του Αλί Ρεζά Ασκαρί, οι ιρανικές αρχές αλλά και μέρος της αραβικής διπλωματίας και του Τύπου. Ο Ασκαρί υπήρξε υφυπουργός Αμυνας, με αρμοδιότητα το πυρηνικό πρόγραμμα, και νυν στρατιωτικός σύμβουλος, ενώ ήταν επικεφαλής των ειδικών αποστολών των Φρουρών της Επανάστασης όταν συνελήφθη στο Λίβανο ο Ισραηλινός πιλότος Ρον Αράντ, το 1986, και σύνδεσμος, τότε, της «Χεζμπολάχ» με το Ιράν. Μέχρι σήμερα, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ο Αράντ κρατείται από την Τεχεράνη.

Ο Ασκαρί, με βάση πληροφορίες του τουρκικού Τύπου που επιβεβαιώθηκαν από το Ιράν, αγνοείται από τις 7 Φλεβάρη, οπότε έφθασε στην Κωνσταντινούπολη για επαφές. Βέβαια, μια άλλη εκδοχή, που φιλοξενείται από μειοψηφία του αραβικού Τύπου και κυριαρχεί στον ισραηλινό, είναι ότι ο Ασκαρί αυτομόλησε στις ΗΠΑ. Παρ' όλα αυτά, το Τελ Αβίβ διέταξε να ενταθούν τα μέτρα ασφαλείας σε όλες τις διπλωματικές του αποστολές ανά τον κόσμο.

ΙΣΡΑΗΛ
Εκθεση με πολλά «αγκάθια» για τον πόλεμο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ετοιμη να παρουσιαστεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή είναι η έκθεση της κρατικής υπηρεσίας ελέγχου για την εισβολή στο Λίβανο, το περασμένο καλοκαίρι. Η έκθεση, υπό την επίβλεψη του Μίχα Λιντενστράους, είναι η πρώτη που συντάσσεται για τον πόλεμο στο Λίβανο και εστιάζει, κυρίως, στο κατά πόσον υπήρχε ο βαθμός ετοιμότητας είτε στο στράτευμα είτε στα μετόπισθεν για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση.

Μετά από πιέσεις, τόσο της κυβέρνησης, όσο και της Δικαιοσύνης, τα συμπεράσματα της έκθεσης δε δημοσιοποιήθηκαν, όπως και οι κρίσεις που διατυπώνονται για τις επιλογές κομβικών κυβερνητικών παραγόντων. Μάλιστα, το συγκεκριμένο σημείο έχει αναδειχτεί σε αγκάθι στις σχέσεις του Λιντενστράους με τον πρωθυπουργό Ολμέρτ, που πίεσε έντονα να μη γίνει τέτοιου είδους έρευνα και κατηγόρησε τον επικεφαλής της επιτροπής ότι «επιδιώκει να πολιτικοποιήσει την κατάσταση». Σύμφωνα, πάντα, με τις πρώτες πληροφορίες, η έκθεση θα είναι ιδιαίτερα επικριτική για τον Ολμέρτ και τους χειρισμούς του.

Την ίδια ώρα, τα αποτελέσματα μιας άλλης έρευνας δίνονταν στη δημοσιότητα. Πρόκειται για έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Παγκόσμιας Υπηρεσίας του BBC σε 27 χώρες με τη συμμετοχή 28.000 ερωτηθέντων. Το ερώτημα ήταν να αξιολογήσουν, σε κλίμακα, τις χώρες που θεωρούν ότι η πολιτική τους ασκεί την αρνητικότερη επίδραση στις παγκόσμιες εξελίξεις. Πρώτο και με διαφορά ξεχωρίζει το Ισραήλ. Ακολουθεί το Ιράν και μετά οι ΗΠΑ και η ΛΔ Κορέας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ