ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Σήμερα όλοι στο συλλαλητήριο

Στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια το πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Ξανά στους δρόμους. Σε ένα νέο συλλαλητήριο. Το ένατο εβδομαδιαίο συλλαλητήριο από την αρχή του 2007. Ακούραστοι. Δυνατοί. Σήμερα, φοιτητές, σπουδαστές και εκπαιδευτικοί συγκεντρώνονται ξανά στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια σε μια νέα πανελλαδική πανεκπαιδευτική διαδήλωση, ενάντια στο νέο νόμο - πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης και της υποβάθμισης.

Το μήνυμα αντηχεί σήμερα σε όλη την Αθήνα: Θέλουμε δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Αντηχεί έξω από τη Βουλή. Εκεί, που σήμερα ολοκληρώνεται η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση. Εκεί, φοιτητές και σπουδαστές από κάθε γωνιά της χώρας θα επαναλάβουν αποφασιστικά την απαίτησή τους: Ο νόμος - έκτρωμα να μην ψηφιστεί.

Με σημαία τις ανάγκες που από πέρσι το καλοκαίρι τους βγάζουν στο δρόμο, φοιτητές και σπουδαστές σήμερα θα διαδηλώνουν για ώρες. Δε σταματούν, όπως δε σταματάει και ο αγώνας τους. Γιατί οι απαιτήσεις τους δε διαγράφονται. Γιατί τα δικαιώματά τους είναι δίκαια. Είναι δικαιώματα για μόρφωση, για δουλιά, για ζωή. Και δεν είναι διατεθειμένοι να παραιτηθούν από αυτά.

Ηδη στην Αθήνα, σε κινητοποιήσεις μετά από νέο γύρο γενικών συνελεύσεων βρίσκονται 27 φοιτητικοί και όλοι οι σπουδαστικοί σύλλογοι. Οι πανεπιστημιακοί συνεχίζουν την απεργιακή τους κινητοποίηση όπως αποφάσισαν στο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, ενώ σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο καλεί τους καθηγητές και η ΟΛΜΕ, που έχει κηρύξει τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας (από τις 11 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ. και από τις 2 μ.μ. μέχρι τις 5 μ.μ.).

Διαδήλωσαν και χτες

Πορεία πραγματοποίησαν χτες στην Καστοριά οι σπουδαστές των ΤΕΙ μετά από απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, ενώ σε μαζική αποχή από τα μαθήματα προχώρησαν φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα, με απόφαση της γενικής συνέλευσης.

Συλλαλητήριο έγινε χτες και στη Θεσσαλονίκη με απόφαση του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων Φοιτητικών και Σπουδαστικών Συλλόγων.

Σήμερα σε κινητοποιήσεις καλούν οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι στη Θεσσαλονίκη, στις 12 το μεσημέρι, στο Πολυτεχνείο. Στην κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχουν και οι σπουδαστές των συλλόγων ΣΔΟ και ΣΤΕΦ Καβάλας. Στην Κοζάνη συγκέντρωση διοργανώνεται στη 1 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία, ενώ στη Φλώρινα στις 5 μ.μ. στην πλατεία. Οι σπουδαστικοί σύλλογοι ΣΤΕΤΡΟΔ και ΣΔΟ του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης καλούν με αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων και στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου.

  • Στη Σάμο οι φοιτητές της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για να πετύχουν συμμετοχή περισσότερων φοιτητών στο σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της ΠΚΣ, απευθύνθηκαν στο λαό ζητώντας να βοηθήσουν δίνοντας από το υστέρημά τους ό,τι χρηματικό ποσό μπορούσε ο καθένας, μιας και μόνο τα εισιτήρια, μετά κιόλας από την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών γραμμών, ξεπερνάνε τα 35 ευρώ. Η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη και συγκινητική, μιας και μόνο οι κάτοικοι του Καρλοβάσου, όπου εδρεύει το Πανεπιστήμιο, πρόσφεραν συνολικά πάνω από 600 ευρώ. Επίσης λεφτά δόθηκαν από τη Νομαρχία και το Εργατικό Κέντρο. Με τα λεφτά που μαζεύτηκαν καλύπτονται 100% τουλάχιστον 30 εισιτήρια με επιστροφή.
ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ
Η διεύρυνση των ταξικών ανισοτήτων

«Η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών στη μάθηση δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως σύνολο ομοιόμορφων εκπαιδευτικών παροχών. (...) Αλλά και άτομα με ιδιαίτερα ταλέντα και ικανότητες θα πρέπει να έχουν ίσες και κατάλληλες κατά περίπτωση ευκαιρίες πρόσβασης στη γνώση».

(Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών - ΔΕΠΠΣ - γενικό μέρος)

Οταν τα αναλυτικά προγράμματα μιλούν για ίσες ευκαιρίες, στην πραγματικότητα θα πρέπει να περιμένουμε τη διεύρυνση των ταξικών ανισοτήτων. Στα ιδιαίτερα ταλέντα, στους χαρισματικούς μαθητές, θα πρέπει να δίνονται κατά περίπτωση ευκαιρίες πρόσβασης. Αυτό μπορεί να εκφραστεί με διάφορους τρόπους, που θα διαφοροποιήσουν και τη δομή και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης.

Ποια θα είναι τα κριτήρια επιλογής; «Στα σχολεία του 19ου και πρώτου μισού του 20ού αιώνα - στα δευτεροβάθμια κυρίως σχολεία - φοιτούσε ένα μικρό μέρος του νεανικού πληθυσμού της σχολικής ηλικίας, και μάλιστα αυτό που προερχόταν από ανώτερα οικονομικά στρώματα και είχε ως εκ τούτου διασφαλισμένες τις προϋποθέσεις για υψηλές επιδόσεις (...). Η παγκοσμιοποίηση στην κρατούσα νεο-φιλελεύθερη εκδοχή της, ενίσχυσε τον διεθνή ανταγωνισμό. Η καινοτομία της γνώσης ανήγαγε την καινοτομία σε ύψιστη επιδίωξη της κρατικής λειτουργίας (...). Οι χώρες ένιωσαν την ανάγκη να στηριχθούν στο πιο δημιουργικό τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού (...). Τα άτομα με αυξημένες ικανότητες ήρθαν στο προσκήνιο και η εκπαίδευσή τους απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον» (Ματθαίου Δ., Πρακτικά Ημερίδας «Μαθητές με υψηλές ικανότητες», Πανεπιστήμιο Αθήνας, 5/2/2005).

Το καπιταλιστικό σύστημα, σύμφωνα με τους συντάκτες των αναλυτικών προγραμμάτων, θέλει να στηριχθεί στους λίγους και εκλεκτούς, δηλαδή στους απογόνους της αστικής τάξης, που έχουν εξασφαλισμένες τις «προϋποθέσεις», για τους οποίους θα δημιουργηθούν διαφοροποιημένα προγράμματα. Η ταξική καταγωγή απαιτούν να είναι το κριτήριο επιλογής αυτών των μαθητών. Αλλωστε, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (ΟΟΣΑ, ΕΕ) έχουν εδώ και πολύ καιρό δώσει την κατεύθυνση: Οι λίγοι θα σπουδάζουν, οι πολλοί θα καταρτίζονται. Επιπρόσθετα θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η αστική τάξη προσπαθεί να εμφανίσει τα ταξικά της προνόμια στη μόρφωση ως φυσικά προνόμια. Οι κατέχοντες ιδιαίτερα, δηλαδή, «φυσικά» ταλέντα δικαιούνται ειδικά μορφωτικά προνόμια. Τα ταλέντα, όπως ομολόγησε και ο καθηγητής, δεν είναι άλλα από τα παιδιά της αστικής τάξης. Με αυτό τον τρόπο οι ταξικές ανισότητες καλύπτονται κάτω από το μανδύα της ανισότητας ικανοτήτων. Ετσι, οι ταξικές ανισότητες εμφανίζονται ως κοινωνικά αναγκαίες.

Πίσω από την παροχή ίσων ευκαιριών κρύβονται περισσότερα προνόμια για την αστική τάξη και αυτό σημαίνει διεύρυνση της ανισότητας. Θα παρατηρήσουμε σε αυτό το σημείο ότι πολλά επεισόδια από την ιστορία του ανθρώπου δείχνουν ότι η ταξική προέλευση δεν καθορίζει απαραίτητα το ταλέντο, όμως στην περίπτωση που ένα ταλέντο προέρχεται από τα χαμηλά οικονομικά στρώματα γίνεται προσπάθεια χειραγώγησης και ενσωμάτωσής του στο σύστημα.

Συμβολική κατάληψη στην πρυτανεία

«Αύριο όλοι κάτω! Είναι νόμος - έκτρωμα και δε θα περάσει».

Απλώνοντας το ένα πανό δίπλα στο άλλο, γνωστοποιώντας το αίτημα του αγώνα τους «για δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία, όχι πιστοποιητικά», ξεκαθαρίζοντας ότι «η τρομοκρατία δε θα περάσει, η πάλη των φοιτητών και του λαού θα τη σπάσει», φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι προχώρησαν χτες το πρωί σε συμβολική κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μια κίνηση που εντάσσεται στις πολύμορφες δραστηριότητες που έχουν βάλει μπροστά οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των συλλόγων για το επόμενο διάστημα, ώστε «να μάθει όλος ο κόσμος τι γίνεται στην Παιδεία και να την κάνει υπόθεσή του».

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ στο συλλαλητήριο

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ, θα παρευρεθεί στο σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

Το Συντονιστικό των μαθητών

Το Σάββατο 10 του Μάρτη, στις 5 το απόγευμα, θα συνεδριάσει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, στο Συνδικάτο Οικοδόμων, για να αποφασίσει την παραπέρα δράση του.

Σήμερα στον «902 TV»

Σήμερα, στις 9 το βράδυ, στην τηλεόραση του «902» και την εκπομπή «ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ», ο Κώστας Καραχάλιος, στο πλαίσιο της τρίμηνης καμπάνιας για την Παιδεία, συζητά με τους καλεσμένους του σχετικά με την πρόταση του ΚΚΕ για την επαγγελματική εκπαίδευση.

Διάβημα του ΚΚΕ

Διάβημα στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Β. Πολύδωρα, έκανε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, απαιτώντας να μη γίνει στα σημερινά συλλαλητήρια οποιαδήποτε χρήση χημικών, όπως έγινε στα συλλαλητήρια την περασμένη βδομάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ