ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Μάρτη 2007
Σελ. /32
Θα γιορτάζεις και αύριο;

Από την ταινία «έθνος χωρίς γυναίκες» της Μανίς Τζα
Από την ταινία «έθνος χωρίς γυναίκες» της Μανίς Τζα
Ο δρόμος για την κόλαση ήταν πάντα σπαρμένος με ροδοπέταλα.

Στο προκείμενο, οι γενετιστές ισχυρίζονται ότι θέλουν να αντιμετωπίσουν τη ...διάρροια στον τρίτο κόσμο.

Εκεί στα ψιλά, όμως, λένε πως τις ανθρώπινες πρωτεΐνες που θα χώσουν για πολλαπλασιασμό στο ρύζι, στη συνέχεια θα τις χρησιμοποιήσουν και στα γιαούρτια και στα συμπληρώματα διατροφής. Εφιαλτική, όσο και υπερκερδοφόρα πατέντα.

Την ίδια, ακριβώς, ώρα με όπλο επίσης την «πατέντα» απαγορεύουν να κυκλοφορήσουν φάρμακα που πράγματι σώζουν ζωές.

Δεν πρόκειται για δύο μέτρα και δύο σταθμά. Πρόκειται για εκφράσεις του ίδιου συστήματος. Το λένε καπιταλισμό όσο «ξύλινο» κι αν ακούγεται.

Οσο, επίσης, κι αν κυριαρχούνται διάφοροι από την ήττα, όταν τα πράγματα φτάνουν να ακουμπάνε την ίδια την ύπαρξη, μόνο μια λέξη προβάλλει σαν αντίδοτο: Σοσιαλισμός, άλλη «ξύλινη» λέξη αυτή.

Να, ένας ακόμα λόγος για να σε νοιάζει κατάβαθα η μάχη για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών. Αυτό που παίζεται όχι μόνο στα πανεπιστήμια, αλλά από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού είναι ακριβώς αυτό: Το ποιος θα κουμαντάρει τη γνώση έτσι που να υπηρετεί τη σύγχρονη σκλαβιά. Είτε «παράγοντας» μισομορφωμένους, είτε επιστήμονες - υπαλλήλους που θα σε ταΐζουν κερδοφόρα μεταλλαγμένα και θα σε πείθουν πως αυτό είναι για το καλό του «τρίτου κόσμου», στον οποίο - αν δεν το έχεις καταλάβει - ήδη ανήκεις.

Κατά τ' άλλα, ενώ εσύ «γιορτάζεις», στις Βρυξέλλες έχουνε πάρτι. Για τη δουλιά και των γυναικών ως το θάνατο, για βρεφονηπιακούς σταθμούς μέσα στις επιχειρήσεις, ώστε να διευκολυνθούν οι γυναίκες να συμβάλουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, μην και ξεφύγει, δηλαδή, κάνα πλάσμα και δε μάθει ότι ο φυσικός του χώρος είναι εκεί και μόνο εκεί. Διάβαζε εσύ προγράμματα που σε μετράνε μόνο σαν κουκί. Προσκύνα αυτόν που σε πούλησε και θα σε ξαναπουλήσει...

Ασχετο: «Ο σκύλος ο Κανέλλος κυνηγά έναν ασφαλίτη στη γωνία Πολυτεχνείου και Πατησίων. Η Αλίκη κλειδώνεται σε δωμάτιο φτηνό και βάφει τα νύχια της κόκκινα, κάποιοι φεύγουν για δουλιά και άλλοι για "Εράσμους"» (από παρουσίαση δίσκου που ακουμπάει αρκετά από τα γύρω μας).


ΟΣΟ ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ... ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΠΑΛΙΑ ΚΑΡΑΒΑΝΑ... «"Γαλάζια" παιχνίδια παίζονται στις πλάτες των αγροτών με πρωταγωνιστές κυβερνητικά στελέχη και αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ. Το 24ωρο μπλόκο στην Εθνική οδό το έστησε η ...ΕΛ.ΑΣ., ενώ τα τρακτέρ του Θεσσαλάρχη κ. Θ. Κοκκινούλη "υποχώρησαν" αμαχητί (...) Οπως απεδείχθη όλα λειτουργούν βάσει σχεδίου του Μαξίμου για εκφυλισμό των κινητοποιήσεων» (το πρωτοσέλιδο στο «ΒΗΜΑ»).

«ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ»: «Το ΠΑΣΟΚ έχει μοναδική ευκαιρία να χαλάσει τη "μανέστρα" της ΝΔ και να παίξει το εκλογικό παιχνίδι επί ίσοις όροις, ή, τουλάχιστον, από καλύτερη θέση, παρουσιάζοντας ένα φιλολαϊκό οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμα που με τα μέτρα και τις δράσεις του θα κερδίσει τις εντυπώσεις (...) Η Ρουαγιάλ έφτασε τον Σαρκοζί στις δημοσκοπήσεις όταν παρουσίασε το οικονομικό της πρόγραμμα που μεταξύ άλλων προβλέπει κατώτατο μισθό 1.500 ευρώ (...) Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Γ. Παπανδρέου δεν κάνει βέβαια τη μεγάλη διαφορά, όμως εάν εξειδικευτεί και αναλυθεί, είναι πιθανό να φέρει το εκλογικό παιχνίδι στα ίσα» (ο Κ. Τσουπαρόπουλος στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΥΠΕΡ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: «Σε συνθήκες "εργασιακού μεσαίωνα" δουλεύουν περίπου 2.000 εργαζόμενοι στα ορυχεία και στις μονάδες παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία. "Νοικιάζονται" από εργολάβους στην επιχείρηση με αποδοχές που αντιστοιχούν στο 1/3 των μονίμων συναδέλφων τους και πολλές φορές δεν τους καταβάλλονται επιδόματα, νυχτερινά και υπερωρίες (...) Πολλοί απ' αυτούς απασχολούνται δέκα και δεκατρία χρόνια καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αμείβονται κατά μέσο όρο με 600 έως 650 ευρώ (...) Ακόμα χαμηλότερες απολαβές έχουν οι αλλοδαποί εργαζόμενοι, κυρίως Αλβανοί» (το ρεπορτάζ στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ για δημόσια δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση

Η ΑΥΓΗ: Η κυβέρνηση βυθίζει τα πανεπιστήμια στην κρίση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ σε κάθε σχολή ΑΕΙ - ΤΕΙ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αποψίλωση ΤΕΙ του κέντρου υπέρ επαρχίας

ΕΘΝΟΣ: ΚΛΕΙΣΤΕΣ πόρτες για 80.000 νέους

ΤΑ ΝΕΑ: Μειώνουν θέσεις κόβουν μετεγγραφές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι εισακτέοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 7.092 ευκαιρίες για εργασία

Ο ΛΟΓΟΣ: ΜΕ ΑΝΑΜΜΕΝΕΣ μηχανές τα τρακτέρ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ για τον αγωγό

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τα βρήκαν... μέσω Κύπρου

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

Η ΧΩΡΑ: Παρατείνεται έως τις 2 Απριλίου η ευνοϊκή ρύθμιση για χρέη στο ΙΚΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Εισαγγελέας στα Ταμεία της «παράγκας»

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ροδοπέταλα στο δρόμο για την κόλαση

«Το καμπανάκι της βιο-ηθικής ήχησε και πάλι εκκωφαντικά με αφορμή την είδηση ότι οι αρμόδιες αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν προκαταρκτική έγκριση για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου ρυζιού που θα περιέχει και ανθρώπινα γονίδια, με σκοπό την παραγωγή πρωτεϊνών οι οποίες στη συνέχεια θα δώσουν φάρμακα για την αντιμετώπιση της διάρροιας και της αφυδάτωσης σε βρέφη (...) Μπορεί επίσης να προστίθενται ως συμπλήρωμα στο γιαούρτι και τα σνακ δημητριακών (...) Ο μεγαλύτερος κίνδυνος μπορεί να προκύψει από το γεγονός ότι θα είναι κανείς χωρίς να το γνωρίζει εκτεθειμένος σε ανεξέλεγκτες "δόσεις" αυτών των ουσιών. "Τι θα γίνει αν κάποιος είναι αλλεργικός στις πρωτεΐνες" επιχειρηματολογούν ενώσεις επιστημόνων» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Γιατί το καπιταλιστικό κέρδος ορίζει ποιος θα ζήσει

«Οι μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες παγκοσμίως οι οποίες διαθέτουν τεράστια δύναμη ώστε συχνά να επιβάλλουν τις θελήσεις τους ακόμα και σε κυβερνήσεις μεγάλων δυνάμεων, ανέκαθεν "μπλόκαραν" τη διάθεση φτηνών φαρμάκων, που παράγονται σε αναπτυσσόμενες χώρες προς τους φτωχούς του Τρίτου Κόσμου. Αυτές τις ημέρες εκδικάζεται η αγωγή της φαρμακευτικής εταιρείας - κολοσσού Novartis εναντίον της Ινδίας (...) Οργανώσεις καταγγέλλουν αυτές τις μεθοδεύσεις που στόχο έχουν να στερήσουν τους "άθλιους" του Τρίτου Κόσμου από το φτηνό φάρμακο κατά του AIDS (...) Τα τελευταία χρόνια σε χώρες όπως η Ινδία, η Κούβα και η Ν. Αφρική επιστήμονες από μικρές εταιρείες κατάφεραν να δημιουργήσουν πολλά φάρμακα το ίδιο καλά με αυτά των δυτικών φαρμακοβιομηχανιών και φτηνότερα (...) μάταια όμως. Οι πολυεθνικές του φαρμάκου εφευρίσκουν κάθε λογής τεχνάσματα για να μη φτάσουν τα αντιρετροϊκά στους ασθενείς. Αποτέλεσμα; Οι μαζικοί θάνατοι των αρρώστων» (ο Θ. Αργυράκης στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ