ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πάλη για την πραγματική χειραφέτηση της γυναίκας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης

«Η ένταση της επίθεσης επιβάλλει την ένταση της πάλης», τονίζει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή του για την 8η Μάρτη, με την οποία απευθύνεται σε όλες τις νέες γυναίκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, καλώντας τες να ενταχθούν αποφασιστικά στη συλλογική πάλη. Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ έχει ως εξής:

«Το μήνυμα του ξεσηκωμού των εργατριών της Νέας Υόρκης που το Μάρτη του 1857 απέργησαν και διαδήλωσαν για καλύτερες συνθήκες δουλιάς και ισότιμη μεταχείριση με τους άνδρες, παραμένει επίκαιρο: ο ταξικός αγώνας είναι μονόδρομος για την προστασία των δικαιωμάτων και την ικανοποίηση των αναγκών των γυναικών. Η κυρίαρχη τάξη δε θέλει να ξέρουν οι νέες γυναίκες, συνολικά η νεολαία, ότι η ίδια η καθιέρωση της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας συνδέεται στενά με το εργατικό κίνημα. Κάθε χρόνο, τα αστικά ΜΜΕ ευτελίζουν την 8η Μάρτη μιλώντας για γιορτές και... λουλούδια, προσπαθώντας να πείσουν ότι σήμερα η γυναίκα έχει κατακτήσει ισότητα.

ΕΕ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κι όλες οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου κρύβουν το γεγονός ότι η ανισοτιμία των δύο φύλων βαθαίνει συνέχεια, ότι αιτία της ανισοτιμίας είναι η ίδια η εκμεταλλευτική φύση του καπιταλιστικού συστήματος. Κρύβουν το ότι η κλιμάκωση της αντεργατικής - αντιλαϊκής επίθεσης προδιαγράφει ένα εφιαλτικό μέλλον για τις νέες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Σήμερα, μία στις τέσσερις νέες από 15 μέχρι 29 χρονών είναι άνεργη. Τρεις στους δέκα άνεργους είναι γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία (19-35 χρονών). Εταιρείες υποχρεώνουν τις εργαζόμενες να υπογράψουν ότι δε θα κάνουν παιδί, για να μην απολυθούν. Η παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων, τα σχεδόν ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλιάς, η σταδιακή κατάργηση εργασιακών κατακτήσεων, υπονομεύουν το ίδιο το δικαίωμα των νεαρών γυναικών στη μητρότητα.

Είναι καθαρή πρόκληση η προσπάθεια των κομμάτων του κεφαλαίου να πείσουν τις δεκάδες χιλιάδες νέες που εγκλωβίζονται στις "ελαστικές" μορφές απασχόλησης, ότι έτσι μπορούν να λυθούν τα προβλήματά τους! Είναι πρόκληση, να λένε ότι με τέτοιους τρόπους οι γυναίκες θα συνδυάσουν "επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις", εκείνοι που με τη ραγδαία εμπορευματοποίηση της Πρόνοιας, της Υγείας, της Παιδείας, τις επιβαρύνουν διπλά και τριπλά, εντείνουν την επίθεση στο δικαίωμά τους στον ελεύθερο χρόνο, στην ψυχαγωγία. Εκείνοι που θέλουν οι αυριανές εργαζόμενες να δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις, μέχρι τα 65 και τα 70 τους χρόνια. Εκείνοι που προσφέρουν στις πολυεθνικές τσάμπα εργατικά χέρια, που επιδοτούν τους επιχειρηματίες για να προσλαμβάνουν νέες χωρίς ασφάλιση, χωρίς επιδόματα τοκετού κτλ.

Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας καλεί τις νέες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων να ενταχθούν αποφασιστικά στη συλλογική πάλη, ν' απορρίψουν την ηττοπάθεια και τον ατομικισμό που η άρχουσα τάξη καλλιεργεί στη νεολαία. Ν' αγωνιστούν ενάντια σ' όσους θέλουν να τους ρίξουν στάχτη στα μάτια και ισχυρίζονται πως είναι ίδια τα προβλήματα της νέας που είναι άνεργη ή δουλεύει με 400 ευρώ το μήνα και της κόρης ενός εφοπλιστή ή βιομηχάνου!

Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας σημειώνει πως η θέση κάθε νέας γυναίκας καθορίζεται πρώτα απ' όλα απ' την τάξη της. Γι' αυτό και καλεί τις νέες εργαζόμενες να συσπειρωθούν στα συνδικάτα τους, να δυναμώσουν τον ταξικό προσανατολισμό, να δυναμώσουν το ΠΑΜΕ και την ενωμένη ταξική πάλη. Καλεί τις φοιτήτριες, τις σπουδάστριες, να δυναμώσουν την πάλη ενάντια σ' όσους θέλουν να παραδώσουν την εκπαίδευση στις επιχειρήσεις, ν' αντισταθούν σε όσους θέλουν η εκπαίδευση, από το Δημοτικό μέχρι το Πανεπιστήμιο, να αναπαράγει τη φυλετική ανισοτιμία, όπως αναπαράγει και την ταξική εκμετάλλευση.

Η ΚΝΕ καλεί όλες τις νέες γυναίκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας ν' αγωνιστούν για τη δημιουργία του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Μετώπου, τον άμεσο πολιτικό στόχο του Κόμματός μας, γιατί η μόνη απάντηση στην ένταση της επίθεσης μπορεί να είναι η ένταση του αγώνα. Η ΚΝΕ καλεί συνολικά τη νεολαία να δώσει μέσα απ' τις γραμμές της ΚΝΕ, μαζί με το ΚΚΕ, τη μάχη για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας, όπου θ' ανοίξει ο δρόμος για την αληθινή χειραφέτηση της γυναίκας, για τις ισότιμες σχέσεις των δύο φύλων»!

Η γνώση είναι δύναμη στους καθημερινούς αγώνες

Εκδηλώσεις χτες της ΟΓΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Από τις χτεσινές εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Από τις χτεσινές εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ανοιχτό σεμινάριο με θέμα την ιστορία του γυναικείου κινήματος πραγματοποίησε χτες το απόγευμα στην αίθουσα λογιστών η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), στο πλαίσιο των παναττικών συναντήσεων των Συλλόγων Γυναικών που θα γίνονται κάθε μήνα. Η πρόεδρος της ΟΓΕ, Καλλιόπη Μπουντούρογλου, ανοίγοντας την εκδήλωση σημείωσε ότι, ενόψει και της 8ης Μάρτη, πρέπει να αναφερθούμε «στην ιστορία του γυναικείου κινήματος η οποία δε διδάσκεται στα σχολεία και επιχειρείται να θαφτεί στην προσπάθεια της κυρίαρχης τάξης να σβήσει την ιστορική μνήμη».

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Δώρα Μόσχου, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, η οποία αναφέρθηκε στη θέση της γυναίκας, ξεκινώντας από την αρχαιότητα. Τόνισε ότι το γυναικείο ζήτημα δεν πρέπει να εξετάζεται αποσπασμένο απ' την υλική βάση, ενώ επισήμανε ότι σήμερα όσοι αγγίζουν αυτό το θέμα, επιλέγουν να το διαχειρίζονται, αντί να φτάνουν στη ρίζα του προβλήματος και την επίλυσή του.

Στη Θεσσαλονίκη

«Η καλύτερη τιμή για τις 8 Μάρτη είναι η συμμετοχή στους αγώνες», τόνισε η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στην εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας και την ανεργία, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Συκεών, χτες το απόγευμα. «Οι επιμέρους κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος - σημείωσε η ομιλήτρια - αποδείχτηκαν προσωρινές. Οι εργαζόμενες, λαϊκές γυναίκες σήμερα έχουν πολλές υποχρεώσεις, ελάχιστα δικαιώματα, καθόλου ελεύθερο χρόνο. Στο όνομα της ισότητας καταργούνται δικαιώματα και στα δύο φύλα. Το κεφάλαιο δε θέλει μορφωμένες γυναίκες - θέλει καταρτισμένες κι ευέλικτες εργαζόμενες», σημείωσε. Καταλήγοντας τόνισε: «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Η αδράνεια κι η απάθεια είναι κακός σύμβουλος για όλους και κακό παράδειγμα για τα παιδιά».

Εκδηλώσεις για την 8η του Μάρτη

Σήμερα πραγματοποιούνται:

  • Εκδήλωση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, στις 7 μ.μ., όπου θα προβληθεί ταινία για τα 30χρονα της ΟΓΕ, από τη Γραμματεία Φθιώτιδας του ΠΑΜΕ και την Ομάδα Γυναικών της ΟΓΕ.
  • Εκδήλωση με θέμα: «Γυναίκα και Παιδεία», στις 7 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο Μήθυμνας, από τη «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία» Μήθυμνας Λέσβου.
  • Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας - οι επιπτώσεις της στις γυναίκες», στις 6 μ.μ., από τα ΔΣ των Συλλόγων Γυναικών Κορίνθου και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κορινθίας στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
  • Εκδήλωση με θέμα «Η Παιδεία της αγοράς και οι επιπτώσεις στις γυναίκες», από το Σύλλογο Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης, στις 8 μ.μ. στο καφέ - ουζερί «ΔΙΑΥΛΟΣ».
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μόνη ελπίδα η συλλογική δράση

«Πες όχι στις πολιτικές που σε σπρώχνουν στο σχολείο της αμάθειας και της άγνοιας. Πες όχι στις πολιτικές που παράγουν την ανεργία και σε αναγκάζουν να δεχτείς τη μερική απασχόληση... Πες ναι στο συλλογικό αγώνα. Είναι η μόνη σου ελπίδα. Μπορείς!».

Τα παραπάνω σημειώνει σε διακήρυξή της για τη σημερινή, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, απευθυνόμενη στη γυναίκα «εργαζόμενη, άνεργη, μισοαπασχολούμενη», στη «νέα γυναίκα του θρανίου και του αμφιθεάτρου», σε κάθε γυναίκα, που 150 χρόνια μετά τον ξεσηκωμό των εργατριών της Ν. Υόρκης εξακολουθεί να αγωνίζεται για την πρώτη προϋπόθεση που θα ανοίξει «το δρόμο για την ισοτιμία, τη δουλιά με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Η ΟΓΕ τονίζει πως, ενώ καταγράφονται τα κέρδη των τραπεζών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγάλων επιχειρήσεων και των πολυεθνικών, οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων δουλεύουν 10 και 12 ώρες, χωρίς πληρωμή υπερωριών, ενώ ο ελεύθερος χρόνος τους μηδενίζεται, φθείρεται η σωματική και ψυχική τους υγεία, αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια στη δημιουργία οικογένειας. Γι' αυτό και η ΟΓΕ καλεί κάθε γυναίκα της εργατικής και λαϊκής οικογένειας: «κλείσε τα αυτιά σου στις σειρήνες του αποπροσανατολισμού και της χειραγώγησης, πάψε να αποτελείς το πρώτο τους θύμα. Πάρε τη ζωή στα χέρια σου, μην υποθηκεύεις το μέλλον της νέας γενιάς γυναικών!»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ