ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Στο Κιλελέρ σμίγουν οι αγώνες

Την Κυριακή 18 Μάρτη κορυφώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν στις αρχές του χρόνου, ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνώντων

Από τον περσινό γιορτασμό στο Κιλελέρ
Από τον περσινό γιορτασμό στο Κιλελέρ
Μαζικό αγωνιστικό «παρών» καλείται να δώσει η μικρομεσαία αγροτιά στις 18 του Μάρτη στο Κιλελέρ. Με τον αγωνιστικό γιορτασμό στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων την ερχόμενη Κυριακή κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς, που ξεκίνησαν πριν τρεις μήνες, στις αρχές του 2007.

Οι κινητοποιήσεις αυτές, στις οποίες πρωτοστάτησε η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, έδειξαν τη διάθεση της μικρομεσαίας αγροτιάς να αντιπαλέψει την αντιαγροτική πολιτική φτώχειας και ξεκληρίσματος της ΕΕ και των κυβερνώντων. Το Κιλελέρ και τα μηνύματά του χρόνο με το χρόνο γίνονται όλο και πιο επίκαιρα, αφού οι μικρομεσαίοι αγρότες πετιούνται έξω από την παραγωγή και τα χωράφια τους για να καταντήσουν φτηνά αμειβόμενοι εργάτες ή αλλιώς σύγχρονοι κολίγοι στα «τσιφλίκια» των μεγαλοεπιχειρηματιών και πολυεθνικών. Κι είναι σίγουρο ότι ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί και θα φουντώσει ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, αφού τα προβλήματα όλο και θα μεγαλώνουν ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της αντιαγροτικής πολιτικής της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ.

Βέβαια, για τη συνέχιση του αγώνα τους οι μικρομεσαίοι αγρότες θα πρέπει να έχουν στο νου τους ότι δεν μπορούν από μόνοι τους να αλλάξουν και τα πράγματα. Χρειάζεται η συστράτευσή τους στο μέτωπο των συνεπών αγωνιστικών δυνάμεων στην ύπαιθρο και στις πόλεις. Χρειάζεται να υπάρξουν πολιτικές ανακατατάξεις, με την ανατροπή του συσχετισμού δύναμης σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και υπέρ του ΚΚΕ που αντιμάχεται τη νέα ΚΑΠ και τον ΠΟΕ και αντιπαλεύει την πολιτική που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων - πολυεθνικών, που πλουτίζουν εκμεταλλευόμενοι το μόχθο και τον ιδρώτα της αγροτιάς και κερδοσκοπώντας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων - καταναλωτών.

Κάλεσμα αντιστασιακών

Με ψήφισμα που εξέδωσαν σε σύσκεψή τους τα παραρτήματα Κεντρικής Ελλάδας του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, καλούν τα μέλη τους να συμπαρασταθούν στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να πάρουν μέρος στον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, που διοργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, στον τόπο θυσίας των Θεσσαλών Κολίγων, την Κυριακή 18 Μάρτη.

Στο ψήφισμα τονίζεται ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες, εδώ και τρεις μήνες βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα. Γνωρίζουν όλοι, ανεξάρτητα αν συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, ότι η αγροτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι δίδυμα παιδιά της ΚΑΠ και μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό. Γι' αυτό δεν πρέπει να παρασυρθούν από τις κούφιες δημαγωγικές υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ. Την πείρα τους πρέπει έμπρακτα να την αξιοποιήσουν εγκαταλείποντας μαζικά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που είναι υπεύθυνα για την εξαθλίωσή τους.

Σήμερα - καταλήγει το ψήφισμα - ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας έχει να κάνει με μια ισχυρή αντιαγροτική πολιτική, την οποία μπορεί να σταματήσει μόνο ένα αγροτικό κίνημα, σε συμπαράταξη με το κίνημα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού.

Στη Λέσβο

Εκδήλωση τιμής στους αγωνιστές του Κιλελέρ διοργανώνει την Κυριακή και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Λέσβου, στις 12 το μεσημέρι, στην Αγ. Παρασκευή. Σε σχετική δήλωσή του ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΣΕΑ, Στ. Σκοπελίτης, απευθυνόμενος προς τους μικρομεσαίους παραγωγούς, τόνισε ότι «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεν έπεσαν από τον ουρανό, αλλά είναι αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής που χαράσσει η ΕΕ με τη συνευθύνη όλων των κυβερνήσεων, είτε αυτές ανήκουν στη ΝΔ είτε στο ΠΑΣΟΚ».

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αύξηση κερδών 43,7% το 2006

Κέρδη επί κερδών συνέχισε να συσσωρεύει και μέσα στο 2006 το τραπεζικό κεφάλαιο, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τους ισολογισμούς 12μηνου που σταδιακά δημοσιεύονται στο τελευταίο διάστημα. Σε αυτό το πλαίσιο η Αγροτική Τράπεζα ανακοίνωσε σε επίπεδο ομίλου καθαρά κέρδη ύψους 193,8 εκατ. ευρώ με αύξηση 33,5% και σε επίπεδο τράπεζας 161,4 εκατ. ευρώ με αύξηση 43,7% σε σχέση με το 2005. Κέρδη τα οποία σε μεγάλο βαθμό προήλθαν από την εκμετάλλευση των μικρομεσαίων αγροτών, με τους τοκογλυφικούς όρους που εφαρμόζει και η ΑΤΕ για τους πελάτες της. Αξιοποιώντας το καθεστώς της «απελευθερωμένης» τραπεζικής αγοράς, η ΑΤΕ - όπως ακριβώς και ο λοιπός ανταγωνισμός - ανεβάζει ακόμη περισσότερο τους στόχους «αποδοτικότητας» για το επόμενο διάστημα.

Το όργιο της τραπεζικής τοκογλυφίας, αποτυπώνεται ανάγλυφα, στους ισολογισμούς με τα κέρδη που γνωστοποίησαν οι ίδιες οι τράπεζες. Ετσι, σύμφωνα με τους ισολογισμούς έτους 2006 που ήδη έχουν δημοσιευτεί μέχρι τώρα, οι 4 μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι (Εθνική, Alpha, Πειραιώς και ΑΤΕ) μοιράστηκαν μεταξύ τους συνολικά καθαρά κέρδη ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Εκτός, από την ΑΤΕ, τα καθαρά κέρδη των άλλων τραπεζών ανήλθαν σε:

  • 1 δισ. ευρώ για τον Ομιλο της Εθνικής Τράπεζας
  • 626 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank και
  • 435 εκατ. ευρώ για την Πειραιώς.

Αιμοδότης της αμύθητης κερδοφορίας τους είναι τα λαϊκά νοικοκυριά που ξεζουμίζονται από τα κάθε είδους δάνεια. Σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ισολογισμούς τους, στην εξαετία 2000-2005 τα καθαρά κέρδη που απέσπασαν οι 6 μεγαλύτερες τράπεζες ξεπέρασαν τα 8,5 δισ. ευρώ.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαίτησαν μέτρα προστασίας

Να επιβάλλονται μεγάλα πρόστιμα σε γαλακτοβιομηχανίες, όταν διαπιστώνονται φαινόμενα «καρτέλ» και να υπάρξει αύξηση της τιμής του γάλακτος για τον παραγωγό, ζήτησαν εκπρόσωποι κτηνοτροφικών συλλόγων της βόρειας Ελλάδας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσαν το Σάββατο στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής.

«Το πρόβειο γάλα, το πουλούσαμε πέρσι 97 - 98 λεπτά και φέτος 78 - 80 λεπτά, ενώ οι ζωοτροφές έφτασαν στα ύψη. Το σιτάρι το αγοράζαμε 45 δραχμές και σήμερα κοστίζει περίπου 68 δρχ., ενώ το καλαμπόκι από 48 δρχ. έφτασε στις 80», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Κατερίνης «Αγ. Μόδεστος», Γιάννης Σκούφας. Πρόσθεσε ότι η νέα ΚΑΠ και η αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή θα επιταχύνουν το ξερίζωμα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων όπως και των αγροτών, και θα οδηγήσουν σε συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες και μεγαλοκτηνοτρόφους. Επίσης ζήτησε την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος εξαιτίας της νέας ΚΑΠ στην κτηνοτροφία, όπως και σε όλες τις καλλιέργειες.

Επίσης, οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν την ενίσχυση των ελέγχων στα εισαγόμενα αμνοερίφια, ενόψει του Πάσχα, ενώ εξέφρασαν και την ανησυχία τους, για το ενδεχόμενο εμφάνισης του φαινόμενου των «ελληνοποιημένων» εισαγόμενων κρεάτων. Τέλος, οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν να απλουστευτούν οι διαδικασίες για την έκδοση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ώστε να διασυνδεθεί η παραγωγή τους, μέσα στο 2007, και να καταβληθούν άμεσα οι επιδοτήσεις για το ζωικό κεφάλαιο.

Ανακοινώθηκε ακόμη ότι οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους από τις γαλακτοβιομηχανίες, αύριο στις 12.30 το μεσημέρι στο δρόμο Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου, στη διασταύρωση για Περιστερά.

ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΗΛΙΟΥ
Ζητούν την καταβολή αποζημιώσεων

Μαζική σύσκεψη πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή, οι μηλοπαραγωγοί του Δήμου Ζαγοράς και της ευρύτερης περιοχής του Ανατολικού Πηλίου, με θέμα τη μικροκαρπία που πλήττει και τη φετινή παραγωγή τους, ζητώντας την καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ. Οι μηλοπαραγωγοί απαιτούν να δοθεί άμεση θετική απάντηση στο αίτημά τους από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ειδάλλως δηλώνουν αποφασισμένοι να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

ΠΑΣΥ ΛΗΜΝΟΥ
«Οχι» στο ξεπούλημα της ΕΑΣ

Την προσπάθεια ξεπουλήματος του συνεταιριστικού σφαγείου και τη συνολική εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λήμνου, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Λήμνου της ΠΑΣΥ.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η παραπάνω απόφαση είναι αντικαταστατική διότι δεν έχουν ενημερωθεί οι παραγωγοί - μέλη της ΕΑΣ ούτε και ζητήθηκε η γνώμη τους. Η ανακοίνωση καταλήγει καλώντας τους μικρομεσαίους παραγωγούς, τους εργαζόμενους της ΕΑΣ αλλά και συνολικά τους κατοίκους του νησιού, να σταματήσουν το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας της ΕΑΣ και να διεκδικήσουν ρύθμιση των χρεών της και χρηματοδότησή της από τον κρατικό προϋπολογισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ