Τρίτη 13 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αύξηση κερδών 43,7% το 2006

Κέρδη επί κερδών συνέχισε να συσσωρεύει και μέσα στο 2006 το τραπεζικό κεφάλαιο, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τους ισολογισμούς 12μηνου που σταδιακά δημοσιεύονται στο τελευταίο διάστημα. Σε αυτό το πλαίσιο η Αγροτική Τράπεζα ανακοίνωσε σε επίπεδο ομίλου καθαρά κέρδη ύψους 193,8 εκατ. ευρώ με αύξηση 33,5% και σε επίπεδο τράπεζας 161,4 εκατ. ευρώ με αύξηση 43,7% σε σχέση με το 2005. Κέρδη τα οποία σε μεγάλο βαθμό προήλθαν από την εκμετάλλευση των μικρομεσαίων αγροτών, με τους τοκογλυφικούς όρους που εφαρμόζει και η ΑΤΕ για τους πελάτες της. Αξιοποιώντας το καθεστώς της «απελευθερωμένης» τραπεζικής αγοράς, η ΑΤΕ - όπως ακριβώς και ο λοιπός ανταγωνισμός - ανεβάζει ακόμη περισσότερο τους στόχους «αποδοτικότητας» για το επόμενο διάστημα.

Το όργιο της τραπεζικής τοκογλυφίας, αποτυπώνεται ανάγλυφα, στους ισολογισμούς με τα κέρδη που γνωστοποίησαν οι ίδιες οι τράπεζες. Ετσι, σύμφωνα με τους ισολογισμούς έτους 2006 που ήδη έχουν δημοσιευτεί μέχρι τώρα, οι 4 μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι (Εθνική, Alpha, Πειραιώς και ΑΤΕ) μοιράστηκαν μεταξύ τους συνολικά καθαρά κέρδη ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Εκτός, από την ΑΤΕ, τα καθαρά κέρδη των άλλων τραπεζών ανήλθαν σε:

  • 1 δισ. ευρώ για τον Ομιλο της Εθνικής Τράπεζας
  • 626 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank και
  • 435 εκατ. ευρώ για την Πειραιώς.

Αιμοδότης της αμύθητης κερδοφορίας τους είναι τα λαϊκά νοικοκυριά που ξεζουμίζονται από τα κάθε είδους δάνεια. Σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ισολογισμούς τους, στην εξαετία 2000-2005 τα καθαρά κέρδη που απέσπασαν οι 6 μεγαλύτερες τράπεζες ξεπέρασαν τα 8,5 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ