Τρίτη 13 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαίτησαν μέτρα προστασίας

Να επιβάλλονται μεγάλα πρόστιμα σε γαλακτοβιομηχανίες, όταν διαπιστώνονται φαινόμενα «καρτέλ» και να υπάρξει αύξηση της τιμής του γάλακτος για τον παραγωγό, ζήτησαν εκπρόσωποι κτηνοτροφικών συλλόγων της βόρειας Ελλάδας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσαν το Σάββατο στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής.

«Το πρόβειο γάλα, το πουλούσαμε πέρσι 97 - 98 λεπτά και φέτος 78 - 80 λεπτά, ενώ οι ζωοτροφές έφτασαν στα ύψη. Το σιτάρι το αγοράζαμε 45 δραχμές και σήμερα κοστίζει περίπου 68 δρχ., ενώ το καλαμπόκι από 48 δρχ. έφτασε στις 80», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Κατερίνης «Αγ. Μόδεστος», Γιάννης Σκούφας. Πρόσθεσε ότι η νέα ΚΑΠ και η αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή θα επιταχύνουν το ξερίζωμα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων όπως και των αγροτών, και θα οδηγήσουν σε συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες και μεγαλοκτηνοτρόφους. Επίσης ζήτησε την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος εξαιτίας της νέας ΚΑΠ στην κτηνοτροφία, όπως και σε όλες τις καλλιέργειες.

Επίσης, οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν την ενίσχυση των ελέγχων στα εισαγόμενα αμνοερίφια, ενόψει του Πάσχα, ενώ εξέφρασαν και την ανησυχία τους, για το ενδεχόμενο εμφάνισης του φαινόμενου των «ελληνοποιημένων» εισαγόμενων κρεάτων. Τέλος, οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν να απλουστευτούν οι διαδικασίες για την έκδοση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ώστε να διασυνδεθεί η παραγωγή τους, μέσα στο 2007, και να καταβληθούν άμεσα οι επιδοτήσεις για το ζωικό κεφάλαιο.

Ανακοινώθηκε ακόμη ότι οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους από τις γαλακτοβιομηχανίες, αύριο στις 12.30 το μεσημέρι στο δρόμο Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου, στη διασταύρωση για Περιστερά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ