ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάρτη 2007
Σελ. /28
Διαδήλωνε με στόχο

Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Πού το πάνε; Εκεί που η γάτα κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια...

Θα αρκούσε ίσως μια μικρή ιστορική αναδρομή στη γειτονική Ιταλία, για να μάθουν και οι νεότεροι το πώς στήθηκαν οι «Ερυθρές Ταξιαρχίες» και κύρια το πότε, δηλαδή, τι ήθελε να προλάβει η αστική τάξη κι έστησε μια μηχανή που, παριστάνοντας την «επανάσταση», τσάκισε ένα κίνημα που ακόμα και με τους ρεφορμισμούς του διέθετε κάποια αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά.

Εδώ, η επιχείρηση «κόκκινη προβιά» έχει εκφραστεί μέχρι τώρα με διάφορες μορφές. Δεν τους έκατσε...

Και φτάσαμε στο σημείο να «αναγγέλλει» μια καρικατούρα «αντάρτικου πόλης» ο ίδιος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Μόνο που επειδή είναι αυτός που είναι, ο Πολύδωρας, του ξεφεύγει και ο στόχος: Ομολογεί ότι κάθε διαδήλωση είναι αντίπαλος. Και ότι στην αντιμετώπιση των πραγματικών διαδηλώσεων είναι χρήσιμοι οι «μολοτοφορίπτες». Δεν είναι μόνος. Ο καθαρόαιμος αστός από την πρώτη σελίδα της εφημερίδας του ανακαλύπτει στα γεγονότα των ημερών ως και πράξεις «εσχάτης προδοσίας»! Ενώ ο «μαύρος» με την ηλιθιότητα της «πολιτικής» θέσης που διατυπώνει επιβεβαιώνει πως οι αστοί δεν είναι μόνοι τους σ' αυτήν τη συμμαχία των χρησίμων...

Δίπλα σου, δίπλα μας, η δυστυχία κάνει παρέλαση.

Δίπλα σου, δίπλα μας, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συναγωνίζονται στο ποιος είναι καλύτερος πολιτικός διαχειριστής ενός συστήματος που με την καθημερινή βία που ασκεί δεν μπορεί παρά να προκαλεί και την αναγκαία αντίδραση σ' αυτό. Προχτές μαζί ενέκριναν στις Βρυξέλλες όλα εκείνα που είναι αναγκαία για να σε συντρίψουν. Προχτές διαγωνίστηκαν στη Βουλή ποιος έχει την καλύτερη πρόταση για να γίνουν τα πανεπιστήμια πιο ικανά ως εργαλεία στην υπηρεσία του καπιταλιστικού κέρδους.

Κι αντί να «καίγονται» οι δρόμοι, όχι από πετροπόλεμους - μαϊμού, αλλά από το δίκιο της οργής του λαού που δεν μπορεί και δεν πρέπει να σιγάσει, διδάσκεται - για να φοβηθεί - το πόπολο τηλεοπτικά ότι κίνδυνος δεν είναι το σύστημα που ανέχεται, αλλά οι «βιτρινοθραύστες» του Πολύδωρα.

Οσοι διαδήλωναν προχτές κινδύνεψαν μόνο από το κράτος του αστυνόμου (ένστολου ή κουκουλοφόρου), τελεία και παύλα.

Αυτοί που πιάστηκαν ήταν διαδηλωτές. Και τα ΜΑΤ δεν είναι ποτέ αμυνόμενα. Ακόμα και η τοποθέτησή τους έξω από το βιβλιοπωλείο του ακροδεξιού, στελέχους του ΛΑ.Ο.Σ, Γεωργιάδη είναι ενταγμένη σε μια σχεδιασμένη πολιτική της έντασης. Εχουν ανάγκη τον Γεωργιάδη δαρμένο για να μπορούν με άλλοθι αυτό να τσακίζουν μια κοινωνία. Εδώ και ο ρόλος των χρησίμων ηλιθίων. `Η, μήπως δεν είναι όλοι «χρήσιμοι ηλίθιοι» αλλά κάποιοι είναι άμεσα εξαρτήματα μηχανισμών;

Οι πράξεις δίνουν την απάντηση.

Ασχετο: Πολύ χρήμα, πάρα πολύ το χρήμα που κυκλοφορεί. Το ωραίο είναι πως έχει και «αντιεξουσιαστική» υφή. Αλίμονο σ' όσους προσπαθούν να επιβιώσουν μόνο με τα όνειρά τους...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Η «ΒΙΑ» ΠΟΥ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΤΗ ΒΙΑ

ΤΟ ΑΛΛΟΘΙ ΓΙΑ ΧΤΥΠΗΜΑ ΚΑΘΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΣ: «Το κυνηγητό και το κρυφτούλι των αστυνομικών με τους μολοτοφορρίπτες και βιτρινοθραύστες δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' άπειρον. Να σημειώσουμε ότι 485 συγκεντρώσεις - διαδηλώσεις και πορείες έλαβαν χώρα από 1/1/2006 στο κέντρο της Αθήνας» (ο υπουργός Δημόσιας Τάξης στο ΠΑΡΟΝ).

Ο ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟΣ ΑΣΤΟΣ: «Το ζήτημα δεν είναι απλώς η απόδοση των ευθυνών για τα προχθεσινά έκτροπα (...) οι συχνά δικαιολογημένες διαδηλώσεις δεν επιτρέπεται να εκφυλίζονται σε πράξεις που συνιστούν εσχάτη προδοσία και υπονομεύουν τη χώρα» (ο Σ. Ψυχάρης στο ΒΗΜΑ).

Ο ΧΡΗΣΙΜΟΣ: «Τα άτομα που έκαναν αυτήν την πράξη ήθελαν να καταγγείλουν τη διαφθορά στα ιδεώδη της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας για τα οποία υπήρξαν αυτοί οι άγνωστοι πεσόντες. Τη διαφθορά που έχουν επιβάλει οι πολιτικοί» (ο «αντιεξουσιαστής» Πέτρος Καρασαρίνης στα ΝΕΑ).

Η «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΤΟΥ ΡΟΠΑΛΟΥ: «Η επόμενη μέρα της ψήφισης του νόμου αν και θα περίμενε εύλογα κανείς μια πορεία αποκλιμάκωσης κι εκτόνωσης της έντασης δεν προοιωνίζεται γρήγορη επιστροφή σε ένα ήρεμο ακαδημαϊκό κλίμα (...) το αντάρτικο μέσα κι έξω από τις σχολές όπως όλα μαρτυρούν θα συνεχιστεί με ποικίλες μορφές. Οι απειλές για ανυπακοή σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή του νόμου δίνουν και παίρνουν. Το συλλαλητήριο της Πέμπτης ανήμερα της επίσκεψης Πούτιν δημιουργεί ανησυχίες. Ενώ και η αναμενόμενη παραδειγματική τιμωρία των συλληφθέντων στους βανδαλισμούς και τα επεισόδια δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει και νέο κύκλο έντασης (...) Η Δημοκρατία δεν μπορεί να απειλείται για τίποτα και από κανέναν» (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΟ: «Παίζει με τη φωτιά η κυβέρνηση, συντηρώντας το κλίμα οξύτητας με τους κουκουλοφόρους και επιλέγοντας τη χρήση βίας στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια. Παράλληλα, σύσσωμη η αντιπολίτευση καταγγέλλει ανοιχτά συνεργασία της Αστυνομίας με τους κουκουλοφόρους» (η Β. Κεχαγιά στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ από το εργατικό λαϊκό κίνημα

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΚΑΛΥΠΤΟΙ ΟΙ ΠΡΑΙΤΩΡΕΣ του Πολύδωρα

Η ΧΩΡΑ: Δολοφονική επίθεση σε αστυνομικούς από αναρχικούς

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΚΑΛΠΑΖΕΙ η εγκληματικότητα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ πόλεων από τους κουκουλοφόρους

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Φαινόμενα φασισμού μειοψηφιών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τεστ αντοχής για ΑΕΙ και ΕΛ.ΑΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΑΙΔΕΙΑ εν καμίνω

Η ΑΥΓΗ: Ποντάρει στη βία

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ των πόλεων

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Εγκλημα και διαπλοκή

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Απειλή η παροχολογία

ΕΘΝΟΣ: ΣΚΟΤΕΙΝΑ σχέδια στη ΔΕΗ

ΤΑ ΝΕΑ: Κρυφός φόρος στην πρώτη κατοικία

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Αυτοί που τραβάνε το ζόρι

«Ενας στους 7 δουλεύει για το δάνειό του (...) περίπου 200.000 νοικοκυριά ξοδεύουν κάθε μήνα πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για την εξυπηρέτηση των δανείων που έχουν λάβει (...) παρά την αλματώδη αύξηση των χορηγήσεων μεταξύ 2002-2005 ο αριθμός των νοικοκυριών που έχει δανειστεί δεν αυξήθηκαν (...) με άλλα λόγια οι ίδιοι δανειολήπτες απλώς δανείστηκαν πολύ περισσότερα. Το μέσο χρέος από 15,532 ευρώ το 2002 αυξήθηκε στα 19,637 ευρώ» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Ενας άλλος κόσμος

«Ο Σεραφείμ Φυντανίδης απομακρύνεται από την εφημερίδα επειδή δε δέχτηκε μείωση στις μηνιαίες αποδοχές του των 45.000 ευρώ (...) ο Θανάσης Τεγόπουλος έλεγε στα στελέχη ότι η εταιρεία Φυντανίδη έχει πάρει δάνειο 1 εκατ. ευρώ με εγγύηση τους μισθούς της "Ελευθεροτυπίας" (...) η κ. Τεγοπούλου είπε ότι "η επιχείρηση δεν επιθυμεί να διώξει τον κ. Φυντανίδη, αλλά διαπιστώνει ότι η εταιρεία του επιβαρύνει κατά πολύ τον προϋπολογισμό"» (το ρεπορτάζ στο «ΠΑΡΟΝ»).

Και η ακριβή ελευθερία της γνώμης

«Κινδυνεύει να κλείσει το "Αντί" λόγω αγωγής (...) το περιοδικό έχασε μια δίκη από ιδιώτη (...) και κλήθηκε να πληρώσει το ποσό των 81.000 ευρώ (...) ο εκδότης μάλιστα νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό με βαρύτατης μορφής πνευμονικό νόσημα (...) το περιοδικό κυκλοφορεί επί 34 χρόνια και μετράει 890 τεύχη. Το έκλεισε μόνο η χούντα. Τώρα κινδυνεύει από τις αγωγές της δημοκρατίας» (το ρεπορτάζ στο «ΠΑΡΟΝ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ